22 Nisan 2024 15:25

İskender Bayhan: Kameraların olmadığı “beyaz oda”da mültecilere işkence yapılıyor!

Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan, Antalya GGM'de mültecilere yönelik işkence iddialarını Bakan Yerlikaya'ya sordu. EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan da acilen soruşturma başlatılmasını istedi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Antalya Geri Gönderme Merkezinde (GGM) tutulan 52 mültecinin toplu olarak imzaladıkları şikâyet dilekçesiyle anlattıkları kötü muamele ve işkenceye dikkat çekti. EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan da acil olarak etkin bir soruşturma gerçekleştirilmesi, bakanlığın şeffaf bir açıklama yapması gerektiğini belirtti.

GGM’lerde tutulan göçmenlerin insani şartlara uygun olmayan ve özellikle sağlıklı barınma ve hijyen koşullarının elverişli olmadığı ve bulaşıcı hastalıkların yayıldığı koşullarda, kolluk kuvvetleri tarafından işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığına dair iddiaları gündem eden İskender Bayhan, “Antalya’da bulunan Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi en son ne zaman denetlenmiştir? Denetim ve incelemenin bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?​” diye sordu.

İNSANLIK DIŞI KOŞULLARA KARŞI MÜLTECİLER AÇLIK GREVİNDE

Hasta, yaşlı, kadın, erkek, çocuk 400’e yakın mülteci arasında özellikle ağır sağlık sorunları yaşayanların hastaneye sevk edilmemesi ve ilaçlarının temin edilmemesi nedeniyle mültecilerin açlık grevine başladığına değinen Bayhan, “Gardiyan benzeri özel güvenlikler tarafından mülteciler aylardır toplu halde sistematik şiddete maruz kalıyor” dedi. Bir mültecinin 25 yaşlarında ağzından kanlar gelen bir çocuğun hastaneye götürülmesine izin verilmediğini anlattığı mektubuna da yer veren Bayhan, Geri Gönderme Merkezindeki insanlık dışı uygulamaları Bakan Yerlikaya’ya sordu.

BAKAN YERLİKAYA’YA SORULAR

Bayhan’ın önergesindeki bir diğer çarpıcı iddia ise GGM içindeki mültecilerin “beyaz oda” adında bir bölgeye götürülerek işkence ve kötü muameleye maruz bırakılmaları oldu. Bayhan “bu iddialar araştırılacak mıdır?​” diye sordu.

Bayhan’ın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlanması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

  1. Antalya’da bulunan Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi en son ne zaman denetlenmiştir? Denetim ve incelemenin bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
  2. Döşemealtı’nda bulunan Antalya Geri Gönderme Merkezlerinde “insan onuruna aykırı muamele” iddialarına yönelik Bakanlığınız bir inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır?
  3. GGM içindeki mültecilerin kameraların olmadığı “beyaz oda” adında bir bölgeye götürülerek işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığına dair iddialar araştırılacak mıdır?
  4. İnsan haklarına aykırı uygulamalara karşı açlık grevine başlayan mülteci sayısı kaçtır?
  5. Bakanlığınız ölümün eşiğinde hastaların olduğu, çocuk ya da yetişkin kimsenin hastaneye sevk edilmediğini belirten mültecilerin sağlık durumları hakkında güncel bir bilgiye sahip midir?
  6. Mültecilerin darp edilmesi, ayrımcılığa ve işkenceye uğraması hakkında etkin soruşturma yapmayan, bu konuda görevini kötüye kullanan kolluk güçleri ve kamu görevlileri için bir yaptırım uygulamayı planlıyor musunuz?
  7. Mültecilerin Geri Gönderme Merkezlerinde sağlık, beslenme ve barınma koşulları nedir? Bu kurumlar uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenmekte midir? Denetlenme sıklığı nedir?

EMEP GENEL BAŞKANI ASLAN: ACİLEN SORUŞTURMA BAŞLATILMALI, BAKANLIK ŞEFFAF BİR AÇIKLAMA YAPMALI

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan da GGM’de mültecilere yönelik kötü muamele ve işkenceye dikkat çekti. İddialarla ilgili acilen soruşturma başlatılması gerektiğini belirten Aslan şu ifadeleri kullandı:

  • Daha önce de partimiz tarafından sıklıkla gündem edilen, hakkında soru önergeleri verilen Geri Gönderme Merkezlerindeki insanlık dışı uygulamalara bir yenisi daha eklendi.
  • Antalya GGM’de mültecilere “beyaz oda”larda işkence edilmesi, kötü muamele karşısında hastaneye bile götürülmeyerek, güpegündüz ölüme terk edilmeye çalışılması nedeniyle mülteciler açlık grevine başlamıştır.
  • Konu ile ilgili acil olarak etkin bir soruşturma gerçekleştirilmeli, bakanlık konu ile ilgili şeffaf bir açıklama yapmalıdır.
  • Emek Partisi olarak GGM’lerde yaşanan insan onuruna aykırı muamelelere karşı konunun takipçisi olmaya, yerli-mülteci işçi ve emekçilerle insan onuruna yaraşır bir yaşam için mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz!

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'i ziyaret edecek

SONRAKİ HABER

81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa