24 Nisan 2024 16:21

Erdoğan, Steinmeier'le görüştü: İsrail'le yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'ye 3 günlük resmi bir ziyaret yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ziyaretinin son gününde Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı'nda ikili ve heyetler arası görüşme yaptı. Görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanı, düzenlenen ortak basın açıklaması yaptı.

EUROFIGHTER AÇIKLAMASI

Savunma sanayi alanındaki engellerin kalkmasının gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz. Türkiye ve Almanya'nın bilhassa savunma alanında engelleri değil, bundan sonra ortak üretim projelerini konuşacağını ümit ediyoruz. Almanya ile ikili ilişkilerimizin en müstesna ortak noktası, güçlü beşeri bağlarımızdır" ifadelerini kullandı. 

Türkiye ve Almanya'nın birbiri için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier da "Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya'nın (Türkiye'yle olduğu gibi) bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur" dedi. 

HAMAS'I SORUMLU TUTTU

2022'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşına değinen Steinmeier, "Türkiye'nin de Ukrayna'yı desteklediğini biliyoruz. Biz de bu yardımı vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

İsrail'in Gazze'ye saldırıları ile ilgili tutumda Türkiye ile farklılaştıklarını söyleyen Steinmeier, "Belki bazı konularda hemfikir değiliz" dedi ve Hamas'ın İsrail'e yönelik 7 Ekim 2023'te düzenlediği Aksa Tufanı saldırısına atıfla, "Bize göre, 7 Ekim saldırısı olmasaydı Orta Doğu'daki savaş olmazdı" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

"2023’te Almanya’dan 6 milyona aşkın turisti ülkemizde ağırladık."

"Almanya'daki Türkleri ilgilendiren konuları da ele aldık. Çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasayı önemli adım olarak görüyoruz. Avrupa ile birlikte Almanya’da yükselen yabancı karşıtı, İslam karşıtı, aşırı sağcı ve ırkçı örgütlere ilişkin endişelerimiz giderek artıyor. Solingen benzeri saldırıda 4 kardeşimizi kurban verdik. Hadisenin tamamen aydınlatılması konusunda beklentimizi paylaştım."

"50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizi, dengeli biçimde 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz."

"Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz. Türkiye ve Almanya'nın bilhassa savunma alanında engelleri değil, bundan sonra ortak üretim projelerini konuşacağını ümit ediyoruz. Terörle mücadele hususunda Alman makamlarından daha fazla destek ve dayanışma beklediğimizi ifade ettik. Daha etkin iş birliğine ihtiyacımız var. Dayanışma beklediğimizi ifade ettim. Türkiye AB ilişkileri de yer aldı gündemimizde. Atılması gereken adımları ele aldık."

"Gazze’de 200 gündür yaşanan benzeri görünmemiş zulmün son bulması çağrımızı tekrarladım. Netanyahu hükümeti sırf siyasi ömrünü uzatmak adına kendi vatandaşları dahil tüm bölgemizin güvenliğini tehlikeye atıyor. İsrail yönetiminin Gazze'de işledikleri insanlık suçlarını ve katliamlarını gündemden düşürme çabalarına prim verilmemesi gerekiyor"

"(İsrail-Filistin) Şu anda rehinelerin takası noktasında bir gayretin içerisindeyiz, temenni ederiz ki bu takasta başarılı oluruz. Burada çocuk, kadın, yaşlı maalesef ağır manzara var. Bu manzarayı Alman dostlarımızın görmesi lazım. Gazze, Filistin tamamıyla yerle yeksan olmuş"

Steinmeier'ın açıklamaları ise şöyle: 

"Yoğun görüşmelerim yararlı oldu. 2018 ziyaretiniz sonrası 2 kere görüştük. Birincisi 2 yıl önce Rusya Ukrayna savaşından kısa süre önce. İkinci görüşmemiz Berlin'de bir ay önce Hamas'ın saldırısından 1 ay sonraydı. Zannediyorum ki bu iki olay tehlikeli bir zamanda yaşadığımız gösteriyor. İlişkilerimiz çok uzun geçmişe dayanıyor. Diplomatik ilişkilerimizde 100. yılında gelmemiz önemliydi. Bu ilişkiler sadece devletler arasındaki ilişki değil insani ilişkiler özel kılıyor. Bu kadar yoğun ilişki yoktur dünyada."

