26 Nisan 2024 11:05
/
Güncelleme: 14:24

Polis şiddeti ve gözaltılara rağmen ABD'de 22 eyalette 40'tan fazla kampüste eylemler sürüyor

ABD'de Filistin’le dayanışma eylemleri polis şiddeti, profesörlerin dahi kelepçelenerek gözaltına alınması ve okuldan atılma tehditlerine rağmen 22 eyalette 40’tan fazla üniversitede sürüyor.

Polis şiddeti ve gözaltılara rağmen ABD'de 22 eyalette 40'tan fazla kampüste eylemler sürüyor

Harvard Üniversitesinde eylem | Fotoğraf: Ahmet Utku Akbıyık/AA

ABD’de, Columbia Üniversitesi kampüsüne öğrenci çadırlarının kurulmasıyla başlayan Filistin’le dayanışma eylemleri polis saldırıları, profesörlerin dahi kelepçelenerek gözaltına alınması ve okuldan atılma tehditlerine rağmen 22 eyalette 40’tan fazla üniversite kampüsüne yayıldı. Öğrencilerin talepleri net: Üniversiteler İsrail ve Gazze saldırılarıyla ilişkisi olan şirketlerle iş birliğine son versin.

ABD, 26 milyar dolarlık askeri yardım kararıyla İsrail’in Gazze’de 35 bine yakın can alan katliamlarının en büyük destekçisi olmaya devam ederken, ABD üniversitelerinde Filistin’le dayanışma hareketi dalga dalga yayılıyor. Polis güçleri birçok üniversite kampüsüne baskın düzenleyerek aralarında bazı profesörlerin de bulunduğu 500’den fazla öğrenci ve öğretim üyesini şiddet ve kelepçe ile gözaltına alması da hareketi durduramıyor. Öğrenciler, üniversitelerin İsrail bağlantılı şirketlerle iş birliklerine son vermesini talep ederken Gazze’de kalıcı ateşkes ve İsrail saldırılarının durdurulması gibi taleplerini de yükseltiyor.

22 EYALETTE 40 FAZLA KAMPÜSE YAYILDI

Columbia Üniversitesinde bir hafta önce çadırların kurulmasıyla başlayan eylemler polis saldırısı ve okuldan atılma tehditlerine rağmen 22 eyalette 40’tan fazla üniversite kampüsüne yayıldı.  

Barışçıl gösterilere karşılık olarak yerel ve eyalet polisleri, Cumhuriyetçi ve Demokrat yerel yöneticilerin emriyle ve üniversite yöneticilerinin desteğiyle toplu gözaltılar ve saldırılar gerçekleştirdi. Şu ana kadar 500’ün üzerinde öğrenci ve öğretim üyesi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında çok sayıda Yahudi öğrenci ve öğretim üyeleri de bulunuyor.

BİBER GAZI, TERS KELEPÇE, ŞOK TABANCASI!

En büyük polis saldırılarından biri perşembe günü Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nde meydana geldi. Sabah saatlerinde kamp kuran en az 108 kişi gözaltına alındı. Kamp tamamen barışçıl olmasına rağmen, şehir ve eyalet çevik kuvvet polisi gösterinin üzerinden dört saat geçmeden protestoculara coplar ve biber gazlarıyla saldırdı. 

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda ise bir polisin kelepçeli bir kişiye şok tabancası kullandığı görüldü. Emory’de tutuklananların çoğunun öğrenci olduğu görülürken, öğrencilerinin yanında duran öğretim üyeleri de polis baskısından kurtulamadı.

EMORY’DE PROFESÖRLERE TERS KELEPÇE

Bir Emory öğrencisi, Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee’nin ters kelepçe ile gözaltına alınması anının videosunu yayımladı. Videoda öğrenci, McAfee’nin siyah kar maskesi takmış bir polis tarafından kelepçelenerek götürüldüğü sırada ona yardımcı olmak için bilgi toplamaya çalışırken duyuluyor. McAffee öğrenciye ismini verirken polisin kolunu sıktığı ve büktüğü görülüyor.

Bir başka videoda ise Emory Üniversitesi Ekonomi Profesörü Caroline Fohlin’in polis tarafından yere atıldığı ve kelepçelendiği görülüyor. Polis profesörü kolundan tutup betona fırlatıyor ve gözlüğünün düşmesine neden oluyor.

Emory’nin mütevelli heyeti ise Blackrock, Goldman Sachs, Bill ve Melinda Gates Vakfı ve Coca-Cola gibi kuruluşların temsilcilerinden oluşuyor.

