22 Nisan 2024 21:49

Patronlar ucuz iş gücü peşinde: “Kayıtlı yabancı işçi çalıştırmanın önü açılsın”

Ege Bölge Sanayi Odası Meclis Üyesi Ahmet Taşpınar, “Kayıtlı yabancı işçi çalıştırmanın önü açılsın” diyerek, patronların ucuz iş gücü peşinde olduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye’de son yıllarda patronların kâr oranlarını arttırması için hükümet eliyle birçok uygulama hayata geçirildi. Patronlar, iş gücü maliyetini azaltmak için her fırsatta işçileri daha fazla sömürürken, Ege Bölge Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Ahmet Taşpınar, “Kayıtlı yabancı işçi çalıştırmanın önü açılsın” diyerek, patronların ucuz iş gücü peşinde olduğunu açıkladı.

Ekonomim gazetesine röportaj veren Ahmet Taşpınar, mermer sektöründe personel sıkıntısının olduğunu ileri sürerek, Türkiye’deki yabancıların kayıtlı çalıştırılmasının önünün açılmasını istediklerini dile getirdi.

MESEM kapsamında çocuk işçiliğinin önünün açıldığı dönemde mesleki eğitimle ilgili çalışmalardan alınacak neticenin uzun süreceğini söyleyen Taşpınar, “Eğitimde yapılanma sürecini beklerken yıllarımızı kaybediyoruz. Şu anda çalışacak eleman yok. Personel bulamama sorunu özellikle mermer sektöründe giderek büyüyor. Kendi firmamda da yeterli eleman olmadığı için şu anda 3 makinemizi çalıştıramıyoruz. Meslek liseleri ve yüksekokullardaki eksiklik, bugünlere gelmemizde etkili olsa da öncelikle acil çözüm üretilmeli, yabancı uyruklu işçileri kayıtlı çalıştırmanın önü açılmalı. Avrupa ülkeleri de dışarıdan işçi alımına müsaade ederken, Türkiye neden yapmasın? Kriterler doğru konulursa, çalışma izni verilebilir. Afyonkarahisar’da yüzlerce yabancı uyruklu çalışıyor. Bunun önünü kapatmanın bir anlamı yok” dedi.

TAŞPINAR, ÖZEL DÖNEMİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Turgut Özal’ın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde Bulgar uyruklu işçilerin çalıştırılarak yine o dönemin sorunlarından olan işçi sorununu büyük ölçüde azaltıldığı söyleyen Taşpınar, “Ülkenin kalkınması üretim ve ihracattan geçerken, biz bunu insan gücü olmadan yapamayız” dedi.

Öğrencilerin hem sektöre ilgi göstermediğini hem de kalacak yer bulamama gibi ekonomik sorunları olduğunu dile getiren Taşpınar, “Mesleki eğitimin cazip duruma getirilmesi lazım. 650 öğrencisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu’nda mermer bölümünde kayıtlı 30 öğrenci var. Bunun sektöre dönüşü ise her yıl ancak yüzde 10 oluyor. Torbalı halkının ve gençlerinin okula itibar etmediğini, dışarıdan gelecek öğrencilerin ise ekonomik zorluklardan ve kalacak yer sorunundan dolayı kayıtlarını dondurduğunu duyduk öğretim görevlilerinden” ifadelerini kullandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sincan’da 1 Mayıs pikniği: Acı reçeteye karşı 1 Mayıs'ta alanlarda buluşalım

SONRAKİ HABER

TED Aliağa Koleji’nde örgütlenme mücadelesi veren öğretmenlere velileri destek verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa