24 Nisan 2024 06:06

Burs haklarımız için mücadeleye

Yaz okulundan iki tane ders alan bir öğrenci bu durumda 310 lira borca giriyor. Resmen oturup bir çay içecek paramız bile yok. Gerçek bütçe ve imkân zorluğu budur.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tarih Bölümü Öğrenci Temsilcileri

Boğaziçi Üniversitesi

 

Merhaba Genç Hayat okurları. Bu yazıyı öğrenci arkadaşlarımıza Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun akıl almaz uygulamalarını duyurmak için yazıyoruz. Önce sürecin genel hatlarını çizelim.

Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK) seçimleri sonrasında yaptığımız bölüm toplantılarında öğrencilerin talebi doğrultusunda Türk Tarih Kurumundan (TTK) aldığımız bursun şartlarının iyileştirilmesi için bir çalışma komisyonu oluşturduk. Sonrasında bu komisyona TTK’den burs alan diğer bölüm temsilcilerini de çağırdık ve çalışmaya başladık. Ocak ayından başlayarak ilgili kurumun bütçe görüşmelerini gerçekleştireceği mart ayına kadar çeşitli kurumlardan taleplerimizi destekleyecek veriler topladık. Aldığımız veriler arasında bölüm öğrencilerinin yıllar geçtikçe sahip olduğu not ortalamaları ve diğer devlet kurumlarının verdikleri başarı burslarının şartları gibi veriler vardı. Son olarak bölüm toplantılarıyla taleplerimizi oluşturduk ve ilgili kuruma resmi dilekçemizi ilettik. Taleplerimiz şunlardı:

1- Devam için gerekli olan ortalama sınırının düşürülmesi,

2- Gereken ortalamaya ulaştıktan sonra bursun yeniden bağlanması,

3- Burs kontenjanlarının eski sayılara dönmesi yönünde düzenlemeye gidilmesi,

4- İptal edilmiş olan ÇAP bursunun yeniden başlatılması, 

5- Çeviri Bilimi ve Dilbilim Bölümlerine tekrardan burs imkânı sağlanması,

6- Burs miktarına en az enflasyon oranına göre zam yapılması.

 

GELEN AKIL ALMAZ CEVAP

 

Dilekçemizi ilettikten sonra ise ilgili kurum, alay eder gibi bir cevap verdi. TTK, bize daha önce bursun şartlarını kabul ederek almaya başladığımızı, taleplerimizi bu yüzden ve bir takım “bütçe ve imkân” kısıtlamaları sebebiyle reddettiğini iletti.

Bu cevabın tutarsızlığının birden fazla boyutu var. Öncelikle, bizim talepte dahi bulunamayacağımız burs şartlarını ilgili kurum kafasına göre değiştirdi. Halihazırda ihtiyacı olan her öğrenciye burs verilmesi gerekirken burs kıstasları mümkün olan en az sayıda öğrenciye burs vermek için derece yapmış öğrencileri bile dışarıda bıraktı. Öyle ki kontenjanlar 3030 kişiden 410 kişiye düştü, yüzlerce öğrenci anlamsız kontenjan kotaları yüzünden mağdur edildi. Yine ilgili kurum “tasarruf tedbirleri” bahanesiyle Çeviri Bilimi ve Dilbilim Bölümlerine bursu kesti. Hatırlatalım, bursumuza başvururken yalnızca biz imza atmadık, ilgili kurum da imza attı.

“Tasarruf tedbirleri” ve “bütçe ve imkân” kısıtlamaları sadece bizi kısıtlıyor olacak ki, TTK şu an taşınma arifesinde. Muhtemelen tüm Tarih Bölümü öğrencilerine hayatları boyunca burs verebilecekleri parayla şu an bir külliye inşa ediyorlar. Biz bu konu hakkında bilgi almak için kurumun başkanıyla görüşmek istediğimizde veya taleplerimizi iletmek istediğimiz zamanlarda ise bizi sürekli başkanın yurt dışında olduğu söyleniyor.

Şimdi gelin biz gerçek “bütçe ve imkan” kısıtlamalarına bir bakalım: Bursumuz 6000 lira. Okulumuzdaki ortalama yurt ücretine 2000 lira diyelim. Sadece okulumuzun yemekhanesinden yediğimiz durumda ayda harcayacağımız para 1650 lira. Ortalama bir yaz okulu dersi 1000 lira, kayıt ücreti 660 lira. Yaz okulundan iki tane ders alan bir öğrenci bu durumda 310 lira borca giriyor. Resmen oturup bir çay içecek paramız bile yok. Gerçek bütçe ve imkân zorluğu budur.

İşte bu gibi türlü imkansızlıklar içerisinde bizden onur öğrencisi performansı bekleyen TTK, hem çalışıp hem ortalamasını yükseltmek gibi bir mucize göstermedikleri sürece 51 arkadaşımızın bursumuzu kesecek. Öğrenci temsilcileri olarak soruyoruz: Bu şartlar altında başarılı bir öğrenci olmak, bilim üretmek mümkün müdür? Vaat ettikleri ve yaptıkları göz önüne alındığında ayan beyan “Bize siz okumayın” veya “Bir şekilde okumayı becerirseniz de hiçbir şey anlamadan bölümü ancak bitirirsiniz” deniyor.

Biz belli ki Tarih Bölümünü seçmekte “suçlu” olan öğrenciler olarak, ayrıcalık istemiyoruz. Bize bu bölümü seçmeden önce vaat edilen yalnızca şuydu: Zaten zor olan bölümümüze odaklanmakta büyük zorluklar çekmeyecektik. Bilen bilir ki öyle ya da böyle ünlü olmuş tüm tarihçilerin aileleri çok büyük ihtimalle çocuklarına rahat bir üniversite yaşamı sağlayacak durumdadır. TTK, verdiği akıl almaz kararlarla resmen bizim bilim üretmemizi, okulumuzu iyi bir şekilde bitirmemizi istemediğini söylüyor. Bu akıl almaz kararlara karşı tüm sıra arkadaşlarımızı dayanışmaya, yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Yurtta sıcak su kesintisi barajı aştı

SONRAKİ HABER

Eski ABD Başkanı Trump'ın "sus payı" davasında yargılama devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa