Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu teklifi Meclis'te görüşüldü
TBMM Genel Kurulu, Maden Kanunu teklifini görüştü. Görüşmeler tamamlanırken yasa, 30 Nisan tarihinde yapılacak olan Genel Kurul’da maddelere geçilecek.
TBMM | Fotoğraf: Besti Karalar / DHA
TBMM Genel Kurulu, 13 Şubat tarihinde mecliste bulunan siyasi parti gruplarının oy birliğiyle erteleme kararı aldığı ve enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüştü.
KOÇYİĞİT: BU YASA MADEN İŞÇİSİNİ KORUMUYOR
DEM Parti adına kanun teklifi üzerine söz alan Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “Bu Maden Yasası’nın içerisine, 13 Şubat’tan sonraki geçen sürede, bu ülkede sürekli maden kazaları oluyor, maden felaketleri oluyor; bir madde koyalım, ‘işçiyi koruyalım, doğayı koruyalım, toplumu koruyalım’ dediniz mi? Demediniz. Aynı yasayı tek bir cümlesine dokunmadan yeniden Meclise getirdiniz, Mecliste tartışıp- tartışılmadan aslında- yeniden geçirmeye çalışıyorsunuz. Peki, bu yasa kimi koruyor. İliç’teki işçiyi korumadığı açık, maden işçisini korumadığı açık, bu toplumu korumadığı açık. Bu yasayı kim için yapıyorsunuz? Halk için yapmadığınız açık. Bunu sermaye için yapıyorsunuz, maden şirketleri için yapıyorsunuz, Anagold için yapıyorsunuz” dedi.
ŞEVKİN: YASA YENİ KAPİTÜLASYONLARA YOL AÇACAK
Kanun teklifini CHP Grubu adına değerlendiren Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise şu ifadeleri kullandı:
“Yeni kapitülasyonlara yol açacağı öngörülen, belirsizlikler ve tavizler içerdiği konusunda eleştirilen bu yasa ısrarla önümüze getirildi. 3 kez, İliç’te maden faciası meydana gelmesi nedeniyle tam 3 kez ertelenmiş, kamuoyunun yatıştığı hissedildikten sonra yeniden ısıtılarak ve hiçbir maddesinde değişiklik yapılmadan yeniden önümüze getirilmiştir. Değerli milletvekilleri, sevgili milletvekilleri; 1, 2 ve 3’üncü maddeler doğrudan Maden Kanunu’yla ilişkilidir yani ülkemizde madenler konusunda ne kadar sınıfta kaldığımız ortada biliyorsunuz ve maalesef, burada yine bir düzenleme getiriliyor. Ya, Allah aşkına, madencilik konusunda sanki çok iyi bir karneniz varmış gibi siz hangi gerekçelere sığınarak yani zamanla ilgili nasıl bir zorunluluğumuz var ya da maliyetten nasıl kaçınırsınız” ifadelerini kullandı.
GÜNAYDIN: ANAGOLD’UN 8,6 MİLYON DOLAR VERGİ BORCU SİLİNMİŞ
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Ben üniversitelerde Osmanlı iktisadı dersleri verdim, Osmanlı son döneminde çıkarılan altının yüzde 75’ini çıkaran yabancılara verirmiş, siz çıkarılan altının yüzde 98’ini yabancılara veriyorsunuz. Bu, sömürge madenciliği değil de nedir, nedir? Anagold firması 8,6 milyon dolar vergi borcunu biriktirmiş, siz onun 7,4 milyon dolarını bir kalemde silmişsiniz. Bu, sömürge madenciliğidir” dedi. (DHA)