ONLARCA KAMPÜSTE PROTESTOLAR VE YOĞUN POLİS ŞİDDETİ

Los Angeles kentindeki Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki eylemlerde 93 kişi gözaltına alındı. Üniversitede mezuniyet töreni iptal edildi.

Berkeley Üniversitesi (UC Berkeley) kampüsünde kamp kuran öğrencilerin eylemleri de devam ediyor. İsrail hükümetine teknoloji sağlanmasına karşı çıkmasının ardından işten çıkarılan Google çalışanları da kampüsteki protestolara katıldı.

Teksas’taki Austin Üniversitesi’nde düzenlenen büyük yürüyüş, aşırı sağcı Vali Greg Abbott’un talimatıyla gönderilen ağır silahlı atlı eyalet polislerinin saldırısına uğradı. Vali Abbott, sosyal medyada, “Şu anda gözaltına yapılıyor ve kalabalık dağılana kadar devam edecek. Bu protestocuların yeri hapishane” dedi. Polis saldırısının ardından öğretim üyeleri, devletin protestoculara yönelik saldırısını kınayan ve greve gitme sözü veren bir açıklama yayınladı.

Columbia Üniversitesi ve New York bölgesindeki diğer üniversitelerde de öğrenci kampları da devam etti.

ABD'de Colombia Üniversitesinde eylem

Colombia Üniversitesinde eylem | Fotoğraf: Fatih Aktaş /AA

New York Kent Koleji’nde de (CCNY) protestolar sürdü. New York Eyalet Üniversitesi Moda Teknoloji Enstitüsünde öğrenciler kamp kurarak Filistin’le dayanışma eylemi yaptı. New York Üniversitesi’nde de protestolar, salı günü polis tarafından basılan ve 120 kişinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan öğrenci işgalinin yapıldığı Gould Plaza’nın dışında devam ediyor.

"TARİHİN DOĞRU TARAFINDA OLDUĞUMUZU BİLİYORUZ"

Massachusetts eyaletinin Boston kentindeki Emerson Üniversitesinde de 108 öğrenci, üniversitenin yakınındaki Boylston Place sokağında kamp kurduktan sonra gözaltına alındı. Perşembe günü tüm Emerson dersleri iptal edildi. Gece boyunca bir polis karakolunda tutulan Emerson öğrencisi Adam Nuñez, basına yaptığı açıklamada, “Stresli bir durum. Ama ne yaptığımızı biliyoruz ve tarihin doğru tarafında olduğumuzu biliyoruz” dedi.

Öğrenciler, başkent Washington’daki Maryland Üniversitesi (UMD) bahçesini de işgal etti.

Maryland Üniversitesi'nde Filistin'e destek eylemi

Maryland Üniversitesinde eylem | Fotoğraf: Mostafa Bassim/AA

George Washington Üniversitesi’ndeki (GWU) öğrenciler ise, bölgenin dört bir yanından gelen yüzlerce kişinin katılımıyla bir kamp kurdu. GWU yönetimi, öğrencilere perşembe günü yerel saatle 19:30’da yürürlüğe giren bir sokağa çıkma yasağı uyguladı. Georgetown Üniversitesi’nde de yüzlerce öğrenci Gazze’de soykırımı protesto etmek için yürüdü.

George Washington Üniversitesinde eylem

George Washington Üniversitesinde eylem | Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Chicago kentinin kuzeyindeki Northwestern Üniversitesi kampüsünde öğrenciler, çadırlar kurarak okulun İsrailli kurumlarla ilişkilerini sonlandırması çağrısında bulundu. Aralarında Yahudi öğrenci örgütlerinin de bulunduğu üniversitedeki gençlik örgütlerinin yaptığı ortak açıklamada “Northwestern’in suç ortaklığı karşısında işlerin her zamanki gibi devam etmesine izin vermeyi reddediyoruz” denildi.

Northwestern Üniversitesinde eylem

Northwestern Üniversitesi eylem | Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Kampüste Filistin’le dayanışma kampı kuran Stanford Üniversitesi öğrencilerinin eylemleri de devam etti.

HARVARD’DA KAMPÜS GİRİŞİNE KISITLAMA

ABD’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi’nin ana kampüsüne giriş ise yalnızca Harvard kimliği olan öğrenciler ve yetkili personellerle sınırlandırıldı. Filistin yanlısı öğrenciler, Harvard Lisans Filistin Dayanışma Komitesi’nin pazartesi günü askıya alınmasını ve okulun Filistin işgalini ve Gazze’deki soykırımı destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto etmek amacıyla çarşamba günü Harvard Avlusu’na kamp kurmuştu.

