Direnişlerden, grevlerden 1 Mayıs alanlarına
Talepleri için iş durduran, greve çıkan, örgütlenme mücadelesi veren işçilerin temsilcileri talepleri için güçlü bir şekilde 1 Mayıs alanlarında olacaklarını söylüyor.
Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel
Kıvılcım EFTELYA
İzmir
Ülke genelinde olduğu gibi İzmir’de de işçi ve emekçiler, yoğun hak arama mücadeleleri ve grevlerle 1 Mayıs’a giriyor. İşçilerin emekçilerin taleplerini ve haklarını alanlarda haykıracağı 1 Mayıs’a sayılı günler kala değişik iş kollarından işyeri temsilcileri ile 1 Mayıs’a hangi taleplerle gittiklerini ve hazırlık süreçlerini konuştuk.
İlk olarak Lezita işçisi Mehmet Emin Dikici, sendikal mücadele süreçlerinin 3 yılı aştığını, bütün hukuksal süreçlerin tamamlandığını ancak işverenin hiçbir şekilde toplu sözleşme masasına gelmediğini hatırlatarak taleplerinin iş yerinde sendikalı bir şekilde haklarını alarak çalışmaya devam etmek istediklerini belirtti.
LEZİTA İŞÇİLERİ OLARAK 1 MAYIS’TA ALANDA OLACAĞIZ
Jandarma müdahalesinden sonra birçok kadın direnişçinin, "Asker bize bunu nasıl yaptı? Taş atmadık, kötü bir şey söylemedik, fabrikanın herhangi bir şeyine de zarar vermedik. Biz alanda sadece hakkımızı arıyoruz" dediğini anlatan Dikici, "Toplu sözleşme masasına oturmayan işverene dair hiçbir uygulama yok” dedi.
Grevde ve mücadele içerisinde bulunan diğer işçilerle dayanışma içerisinde olduklarının bilgisini veren Dikici, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için Lezita işçileri olarak 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını vurguladı.
GATES Birleşik Metal-İş İş Yeri Temsilcisi Hicran Öztürk ise, örgütlenmek, sendikalı olmak bir işçinin en temel hakkı olmasına rağmen çok sancılı bir süreç olduğunu belirterek, "Ama işçi ne kadar birbirine kenetlenirse ne kadar birlikte hareket etmeyi başarırsa o kadar hızlı ilerliyor ve birliğin gücü karşısında hiçbir rütbeyi, hiçbir konumu, statüyü tanımıyor, biz bunu gördük” dedi.
"GATES EMEKÇİLERİ OLARAK GÜMBÜR GÜMBÜR KATILACAĞIZ"
GATES işçilerinin grev sürecinden bahseden Öztürk, “Serbest Bölge’de grev yapmak apayrı zordur ona rağmen birlikte hareket etmeyle yani tek bir fire dahi vermeden başardık. 350 üyemizin 90'ı kadındı. Grev tarihinin 8 Mart oluşunu duyduğumuzda bunu 8 Mart hediyesi olarak kabul ettik” dedi.
Öztürk, “Konum olarak da Serbest Bölge’nin tam girişinde olduğumuz için birçok işçi, emekçi kardeşimizi servislerin geçişlerinde selamladık. Kalabalık, coşkulu, şenlikli, halaylarla bir grev gerçekleştirdik. Diğer işçi kardeşlerimize de moral oldu. Birliğin gücünü bütün Serbest Bölge görmüş oldu” dedi.
1 Mayıs’a giderken taleplerinin vergide adalet, eşit işe eşit ücret, iş yerlerinde cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve en önemlisinin de iş güvenliği olduğunu belirten Öztürk, “12 gün süren grevimizi başarıyla tamamladık. Bu seneki 1 Mayıs GATES işçileri, emekçileri olarak bize apayrı bir bayram. Coşkulu bir şekilde Gündoğdu Meydanı’nda toplanacağız. Başarılı bir grevin coşkusunu dilerim tüm hakkını alamayan işçi arkadaşlar da tatsın. GATES emekçileri olarak gümbür gümbür bir şölenle katılacağız” dedi.
