Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul'a geldi
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretinin ilk durağı İstanbul'a geldi, Ekrem İmamoğlu ile görüştü.
Fotoğraf: İstanbul Valiliği
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, üç günlük Türkiye ziyaretinin ilk durağı İstanbul'a geldi.
Steinmeier ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak 11.58'de İstanbul Havalimanı'na indi.
Almanya Cumhurbaşkanı'nı İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve diğer yetkililer karşıladı.
Steinmeier, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı dolayısıyla Türkiye'ye yaptığı bu ilk ziyarette İstanbul, Antep ve Ankara'yı ziyaret edecek.
SİRKECİ'DE İMAMOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, gezisinin ilk durağı olan İstanbul'da ilk olarak Sirkeci Garı'na gitti ve burada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi.
İmamoğlu ile birlikte Sirkeci Gar'ında Türk işçilerin göçünü konu alan 'Gurbette Hasret' isimli fotoğraf sergisini ziyareti sırasında Steinmeier bir grup tarafından protesto edildi. "Katil Almanya" sloganı atan gruba polis müdahale etti.
Steinmeier'in daha sonra yapacağı tekne gezisinde Alman şirketlerinin temsilcileriyle iki ülke ekonomik ilişkileri üzerine görüşmesi bekleniyor. Steinmeier'in ayrıca iş, bilim, sanat, edebiyat, spor çevreleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelmesi planlanıyor.
Gezisinin ikinci gününde Antep'te depremzedeler için sığınma evi ile inşasını Almanya'nın desteklediği bir okulu ziyaret edecek Steinmeier'in burada 23 Nisan kutlamalarına katılması öngörülüyor.
Steinmeier'in 24 Nisan'da AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da bir araya gelmesi bekleniyor. Steinmeier'in Ankara'daki temasları arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüşmeler de yer alıyor
Ankara Üniversitesi'ni de ziyaret etmesi planlanan Steinmeier ayrıca Anıtkabir'e ziyarette bulunacak, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakacak.
100 YIL İLE SINIRLI DEĞİL
Her iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tarihi elbette 100 yılla sınırlı değil. Dahası en yoğun ilişkiler her iki ülkenin birlikte aynı cephede girdiği Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sırasında yaşanıyor. 1871'de Alman İmparatorluğunun kurulması, Otto von Bismark'ın başbakanlık koltuğuna oturmasıyla birlikle emperyalist yayılma politikalarına hız veren Almanya, bu çerçevede Osmanlı İmparatorluğu ile ekonomik, askeri, diplomatik ilişkileri derinleştirdi. Kayzer II. Wilhelm'in iki kez İstanbul'a yaptığı ziyaret bu bakımdan önemli.
HAMAS, NATO, AB…
Erdoğan son Berlin ziyaretinde, kamuoyundaki bütün baskılara rağmen Hamas'ı “terör örgütü” olarak görmediğini ifade ederken, Almanya'yı da İsrail'e verdiği destek nedeniyle eleştirmişti. İsrail ve Hamas konusunda taban tabana zıt görüşlere sahip Erdoğan ve Steinmeier buna rağmen tansiyonu yükseltmemeye özel önem vermişti.
Ekonomideki gelişmeler ve bölgedeki gerilim nedeniyle NATO, AB, Almanya ve ABD ile ilişkilere büyük önem veren Erdoğan, dengeyi koruma gayreti içinde olmaya devam edecek.
ERMENİ TEHCİRİ YIL DÖNÜMÜNDE ZİYARET
Steinmeier’in Erdoğan’la görüşeceği 24 Nisan aynı zamanda 1915’teki Ermeni Tehciri’nin 109. yılı. Almanya’nın resmi olarak kabul ettiği soykırımda, dönemin Alman İmparatorluğu’nun rolü de çok fazla.
Öte yandan Steinmeier’in ziyareti sırasında her iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi, kültürel ilişkilerin geliştirilmesine vurgu öne çıkacak. Ziyaretin İstanbul ayağında özellikle bu konuda dikkat çekici görüşmeler olacak.
Boğaz’da Alman işveren grubuyla yapılacak tur, DHL Express'in İstanbul Havaalanındaki merkezine ziyaret ve Tarabya Kültür Akademisindeki tören iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilere dikkat çekilecek. (HABER MERKEZİ)