Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun: Özel'in Erdoğan'la görüşmesi uzlaşı değil alternatif mesajı
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun yerel seçim sonuçlarına dikkat çekerek, iktidarın anayasa değişikliğinde destek almasının zor olduğunu anlattı.
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun | Fotoğraf: Kişisel arşiv
Birkan BULUT
Ankara
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bu hafta “yeni anayasa” gündemiyle parlamentodaki siyasi parti gruplarını ziyaret edecek. Kurtulmuş partilerden anayasa değişikliği için destek isterken, Cumhurbaşkanı Errdoğan’da bu hafta olması beklenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesinde anayasa gündemini açacak. Genel Kuruldaki 23 Nisan özel oturumunda parti temsilcilerinin yaptıkları konuşmalar ise Erdoğan’ın işinin zor olduğuna işaret ediyor.
İKTİDAR DESTEK ALABİLİR Mİ?
Peki AKP’nin yerel seçimdeki düşen oyları ve Meclis aritmetiğine bakınca, iktidar Anayasa’yı değiştirmek için destek alabilir mi? Bu soruya Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun şöyle yanıt veriyor: İktidarın Anayasa’yı değiştirme isteği bugüne özgü bir şey değil. Mevcut koşullar nedeniyle de bu girişimlerin sonuç vermeyeceğini düşünüyorum. Muhalefete baktığımızda, İYİP’li bazı yetkililer kurultay öncesinde Anayasa değişikliğine destek için parlamenter sisteme dönüşle ilgili şartlar koymuşlardı. Kurultayda yönetime gelen Müsavat Bey ve ekibinin olumlu bakmayacaklarını düşünüyorum. Saadet Partisi ve 31 Mart’ta ortaya çıkan oylarına baktığımızda Gelecek ve DEVA’nın da iktidar partilerine desteğin zayıf olduğu bu konjonktürde iktidara destek vermeyebileceğini söyleyebiliriz. Çünkü Türkiye siyasetinde tutunmak istiyorlarsa, bu koşullarda ancak güçlü muhalefetle var olabilirler.”
İKTİDARIN NİYETİ YOK
Anayasa yapım süreçlerinin sadece parlamentodaki partilerle sınırlı kalmayarak, toplumun geniş kesimlerinin sürece dahil olması yönünde muhalefetin itirazları da olduğunu hatırlatan Tosun, “Ancak iktidarın böyle bir niyeti yok. CHP ise yerel seçimlerden birinci parti olarak çıktı. O nedenle CHP’nin hangi koşullar olursa olsun destek vereceği kanaatinde değilim” diyor.
CHP’NİN UZLAŞMA SİNYALİ DEĞİL TAKTİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bu hafta olması beklenen görüşmesi de tartışmaların odağında. CHP’ye bu konudaki eleştiri ve uyarıları hatırlatarak, “Bu bir uzlaşı sinyali mi?” diye sorduğumuzda Tosun şöyle anlatıyor: “Özel’in görüşmeye dair girişimleri, CHP’nin bir ölçüde muhalefet yapmak değil, iktidarın alternatifi görünümü verme amacını taşıdığını söyleyebiliriz. Gündem belirlemek, pro-aktif siyaset yapmak... Özel’in çantasına koyduğu enflasyon, emekli maaşları, Can Atalay’ın durumu gibi gündemlere baktığımızda, iktidara gelme stratejisinin çeşitli taktiklerinden biri olduğunu ifade edebiliriz.”