"TOPLU SÖZLEŞMELERE RİAYET EDİLMEME SORUNU VAR"
Ege Üniversitesi Hastanesi Sağlık-İş İş Yeri Temsilcisi Ahmet Kızıl ise, pek çok ilde, imzalanan toplu sözleşmelere riayet edilmeme sorunu bulunduğunu ifade etti. “2018 yılında taşerondan kadroya geçişlerde 696 KHK ile kadroya alındık ve bu önümüze şu anda büyük engeller koyuyor. Tayin, becayiş hakkımızı kullanmak istiyoruz. Görev tanımlarıyla meslek kodları problemleri yaşanıyor. Kamuda bu problemler olduğundan dolayı iş barışı bozuluyor. Bunu defalarca meydanlardan dile getirmemize rağmen şimdiye kadar açıkçası bir yanıt alamadık. Ama pes etmeyeceğiz. Sonuna kadar da bunları aşma adına mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.
En önemli taleplerinden bir tanesinin vergide adalet olduğunu belirten Kızıl, “Yapılan toplu sözleşmelere hiçbir kamu kurumu şu an ciddi bir şekilde riayet etmemektedir. Bunları dile getireceğiz. Birlikteliği ve dayanışmayı arttırma adına, yaşanan haksızlıklar ve hukuksuzlukları aşabilme adına, 1 Mayıs’ta bütün emekçi kardeşlerimizi alanlara bekliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
"EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET ÖNCELİKLERİMİZDEN"
DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube İdari İşler Temsilcisi Dilek Tekin Kandemir, “Barış, demokrasi, özgürlük, adalet, eşit işe eşit ücret taleplerimiz önceliğimiz. Devlet yapısı gereği şu an karşılaşmış olduğumuz zorluklar hak ve hukuk arayışımız var. İşçilerin hukuk ve adalet arayışlarını dile getireceğiz. Göz dikilmiş haklardan bir tanesi olan kıdem tazminatlarında hassasiyetimiz var. Bunları dile getireceğiz alanlarda” dedi.
1 Mayıs hazırlıklarından bahseden Kandemir, “İdari işler birimi olarak mevcutta pazartesi günü bir ön çalışma yapacağız. İşyerimizde bildirimizi okuyacağız. Sonrasında Kemeraltı’nda bildiri dağıtımımız olacak” dedi.
1 Mayıs’ın genel ruhuna yakışır bir şekilde alanlarda olacaklarını söyleyen Kandemir, “1 Mayıs dünya genelinde büyük bir önem taşıyan bir anma aynı zamanda. Bu yolda fedakârlıklarda bulunan ve hatta hayatını kaybetmiş olanları anacağımız bir gün. Başta Taksim Meydanı’nda olmak üzere 1 Mayıs’ta tüm alanlarda birleşme çağrısı yapıyoruz” dedi.
DERİTEKS İzmir Şubesi Örgütlenme Uzmanı Erkan Helvacı ise 1 Mayıs’a giderken sendikanın dile getirdiği temel taleplerden birisinin örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması olduğunu belirtti. Helvacı, “Örgütlenmenin önündeki baraj sorunlarının ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. İşten atmalar çok büyük sıkıntı. İşveren, bir sendikaya üye olan işçiyi ya yıldırarak istifa ettiriyor ya da işten atıyor” dedi.
Helvacı, “1 Mayıs’a giderken özellikle işyerlerinde toplantılar yapıyoruz. 1 Mayıs’a neden katılmak gerektiğiyle ilgili bildiri, broşür dağıtımı yapıyoruz ve birebir sohbetler tartışmalar yürütüyoruz. Zaman zaman fabrikalarda, Çiğli havzasında kurduğumuz işçi komiteleriyle görüşüyoruz” dedi.