Harvard Üniversitesinde eylem

Harvard Üniversitesinde eylem | Fotoğraf: Anibal Martel/AA

Michigan Eyalet Üniversitesi öğrencileri, okulun, Filistin işgalini ve Gazze’deki soykırımı destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde kamp kurdu. Kuzey Carolina Üniversitesi öğrencileri, Charlotte şehrinde kampüs bahçesinde düzenlediği protesto gösterisi dün de sürdü.

EYLEMLERİ KİMLER ÖRGÜTLÜYOR, TALEPLER NELER?

Kampüslerdeki protestolar Filistin’de Adalet İçin Öğrenciler ve Barış İçin Yahudi Sesi gibi örgütlerin yerel şubelerini de içeren öğrenci gruplarının koalisyonları tarafından düzenleniyor. Bazı koordinasyonlar olsa da gruplar büyük ölçüde bağımsız hareket ediyor.

Talepler kampüsten kampüse değişse de temel talepler şöyle:

  • Üniversite yönetimleri İsrail’e silah tedarik eden askeri silah üreticileriyle iş yapmayı durdursun
  • İsrail'in askeri çabalarına yardımcı olan projelere ve İsrail’den araştırma için para almaya son verilsin.
  • Üniversitelere, İsrailli şirketlerden kazanç sağlayanlardan bağış almaya son verilsin.

ÜNİVERSİTELER İSRAİL’DEN NE KADAR PARA ALIYOR?

AP’nin haberine göre, ABD Eğitim Bakanlığı veri tabanı yaklaşık 100 ABD üniversitesinin son yirmi yılda İsrail’den toplam 375 milyon dolar tutarında bağış ya da sözleşme karşılığı para aldığına işaret ediyor. Ancak veriler paranın nereden geldiği ya da nasıl kullanıldığı hakkında çok az bilgi veriyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğrencileri, İHA navigasyonu ve füze korumasına yardımcı olabilecek kimi projeler için İsrail Savunma Bakanlığından para alan bazı araştırmacıların isimlerini yayımladı. Öğrenciler, Enstitü’nün son on yılda İsrail Savunma Bakanlığından 11 milyon dolardan fazla para kabul ettiğini açıkladı.

SOYKIRIMIN SUÇ ORTAĞI OLMAYACAĞIZ!

MIT Öğrencisi Quinn Perian, “Hepimiz aynı ateşten besleniyoruz. Öğrenciler olarak bizi bu soykırımın suç ortağı olmaya zorluyorlar” dedi.

Michigan Üniversitesi öğrencileri de üniversitenin İsrailli şirketlerden ya da müteahhitlerden kazanç sağlayan yatırım yöneticilerine 6 milyar dolardan fazla para gönderdiğini açıkladı. Ayrıca İsrail’de kullanılan insansız hava araçları veya savaş uçakları üreten şirketlere ve Gazze’deki kontrol noktalarında kullanılan gözetleme ürünlerine yapılan yatırımları da örnek gösterdiler.

Michigan Üniversitesi yetkilileri ise İsrailli şirketlerle doğrudan yatırımları olmadığını ve fonlar aracılığıyla yapılan dolaylı yatırımların üniversitenin 18 milyar dolarlık bağışının yüzde1’nden daha az olduğunu savundu.

Michigan Üniversitesinde eylem

Michigan Üniversitesinde eylem | Fotoğraf: Adam J. Dewey/AA

HOLOKOST’TAN KURTULAN YAHUDİ AKTİVİSTTEN ÖĞRENCİLERE DESTEK

George Washington Üniversitesinin bahçesinde toplanan yüzlerce öğrenciye katılan 88 yaşındaki Amerikalı Yahudi Marione Ingram, AA’ya yaptığı açıklamada “Holokost’tan kurtulmuş birisiyim. Burada Gazze’deki katliamı protesto etmek için bulunuyorum. Amerika’nın bu katliamı fonlamayı bırakmasını istiyorum. İsrail’in komşularını bombalamayı sonlandırmasını istiyorum” dedi.

George Washington Üniversitesinde eylem

George Washington Üniversitesinde eylem | Fotoğraf: Adam J. Dewey/AA

Ingram, “İsrailliler ile Filistinlilerin aralarında bir duvar olmadan yaşamalarını dilerdim. Barış için buradayım” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et