"3 milyon Türk 4 kuşak önce Almanya'da yaşıyor. Onların öyküleri bizim ülkemizi şekillendiriyor. Siyasi hayattan ekonomi, kültür hayatına kadar bu kuşağın temsilcileri bana eşlik ediyor. 100 yıl önce zanaatkârlar Almanya'daki yoksulluktan kaçarak Türkiye'ye gelmişti. Nazi Almanyası'nda çoğu Yahudi buraya geldi. Bugün de Ankara'daki görüşmelerde yeni bilgiler edindim. Tarihi bağlılığımız son derece güncel. 1 yIl önce güney doğusundaki deprem sonrası bunu yaşadık. Almanya'dan destek sağlandı."

"Ülkelerimiz ekonomik açıdan zor olan dönemlerden geçiyoruz. İlişkileri daha da geliştirmeliyiz. Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler konusunda basın özgürlüğü hukuk devleti ilkeleri oldukça önemli."

"100 yıldır süren ilişkilerimizin daha da güçlü olmasını diliyorum. Dünya dinamik fakat özgüvenli yeni ülkeler ortaya çıkıyor. Türkiye ile Almanya tek ortaklar değil fakat biz iki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeyiz. Özellikle Orta Doğu'daki dramatik gelişmelerde bilgi alışverişinde bulunmalıyız. Kıbrıs konusunu da ele aldık. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı da önemli bir konuydu. Amerika'dan da yardımların gelmesi söz konusu. Türkiye'nin de Ukrayna'yı desteklediğini biliyoruz. bu desteği sürdüreceğiz. Bunun ötesinde birkaç hafta sonra Almanya, yeniden yapılanma konferansına sayın cumhurbaşkanını davet ediyorum."

"Hamas bu vahşice saldırı ile İsrail'e 1200 kadın ve çocuğu öldürdü. 300'ü aşkın rehini tutuyor. Bize göre 7 Ekim saldırısı olmasa bu savaş olmazdı. Biz Gazze'deki insani durumu düzeltmeliyiz. Bu konuda Türkiye'nin önemli görevi var. Bölgedeki ilişkileri kullanmalıyız. Rehinelerin serbest bırakılması için bu olayın tırmanmaması için ön koşul. Bu dönemlerde Türk Alman ilişkilerine yeniden ivme kazandırmalıyız." 

"Filistinliler için siyasi perspektif olmadan İsrail için de güvenlik sağlanamaz. Bu perspektif sadece iki devletli bir çözüm olabilir"

İSRAİL İLE TİCARET VE SİLAH SATIŞI

İki lider basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan DW muhabirinin "İsrail'e karşı sesinizi yükseltiyorsunuz Netanyahu'yu Nazi yöntemleri uygulamakla suçluyorsunuz ama aynı zamanda yoğun ticari ilişkileri ayakta tutuyorsunuz bu çelişkiyi nasıl açıklıyorsunuz?" sorusuna "Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti. Bunu da kısa zaman önce Dışişleri Bakanım açıkladı" diye yanıt verdi. Steinmeier ise İsrail'in soykırım suçuna ortak olmakla suçlandığı Uluslararası Adalet Divanındaki dava ile ilgili soruya "Nikaragua'nın iddialarına katılmıyoruz" diyerek kısa bir yanıt verdi.

Erdoğan son Berlin ziyaretinde, kamuoyundaki bütün baskılara rağmen Hamas'ı “terör örgütü” olarak görmediğini ifade ederken, Almanya'yı da İsrail'e verdiği destek nedeniyle eleştirmişti. Almanya tarafı da İsrail'in varlığının tartışılmaz olduğunu belirterek, Hamas'ı sert bir şekilde kınamıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın açıklamasına göre, Erdoğan, Alman mevkidaşı onuruna akşam yemeği verecek. Steinmeier'in CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile de görüşmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti: Belçika’daki baskın Türkiye’nin isteği üzerine mi gerçekleşti?

SONRAKİ HABER

CHP’li Nurettin Yontar: Adalet rayların altında kalmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa