24 Nisan 2024 16:32

CHP’li Nurettin Yontar: Adalet rayların altında kalmasın

Çorlu Tren Katliamı Davası ile ilgili açıklama yapan CHP'li Nurettin Yontar davada katliamdan sorumlu olan kamu görevlilerinin yargılanmadığına dikkat çekerek “Adalet rayların altında kalmasın” dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Tekirdağa Milletvekili Nurettin Yontar yarın görülecek olan Çorlu Tren Katliamı Davası ile ilgili açıklama yaptı.

Temmuz 2018 yılında Çorlu’da meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 349 kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin davanın yaklaşık 6 yıldır sürdüğünü vurgulayan Yontar; “Ülkemizi yasa boğan bu elim kazadan hemen sonra yetkililer, kazanın sebebini aşırı yağışa bağlayarak neredeyse bir doğal afet gibi göstermek istediler.

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından uzmanlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan raporda,

  • Hattaki menfezlerle ilgili bakım ihalesinin kısa bir süre önce ödenek tahsisinin gecikmesi nedeniyle iptal edilmiş olması,
  • Demiryollarındaki yapım ve bakım aşamalarında mühendislik biliminin hiçe sayılması,
  • Denetimsizlik gibi sorunlar olarak öne plana çıkmıştı.

Daha sonra hazırlanan Bilirkişi Raporu,

  • Yeterli yol bekçisinin olmadığını,
  • Aşırı yağışlar karşısında gerekli önlemlerin alınmadığını,
  • Altyapının üst yapı ile uyumsuz olduğunu kayıtlara geçirmişti” dedi.

“ADALETİ BU RAYLARIN ALTINDA BIRAKMAYACAĞIZ”

Bundan önceki davalarda haklarında kamu davası açılan bazı TCDD görevlilerine, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçlamalarından 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde davalar açıldığını hatırlatan Yontar şunları söyledi; “Söz konusu davanın 18. duruşması 24 Ocak 2024 tarihinde görüldü, bir sonuç alınamayıp karar duruşması 29 Şubat 2024 tarihine ertelendi.

29 Şubat 2024 tarihinde 19. duruşması görülen davaya Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ile birlikte CHP Milletvekilleri olarak bizler de katıldık. Dava kararının yalnızca 10 dakika sürmesi ve kararın seçim sonrasına bırakılmasını hepimizi derinden üzdü.

Biz o gün halkımızın huzurunda bir söz verdik. 25 Nisan günü çok daha kalabalık bir şekilde ailelerimizin yanında olacağız. Adalet arayışının yanında olacağız. Bu adaleti bu rayların altında bırakmayacağız dedik.”

“DAVAYA KİMSE İNANMAMAKTADIR”

Katliamla ilgili birinci sorumlu olması gereken kişinin büyük mücadeleler sonucu 14 ay sonra görevden alındığını ama, 19. duruşmadan önce görevine iade edildiğini vurgulayan Yontar;

“Sonuç olarak, tüm sorumlular ve kazaya sebep olan nedenler ve eksiklikler ortaya çıkarılmasına rağmen, TCDD'de üst düzey görev yapan hiçbir yöneticinin yargılanmadığı davaya artık, yalnızca acılı aileler değil hiç kimse inanmamaktadır.

Bu davada adaletin yerine getirildiğini görmek toplumun tüm kesimlerini rahatlatacak ve bir nebze de olsa acılı ailelerin yüreğine su serpecektir” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Steinmeier'le görüştü: İsrail'le yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz

SONRAKİ HABER

2023 yılı "Basın özgürlüğü ödülü" Gazeteci Ferit Demir'e verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa