20 Nisan 2024 11:43

CHP’li Başevirgen: Gıdaya erişim imkansız hale geldi

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasında oluşan fahiş fiyat farklarına dikkat çekti.

Fotoğraf:CHP

Paylaş

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, çiftçiden alınan ürünlerin market raflarında 4 katı fiyatına yer bulduğuna dikkat çekti. Başevirgen, "Sebzeden meyveye, etten süte kadar vatandaşlarımızın yaşamak için tüketmesi gereken tüm gıdalar el yakıyor. Bu fiyatlarla vatandaşların gıdaya erişimi bile imkansız hale geldi. TÜİK verilerine göre bile gizlenemeyen yüksek gıda fiyatları altında ezilen vatandaşlarımıza bir kötü haber de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geldi. Işıkhan, asgari ücrete temmuzda ara zam gelmeyeceğini duyurdu. Yine tüm yük vatandaşımızın sırtına yüklendi. Milyonlarca vatandaşımızın tek derdi bir sonraki ayı getirebilmek oldu" dedi.

CHP Manisa Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasında oluşan fahiş fiyat farklarına dikkat çekti.

Tarım ürünlerindeki fiyat artışına dikkat çeken Başevirgen, "TÜİK verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 61,87, bir önceki aya göre ise yüzde 5,57 oranında arttı. En yüksek yıllık artış yüzde 170,17 ile yağlı meyvelerde olurken, yüksek fiyat artışlarını koyun, keçi ve işlenmemiş süt takip etti. Sebzeden meyveye, etten süte kadar vatandaşlarımızın yaşamak için tüketmesi gereken gıdaların fiyatları el yakıyor. Bu fiyatlarla vatandaşların gıdaya erişimi bile imkansız hale geldi" dedi.

“ÜRETİCİDE 3 LİRA 50 KURUŞ OLAN LİMON MARKETTE 16 LİRA”

Hem üreticinin hem de tüketicinin en büyük sorunlarından birinin üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki uçurum olduğunu belirten Başevirgen, "Çiftçilerimizin ürünleri, market raflarında 3 hatta bazı ürünlerde 4 katı fiyatına yer buluyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 378 ile limonda görülürken, limondaki fiyat farkını yüzde 255,2 ile kuru incir, yüzde 245,9 ile patlıcan, yüzde 232,4 ile yeşil soğan, yüzde 184,3 ile maydanoz takip etti. Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon markette 16 lira 73 kuruşa, 115 lira olan kuru incir 408 lira 48 kuruşa, 15 lira 88 kuruş olan patlıcan 54 lira 93 kuruşa, 10 lira 17 kuruş olan yeşil soğan 33 lira 81 kuruşa, 4 lira 33 kuruş olan maydanoz 12 lira 31 kuruşa satılıyor" diye konuştu.

“MART AYINDA MARKETTE 39 ÜRÜNÜN 15'İNDE FİYAT ARTIŞI YAŞANDI”

Üretici fiyatlarıyla, market fiyatlarına ilişkin verileri de paylaşan Başevirgen şunları söyledi: "TZOB verilerine göre; mart ayında markette 39 ürünün 15'inde fiyat artışı yaşandı. Mart ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 61,2 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat artışını yüzde 45,7 ile sivri biber, yüzde 16,2 ile tavuk eti, yüzde 7,9 ile kuzu eti, yüzde 7,8 ile dana eti takip etti. Rekor üstüne rekor kıran fiyatlar, vatandaşlarımızın temel gıda ürünlerinden oluşuyor. 17 bin liralık asgari ücret, 10 bin liralık emekli maaşıyla vatandaşlarımız ne dana etinin ne tavuk etinin ne de sebzelerin yanına yanaşabiliyor. Dana eti ve tavuk etini bir kenara bırakıp sadece sebze fiyatlarındaki değişime bakacak olursak; limonun üreticideki kilogram fiyatı 3 lira 50 kuruş, haldeki fiyatı 8 lira 50 kuruş, pazar fiyatı 15 lira 8 kuruş, market fiyatı ise 16 lira 73 kuruş.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kürkçüler Cezaevi'nde hasta mahpuslar  3 yıldır tedavi edilmiyor

SONRAKİ HABER

Mersin-Adana arası tren seferleri YHT çalışmaları nedeniyle 2 yıl durdurulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa