Yargıtay'da bitmeyen seçim: Saraydan hâlâ isim gelmedi
Yargıtayda 20 defa oylama yapılmasına rağmen bitmeyen seçimlerde, Hakyolcular ve Menzilcilerin süreci krize soktuğu ifade ediliyor. Saray’dan da henüz bir isme işaret edilmediği belirtiliyor.
Fotoğraf: TCCB
Serpil İLGÜN
İstanbul
Yargıtaya 20. turda da başkan seçilemedi. 25 Mart’ta başlayan seçimler, hiçbir adayın 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle tekrarlanıyor.
4. turdan itibaren Mevcut Başkan Mehmet Akarca, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve AYM’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hak ihlali kararına uymamasıyla tanınan 3. Daire Başkanı Muhsin Şentürk arasında geçen yarış, Şentürk’ün 18. turda gerekli çoğunluğu alamaması nedeniyle Akarca ile Kerkez arasında devam ediyor.
“Yargıtaya neden başkan seçilemiyor, seçimlerde nasıl bir güç savaşı seyrediyor?” sorusu için görüştüğümüz kaynaklar, Yargıtay içindeki iç dengelere işaret ediyor.
HAKYOLCULAR VE MENZİLCİLER ETKİSİ
Her üç isim de milliyetçi, muhafazakar kimlikte olduğundan, kristalize olmuş bir gruplaşmadan söz edilemeyeceği belirtilerek, tablo şöyle ifade ediliyor: “Hepsi hepsine oy verilebilir çünkü Yargıtaydaki kariyer, gelecek planları üzerinden düşünülüp oy tercihinde bulunuluyor.”
Yargıtay içinde sosyal demokrat üyeler çok fazla kalmadığı için seçim sonucunu milliyetçi-muhafazakarlar, Hakyolcular ve Menzilcilerin belirlediği aktarılırken, Yargıtay gibi önemli bir yargı erkinin başına seçilecek ismin Menzilciler ya da Hakyolcular tarafından belirleniyor hale gelmesinin ne kadar vahim olduğunun altı ayrıca çiziliyor.
Peki seçimlere Saray’ın Muhsin Şentürk’ü işaret ettiği iddiaları doğru mu? Görüştüğümüz kaynaklar, her üç aday da milliyetçi, muhafazakar isimler olduğu için iktidar müdahalesi olmadığı, zaten olması halinde seçimlerin bu kadar uzamayacağına dikkat çekerek, iç dinamikler etkisini yeniden anımsatıyorlar.
AKARCA’NIN ŞANSI DAHA YÜKSEK
“İç dengeler gözetildiğinde hangi adayın şansı daha fazla?” sorumuza verilen yanıtlar şöyle özetlenebilir:
Mevcut Başkan Mehmet Akarca, başkanlığı bir dönem yaptığı için öbürlerine göre biraz daha dengeli görünüyor. Dolayısıyla daha uzlaşmacı ve seçimler sonuçlanıncaya kadar başkanlığı devam ediyor. Akarca’nın gücü de buradan geliyor ve şansı daha yüksek görülüyor.
3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, Adalet Bakanlığı bürokrasisinden geliyor. Kerkez, adalet kurulu döneminde birlikte çalıştığı milliyetçilerden de Menzilcilerin de hatta sayıları azalsa da sosyal demokratların da oyunu alabiliyor.
3. Dairenin başında bulunan Muhsin Şentürk, Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM kararına uymamasının dışında, ihlal kararını veren AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunulması nedeniyle Yargıtay içinde çok sayıda üye tarafından eleştiriliyordu. Şentürk’ün seçilmesinin yüksek yargı arasındaki gerilimi arttıracağı düşünülüyordu. Şentürk’ün bu nedenle Akarca ve Kerkez’e göre şansı daha düşüktü.
“31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin ikinci parti konumuna düşmesi seçimdeki oy tercihlerine etki etti mi?” Görüştüğümüz kaynaklar, genel siyasi havanın yüksek yargı üzerinde de etkisi olmakla birlikte, seçime etki edecek bir düzeyde olmadığı yanıtını veriyor.
Yargıtay Başkanlığı seçimleriyle ilgili kulisler böyle. 2008’deki gibi 100’ye yaklaşan seçim turları olur mu, bir öngörüde bulunulamıyor.