24 Nisan 2024 15:09
Son Güncellenme Tarihi: 24 Nisan 2024 18:24

Talan yasası komisyonu bekliyor

İliç’teki maden faciası sonrası rafa kaldırılan enerji ve maden yasalarında değişikliği içeren 15 maddelik torba yasa İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonundaki tartışmalar üzerine Meclise sunulmadı. 

Fotoğraf: Ömer Taha Çetin/AA

Paylaş

İliç’teki maden faciası sonrası rafa kaldırılan enerji ve maden yasalarında değişikliği içeren 15 maddelik torba yasanın bugün Meclise sunulması planlanıyordu. Dünya Bankası ile imzalanan sözleşmenin ardından hızlıca Meclise getirilmek istenen torba yasa, İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonundaki tartışmalar üzerine Meclise sunulmadı. 

KOMİSYONDA TARTIŞMA: MURAT KURUM DEYİNCE ZIPLIYORSUNUZ!

İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu toplantısında dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un verdiği iznin harlatılmasına AKP ve MHP milletvekillerinden tepki gelince tartışma çıktı. CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz “'Murat Kurum'un adı geçtiği zaman hep beraber zıplamaya başlıyorsunuz” dedi.

TBMM'de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu ikinci toplantısı yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın konuşması esnasında AKP ve MHP'li milletvekilleri tepki gösterince tartışma çıktı.

CHP’li Yavuzyılmaz, “Bu felaket bir doğal afet değil. Bu felaket siyanür içerikli milyonlarca ton yığın liç malzemesinden oluşan yapay bir dağın kayması. Yığın liç sahasının yüksekliği yaklaşık 264 metreye ulaşmış, bu alanda da bu yükseklikle liç sahası konusunda bir dünya rekoru kırılmıştır. Dünyanın en tehlikeli ve en yüksek yoğun liç sahası. Yığın liç sahasının bu yüksekliğe çıkmasının sorumlularının başında dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum geliyor. Yığın liç sahasının bu yüksekliğe çıkmasına neden olan artış 07 Ekim 2021 tarihinde Murat Kurum adına imzalanarak şirkete verilen izinle yapılmıştır” diye konuştu. 

Bunun üzerine MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, “Şov yapma, slogan atıyorsun. Gelip burada ahkam kesme orada ben ağladım” diye tepki gösterdi. CHP’li Yavuzyılmaz ise, “Siz vatandaştan neyi saklıyorsunuz? Baskı ve zorbalıkla beni susturmazsınız. Arkadaş sinirlerini kontrol edemiyorsa, kontrol edip gelsin. Murat Kurum'un adı geçtiği zaman hep beraber zıplamaya başlıyorsunuz” dedi.

"RAPORSUZ, SORUMLUSUZ MADEN KUR, TEŞVİK AL"

Torba yasa ile yapılacak değişiklik maden, doğal gaz, yenilenebilir enerji sektöründeki sermayedarlar için pek çok avantaj sağlıyor. Torba kanun teklifleri kabul edildiğinde maden işletmek için rapor gerekmeyecek, göller üzerinde santraller kurulacak, herhangi bir nükleer sızıntıda tesisi işleten sorumlu tutulmayacak ve bunların yanı sıra sermayeye milyonlar aktarılacak.

İki kez Meclise sunulan ve geri çekilen değişiklik teklifinde şunlar yer alıyor:

  • Kıyı Kanunu’nda yapılacak değişiklikle göller üzerinde de imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.
  • Enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projelere Bakanlık yüzde 30’u kadar destek verecek.
  • Maden Kanunu’nda değişiklik yapılarak Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece IV. grup maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Diğer maden grupları açısından bu zorunluluk kaldırılacak.
  • Şirketlere birden çok kaynak izni verilebilecek, lisanssız da üretim yapılabilecek.
  • 10 yıllık lisans süresini bitiren lisanssız üretim faaliyeti kapsamındaki tesisler, lisans alma bedeli ile lisans süresi boyunca elektrik piyasasında oluşan saatlik piyasa takas fiyatını, tesis tipi bazında uygulanan güncel YEK destekleme mekanizması fiyatından fazla olması halinde aradaki fiyat farkının YEK destekleme mekanizmasına katkı bedeli olarak ödeyerek lisanslı üretim faaliyetine geçebilecek.
  • Elektrik dağıtım tesisleri ve/veya nakil hatlarına ilişkin irtifak alanı, en düşük yaklaşım mesafesi, iletkenin salınım mesafesi ve direkler arası uzaklık dikkate alınarak ilgili mevzuata göre belirlenecek. Kamulaştırma bedelleri azaltılacak.
  • Nükleer sızıntıda tesisi işleten şirketin sorumluluğu olmayacak. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

DİSK’ten Taksim açıklaması: Yasak kararından vazgeçilmeli

SONRAKİ HABER

Meradaki sudan içen keçiler birer birer öldü: Sebebi katı atık tesisi mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa