26 Nisan 2024 11:02
Son Güncellenme Tarihi: 26 Nisan 2024 23:37

Gazeteciler Esra Solin Dal, Mehmet Aslan ve Erdoğan Alayumat tutuklandı

Gözaltındaki 9 gazeteciden Mehmet Aslan, Erdoğan Alayumat ve Esra Solin Dal hakkında "terör örgütü üyeliği" gerekçesiyle tutuklama kararı verildi.

Mehmet Aslan (solda), Esra Solin Dal (ortada), Erdoğan Alayumat (sağda) | Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul merkezli operasyonla gözaltına alınan 9 gazeteciden Mezopotamya Ajansı muhabirleri Esra Solin Dal, Mehmet Aslan ve gazeteci Erdoğan Alayumat hakkında tutuklama kararı verildi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmelerine ilişkin kararsa avukatlarına verilmedi. Avukatlara kararın kendilerine tebliği için sözlü ve yazılı olarak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı ile mahkemeye başvurdu. Kararı avukatlara vermemekte ısrarcı olan savcı, gerekçe olarak da dosyadaki gizlilik kararını gösterdi. 

Esra Solin Dal'ın Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine, Erdoğan Alayumut Metris Cezaevine, Mehmet Aslan’ın ise Sincan Cezaevine götürüleceği öğrenildi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI SORULDU

İstanbul merkezli operasyon kapsamında 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Enes Sezgin ile Özgür Basın emekçileri Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Erdoğan Alayumat ile MA eski muhabiri Doğan Kaynak gözaltına alınmıştı. Gazeteciler, bugün gözaltında tutuldukları emniyet müdürlüklerinden adliyelere sevk edildi. 
 
MA muhabiri Mehmet Aslan, Ankara Adliyesi'nden, gazeteci Kaynak ise Urfa Adliyesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savcıya ifade verdi. Diğer gazeteciler İstanbul Çağlayan’da bulunan adliyeye sevk edildi. 
 
Gazetecilerin savcılık ifadeleri tamamlandı. Gazetecilere, yaptıkları haberler, haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon konuşmaları ve X sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları soruldu. 
 
Gazeteciler Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Erdoğan Alayumat, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Diğer tüm gazeteciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.  

"HAKİKATİ GERÇEKLE BULUŞTURDUĞUMUZ SÜRECE KAZANACAĞIZ"

Çağlayan Adliyesi önünden, "Özgür Basın susturulamaz" sloganlarıyla karşılanan 6 gazeteci, sürdürülmek istenen korku karşısında geri adım atmayacaklarını söyledi.  

Serbest bırakılan gazetecilerden Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Saliha Aras, Kürt Gazeteciler Günü'nde gözaltına alındıklarını hatırlatarak, "Mevcut iktidar şunu çok iyi bilsin ki özgür basın üzerinde sürdürdüğü korkunun hiçbir anlamı yoktur. 3 arkadaşımız tutukluluğa sevk edildi. Bizler hakikati gerçekle buluşturduğumuz sürece müthiş kazanacağız" diye belirtti.  Avukat Ferdi Yaman ise gözaltı sürecine değinerek, "Buraya getirilen arkadaşlarımız basın faaliyetlerinden dolayı bu süreci yaşadı. Basın emekçilerini serbest bırakın. Özgür Basın susturulamaz” dedi. 

TECRİT VE KADIN CİNAYETLERİ SORULDU

Gazetecilere, haber kaynakları ile yaptıkları telefon görüşmeleri ile sosyal medya hesaplarında paylaştıkları haberleri soruldu. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan MA muhabiri Esra Solin Dal’a, Abdullah Öcalan’ın avukatları ile tecride dair yapılan röportajlar, Türkiye’yi ziyaret eden yabancı heyetler ile yapılan röportajlar, hak ve hukuk örgütleri ile yapılan haberler soruldu. Kadın örgütleri ile kadınlara yönelik şiddet ile kadın cinayetlerine dair yapılan haberler de suçlama konusu yapıldı. "Kadın örgütleri: Mücadelemiz haklı ve meşrudur”, “Kadınlardan ortak mücadele çağrısı: Türkiye savaş suçu işliyor” ve “TJA, İstanbul’un 3 bölgesinde sahada olacak” başlıklı haberler Dal'a sorulan haberler arasında yer aldı. Dal’a, haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri de soruldu. Söz konusu haberler ve görüşmelerle Dal'ın “algı yönetimi, müzahir kitleye mesaj, talimat aktarımı ve kitlesel eylem çağrıları” yapmaya çalıştığı iddia edildi. Dal, susma hakkını kullanarak, savcılıkta ifade vereceğini belirtti.

MESLEKTAŞLARI HAKKINDAKİ DAVA HABERLERİ DOSYADA

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan MA muhabiri Mehmet Aslan'a da benzer suçlamalar yapıldı. Aslan'ın dosyasına yaptığı haberler, telefon görüşmeleri ile sosyal medya paylaşımları konuldu. Aslan’ın MA'da yayımlanan tecride dair haberleri suçlama konusu yapıldı. Adalet Bakanlığı'nın tecride dair AİHM'e verdiği yanıt haberi, yine çeşitli siyasetçi ve hukukçular ile İmralı tecridine dair yapılan haberler Aslan'a soruldu. Aslan'a sorulan haberler arasında meslektaşlarına dair yaptığı haberlerin de yer alması dikkati çekti. “Gazeteci Arslan’a ‘hedef gösterdin’ davası”, “MA editörü Sedat Yılmaz’a ‘gazetecilik yapman suçtur’ davası” başlıklı haberler ifade tutanağında yer aldı.

ADALET NÖBETİ HABERLERİ

Gazeteci Doğan Kaynak’a ise, İstanbul'da 2022 yılında tutsak yakınları tarafından sürdürülen Adalet Nöbeti haberleri soruldu. Dosyasına Adalet Nöbeti haberleri konulan Kaynak’a, “Kimin talimatı ile bu haberleri yaptınız?​” sorusu yöneltildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Yönetmen Çayan Demirel için çağrı: Çayan hapsedilemez

SONRAKİ HABER

19. İstanbul Yarı Maratonu pazar günü koşuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa