23 Nisan 2024 04:05

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri tepkili: Pahalı kahve zinciri kimin ihtiyacı?

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsünde öğrencilerin sosyalleşme alanı olarak sıklıkla kullandığı orta bahçeye zincir kahve dükkanı açılacak. Öğrenciler karara tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesinde geçtiğimiz hafta Davutpaşa Kampüsünün en çok kullanılan alanı orta bahçeye zincir kahve dükkanı olan Espresso Lab'in açılacağı gündeme geldi. Birçok YTÜ öğrencisi tepkisini hem sosyal medyada hem de Evrensel'le paylaştı. Öğrencilerin en çok rahatsız duyduğu konu ise ekonomik kaygı yaşamadan sosyalleşebilecekleri alanların giderek daralması oldu.

‘ÖĞRENCİLERİN İHTİYAÇLARA ULAŞIMINI GİDEREK ZORLAŞIYOR’

YTÜ öğrencisi Dilara okullarında öğrenci dostu işletmelerin bulunmadığını ve bu kararın öğrencileri maddi açıdan daha da zorlayacağını belirterek şu sözleri ekledi: “Devlet üniversitesinde dışarıya göre daha makul fiyatlar beklememize rağmen özel işletmelere yapılan sık ve fahiş zamlarla beraber öğrencilerin bu ihtiyaçlara ulaşımı daha da zorlaşıyor.”

Bu durumun öğrencilerin bir araya gelip vakit geçirmesinin de önüne geçtiğini ifade eden Dilara, “Bir öğrencinin ders dışında okulda vakit geçirmesi için en önemli etken, dışarıya göre ihtiyaçlarına daha kolay ulaşabileceği bir ortam bulmak. Bu nedenle daha öğrenci dostu işletmeler bizi daha çok okul ortamına çekecek, sosyalleşmeyi de aynı şekilde arttıracaktır” dedi.

‘ÖĞRENCİ PROJESİ OLAN KAFEYİ TERCİH EDİYORUM’

Hazırlık öğrencisi Betül, öğrenciler için yararlı ve ucuz yerlere ihtiyaç olduğunu belirtti; “Şu anda öğrenci projesi ve diğer kafelerin aksine ucuz olan kafeyi tercih ediyorum. Espresso Lab yerine böyle mekanların çoğalmasının yararlı olacağını düşünüyorum” dedi. Kampüsteki dükkanların pahalılığına da dikkat çeken Betül, “Rahatlıkla bir kitap alamıyorum, fiyatları bir öğrenci için çok yüksek” ifadelerini kullandı.

‘ORTA BAHÇEDE HİÇBİR ŞEY ALMADAN OTURUYORUZ’

YTÜ Hazırlık öğrencisi Melis de Espresso Lab açılmasına tepki gösterdi. Kampüsteki özel işletmelerin pahalılığına ve kâr odaklı satışın öğrenci taleplerini karşılamadığına değindi: “Okulumuzdaki kafeler ve mağazalar belli ölçülerde -fiyat olarak- ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Yani siz eğer çay almak istiyorsanız 10 TL de olsa 20 TL de olsa almak durumunda kalıyorsunuz. Fakat belli bir süreden sonra ekonomik olarak biraz sıkıştığınız zaman çoğu zaman orta bahçede hiçbir şey almadan oturuyorsunuz. Bu yüzden her ne kadar her şeye zam gelse dahi okulumuzdaki kafeler öğrenci dostu olmalı. Çünkü okulumuzda 40 bin öğrenci var. Bir çaya 5 TL zam yapsanız da kâr edersiniz 2 TL de yapsanız kâr edersiniz.”

KİMİN TALEPLERİNİ KARŞILIYOR?

YTÜ Hazırlık öğrencisi Pelin, ekonomik kriz ve giderek zorlaşan yaşam koşulları karşısında KYK bursunun yetersizliğinden bahsetti: “Tüm bunlar dikkate alındığında orta bahçedeki büfenin yıkılıp Espresso Lab yapılmasının kimlerin taleplerini karşıladığı bir soru işareti fakat her gün hayatı daha da kısıtlanan, belki hem okuyup hem çalışmak zorunda kalan, kendi kampüs alanı içinde bile ucuz yeme, içme, giyim gibi imkanlara erişemeyen biz öğrencilerin talebi olmadığı kesin.”

Kampüs içinde öğrenci yararına kararlar için öğrenci temsilciliklerinin önemini vurgulayan Pelin “Bugün hala eşit bir yaşamı savunuyorsak, yemekhanenin ücretsiz olmasını, kampüsteki kafelerin kâr odaklı değil öğrencinin ihtiyacını karşılayan ve ekonomik kaygılar yaşamadan kullanabileceği yapıda olmasını da savunmak zorundayız. Bu taleplerin gerçekleştirilmesinin en gerçekçi ve demokratik yolu da kendi üniversitemizde kendi temsilciliklerimizi kurmak ve sözümüzü ortaklaştırıp duyurabilmek olacağını düşünüyorum” diye ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan MEB’e 15 bin imza

SONRAKİ HABER

Sincan’da 1 Mayıs pikniği: Acı reçeteye karşı 1 Mayıs'ta alanlarda buluşalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa