21 Nisan 2024 05:15

İskenderun’da 1 Mayıs manzaraları: İşçiler 1 Mayıs’tan haberdar da sendikalar sessiz

1 Mayıs’a günler kala İskenderun’da konuştuğumuz işçiler, gece gündüz çalıştıklarını buna rağmen yoksulluk sınırının altında ücretler aldıklarını söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

İskenderun’da işçilerin çoğu 1 Mayıs’ı biliyor. Kimi, “Sendikamız yok, nasıl katılacağız?​” diyor. Sendikalı işçiler, “Sendikamız 1 Mayıs’ı burada kutlamıyor, biz nasıl katılalım?​” derken sendikasız işçiler ise, “O gün işe gitmezsek işten atarlar” kaygısını dile getiriyor. Genel olarak işçiler, o gün çalışıp zamlı mesai ücreti alacağını ve eve katkı yapacağını söylüyor.

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele Dayanışma Günü yaklaşıyor. İskenderun’da 1 Mayıs alanda kutlanacak. İskenderun, Dörtyol ve Payas işçi yoğunluğunun olduğu bir bölge. Bu bölgede ağırlıklı olarak Özçelik-İş ve Türk Metal’in yetkili olduğu büyük metal fabrikaları var. Birleşik Metal-İş ise üç küçük iş yerinde örgütlü.

Özellikle İsdemir, MMK Metalurji, Yazıcılar, Ekinciler, Noksel gibi toplamında on bin işçiyi aşan metal fabrikalarında Özçelik-İş ve Türk Metal yetkili. Ancak her iki sendika da 1 Mayıs için herhangi bir çalışmaya başlamış görünmüyor. İskenderun’da yapılan 1 Mayıs mitinglerine bugüne kadar katılmadıkları gibi kendileri iş yerinde veya alanda başkaca bir kutlama da yapmadı.

"GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ YOKSUL DAHİ OLAMIYORUZ"

1 Mayıs için çalışma yapan Emek Partisi İskenderun İlçe Örgütü, 1 Mayıs bildirilerini sabahın erken saatlerinde işçilere ulaştırıyor. İşçiler, her şeye zam geldiğini bir tek kendi ücretlerine zam gelmediğini söylüyor. Açlıkla, yoksullukla baş etmek için daha fazla çalışma yolunu seçiyorlar, bu da olabildiğince mesaiye kalmak oluyor. Asgari ücret ile çalışan işçiler, ocak ayından beri iğneden ipliğe gelen zamların asgari ücreti pula çevirdiğini söylüyor. Asgari ücrete ikinci zam yapılmadığında ise daha çok sorun yaşayacaklarını ekliyorlar. Yoksulluk sınırının 54 bin lira olduğunu söyleyen bir işçi, gece gündüz çalıştıkları halde yoksul bile olmadıklarını ancak açlık sınırında ücret aldıklarını hatırlatıyor.

1 MAYIS BİZİM GÜNÜMÜZ

Emek Partisi ise işçilere 1 Mayıs’ın, uzun iş saatlerine, düşük ücretlere ve ağır çalışma koşullarına karşı işçilerin alanlara çıktığı gün olması gerektiğini söylüyor. 1 Mayıs bildirisi alan işçilere, 1 Mayıs’ı bilip bilmediklerini soruyoruz. Çoğu işçi biliyor ama katılmış olanı neredeyse yok. Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek de işçilere “1 Mayıs sizin gününüz, kendinize ait güne katılın, taleplerinizle alanlarda olun” çağrısı yaparken işçilerin çoğu o gün çalıştıklarını söylüyor. “Nasıl katılacağız, ben vardiyada olacağım diyor” bir işçi. Başka bir işçi ise “O gün yüzde 100 zamlı mesai alacağım için çalışacağım” diyor. İmrek ise, “Patronlardan büyük mücadeleler sonucu kopardığımız 1 Mayıs gününü, parayla bizden almalarına müsaade etmeyelim. O gün çalışmayalım, gür bir şekilde taleplerimizi dile getirelim” diyerek çağrısını yineliyor.

"O GÜN ÇALIŞMA VAR, İŞE GİTMEZSEK ATARLAR"

Başka duraklarda da işçilerin 1 Mayıs günü çalışacağı gündem oluyor. Bir durakta da 3-4 işçi, “1 Mayıs’a katılalım ama o gün işe gitmezsek 2 Mayıs’ta bizi işten atarlar” diyor. Burada da 1 Mayıs’ın resmi tatil günü olduğunu ama işten atılmamanın güvencesinin de işçilerin örgütlü olmasından geçtiğini söyleyen İmrek’e karşılık işçilerin cevabı “Birlik yok, hepsi gelse zaten bu halde olmayız” oluyor.

"BU GİDİŞATA DUR DEMEK İÇİN 1 MAYIS’TA ALANLARDA OLALIM"

İşçilerin dile getirdiği başka konu ise kiminle nasıl katılacağı oluyor. Sendikalı olan işçiler “Bizim sendika 1 Mayıs’ı kutlamıyor, işçiler kendiliğinden de gelmez” diyor.

Hak-İş Konfederasyonuna bağlı olan Özçelik-İş üyesi işçiler, sendikanın 1 Mayıs’ı İskenderun’da kutlamadığını söylerken Türk Metal üyesi işçiler de “Sendika 1 Mayıs’ı kutlamazsa biz nasıl katılıp kutlayalım” diyor. İki sendikanın buradaki şubeleri, her sene genel merkezlerinin başka illerde merkezi 1 Mayıs kutlaması yaptığı gerekçesiyle ya yöneticilerle temsili olarak katılıyor ya bir şey yapmıyor.

ÖNCEKİ HABER

Ülke çapındaki narkotik operasyonlarında 194 şüpheli yakalandı

SONRAKİ HABER

On binlerce İsrailli, esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için sokaklara indi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa