29 Nisan 2024 04:35

Petrol-İş temsilcileri ile 1 Mayıs'ı konuştuk | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi

Aliağa’da petrokimya işçileri, vergi adaletsizliğine, taşeronlaştırmaya, zamlara, yoksulluğa karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacak.

Fotoğraf: Aliye Ceylan/Evrensel

Paylaş

Eren SARAN
Ramis SAĞLAM
İzmir

Petrol-İş Aliağa Şubesinde örgütlü PETKİM, TÜPRAŞ, Star Rafineri temsilcileri 1 Mayıs’a giderken Aliağa’daki işçilerin ortak talepleri arasında vergi adaletsizliğine son verilmesi olduğunu aktardı. Temsilciler, “Hem doğrudan hem de dolaylı vergilerle işçilerin üzerinden krizin yükü faturalandırılmak isteniyor. Petrokimya işçilerinin en önemli talebi vergide adaletin sağlanması” diyor.

Geçtiğimiz yıllarda işten çıkarmaların yaşandığı ve ek zam mücadelesi ile gündeme gelen TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi İş Yeri Baştemsilcisi Çetin Bedel, TÜPRAŞ açısından bugün işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehdit eden temel meselenin taşeronlaştırma olduğunu belirtti. 

Bedel, “Planlı-plansız bakımlarda kiralık işçi modeli, müteahhitleşme ile ilgili ciddi problemler yaşıyoruz. Toplu halde 2-3 bin kişi ile gerçekleştirilen bakımlarda kontrolsüz rafineri girişleri, çalışan taşeron işçilerin deneyim eksikliği gibi sorunlar nedeniyle iş güvenliği ve işçi sağlığı tehlikeye atılıyor” dedi.

Ayrıca kadrolu işçi sayısındaki düşüşe dikkat çeken Bedel, “EYT’den kaynaklı boşalan kadroların yeni kadrolu işçi alımları ile doldurulması gerekiyor. Kamu döneminde özellikle bu bölgede, Petrol-İş Sendikasının 5 binlere dayanan üyesi varken bugün 4’te 1 oranında azalmış vaziyette. Şirketler bazında, eksilen kadrolarımızın doldurulması, müteahhitleşmenin de özellikle bazı birimlerde olmaması gerekiyor” diye konuştu.

PETKİM İş Yeri Baştemsilcisi Adem Çoktan, 4857 sayılı İş Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklere değinerek, “Bizlere büyük bir iyilik yapılıyor gibi sundukları haftalık çalışma saatinin 37.5 saate düşürülmesi projesinin arkasında esnek ve örgütsüz çalışmanın önünün açılması gibi bir tehlike ile karşı karşıyayız. Aynı zamanda işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda zaaflar yaratacağını düşündüğümüz bu konuda sendikalar önlemlerini şimdiden almalı” dedi.

"ESNEK VE ÖRGÜTSÜZ ÇALIŞMANIN ÖNÜ AÇILMAK İSTENİYOR"

Kıdem tazminatının gasbedilmek istenmesine dair de konuşan Çoktan, “Geçmişte SGK tabanıyla kıdem tazminatı tabanımız eşitken bugün geldiğimiz nokta ortada. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile bireysel emeklilik modeli ile toplumu bir süredir ikna ederek kıdem tazminatını yine fona devretmek istiyorlar. Bizim gibi iş yerlerinden emekli olurken bir kere kıdem tazminatı almayı hedefliyoruz, sık sık iş değiştirmeyi istemiyoruz. Bu aldığımız kıdem tazminatının da dişe dokunur bir şekilde bizim emeklilik hayatımızı da düzenleyebilecek bir yapıda olması gerekir. Bu yüzden kıdem tazminatıma dokunma demek yetmeyecektir. İnsanca yaşayacak ücretlerle emekli olmak istiyoruz” diye konuştu.

Çoktan, sendika olarak toplu iş sözleşmeleriyle üyelerinin gelirlerini arttırmaya, refah seviyelerini yükseltmeye çalıştıkları bir süreçte, 10 bin TL emekli maaşı ve 17 bin TL asgari ücretin patronların da elini güçlendiren bir tehdit olduğuna dikkat çekerek, “Bu tehditleri ortadan kaldırabilmek için biz kendi iş yerlerimizin sorunlarını dile getirirken hem işsizleri hem de düşük ücretle çalışanları, aynı zamanda 10 bin TL’lik emekli maaşıyla hayatını sürdürmeye çalışan, daha dün bizim yerimizde oturup burada çalışma hayatının içinde bulunan emeklilerin de sorunlarını dile getirebilmemiz gerekir” dedi. 

Çoktan, aynı zamanda doğrudan vergilendirme, dolaylı vergilendirme, ÖTV gibi işçilerin belini büken vergi adaletsizliğine tepki koymanın en büyük platformunu da 1 Mayıs’ta oluşturacaklarını belirtti.

"1 MAYIS İÇİN ÜNİTELERİ DOLAŞIYORUZ"

1 Mayıs çağrıları için iş yerlerinde ünite ünite dolaşarak işçilerle görüştüklerini söyleyen Star Rafinerisi İş Yeri Baştemsilcisi Hakan Genç de “Star Rafinerisinin önünde önemli bir bakım duruşu var. Bu duruş esnasında işçilerin sağlığı ve çalışma koşulları açısından gerekli önlemlerin alınması için çalışıyoruz. Enflasyonun her geçen gün arttığı ve alım gücümüzün düştüğü aldığımız zamların altı ayı görmeden eridiği bir ortamda 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Zamların durdurulması, alım gücümüzün korunması, çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi gibi taleplerimizle işçileri 1 Mayıs alanlarına çağırıyoruz” dedi.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan da 1 Mayıs Çarşamba günü saat: 08.30’da sendika önünde başlayacak yürüyüşe çağrı yaparak, “Emek şehri Aliağa’da örgütsüz çalışan işçiler var, gemi söküm tesislerinde iş kazalarında yaşamını yitiren işçiler var. Biz kendi iş yerlerimizdeki sorunlarımızın yanı sıra Bakırçay havzasındaki tüm işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için mücadele etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. 1 Mayıs sadece Petrol-İş’in, DİSK’in değil tüm emekçilerin örgütlü ya da örgütsüz fark etmez sahnede olması gerektiği bir gün. Eğer biz sermayeye karşı galip gelmek istiyorsak işçilerin birliğini sağlamak için alanlarda olacağız” diye konuştu.

TÜPRAŞ İŞ YERİ TEMSİLCİSİ: İŞÇİ HAKLARININ ARTMASI İÇİN 1 MAYIS’A

"Yıllardan beri eriyen maaşların yükünü işçi şu an kaldıramıyor. Yeni gelen işçiler bizim politikamız gereği yüzde 50 ile başlayıp dışarıdaki rakamlarla farkı kalmadığından dolayı tercih edilmeyen bir iş yeri olmaya başladı TÜPRAŞ. İşi bırakanlar var. Bırakmayanlar ‘keşke’ dedikleri bir süreç yaşıyor TÜPRAŞ’ta. Herkesin hem işe hem işverene karşı bir tavrı, tepkisi var. Son 6 dönemdir bir iyileştirme oluyor, ekstra zamlar da oluyor. Enflasyon üzerine giden sözleşmeler oluyor. Son 3-4 dönemdir ekstra zamlarla kötünün iyisi durumuna gelmeye başladı maaşlarımız. TÜPRAŞ işçileri haklarının yükselmesi için her zaman olduğu gibi bu sene de 1 Mayıs’a güçlü bir şekilde katılacak.”

PETKİM İŞ YERİ TEMSİLCİSİ: VERGİDE ADALET TALEBİYLE 1 MAYIS ALANINDAYIZ

"Aldığımız ücretin yüzde 65-70’i vergiye gidiyor. Yani 10 birim ücret kazanan insan 3 birimini kendisi harcıyor, gerisi SGK primi, KDV, ÖTV, gider vergisi, gelir vergisi ödüyoruz. İşverenler bindikleri araçları bile vergiden düşebiliyor. En azından işçi sınıfı için asıl olan hiç verginin olmaması ya da belli bir yere sabitlenmesi. Vergide adalet için, yüksek enflasyona karşı mücadele için 1 Mayıs’ta alanda olacağız.”

STAR İŞ YERİ TEMSİLCİSİ: GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN 1 MAYIS’A

“Star Rafinerisi havzada yeni ama işverenin PETKİM ve TÜPRAŞ gibi örneklerden çıkardığı dersler var. O dersleri de Star’da çok güzel uyguluyor. Az işçiye çok iş yaptırma gibi. Verdiği yüksek bir maaş gibi görünse de günümüz şartlarında çok yüksek değil. İşçi alımından çok bu maaşlar üzerinden fazla mesaiye kalmayı cazip hale getirip işçi alımını arttırmak yerine sürekli fazla mesai üzerinden iş yükünü arttırıyor.

Bugün açısından Star işçisi de belli dersler çıkarmalı, geçmişte iyi denilen şirketlerde yaşanan işten çıkarmaları, düşük ücret politikalarını gördük. Bugünden geleceğimize sahip çıkmak için 1 Mayıs’ta yan yana olmalıyız.”

RAVAGO BAŞTEMSİLCİSİ İSMAİL ŞEN: İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN 1 MAYIS’A

“Sorunlarımızın başında maaşlarımızın sürekli artan enflasyon ve ekonomik krizin etkileri ile erimesi geliyor. Üzerine bordrolarımızdan kesilen ağır vergi yükü de eklenince temel ihtiyaçlara erişimde bile zorluk yaşıyoruz. Biz ücretlerimizin yoksulluk sınırının üzerinde olması, vergi yükünün işçilerin üzerinde alınması ve zamların durdurulması talebiyle, insanca bir yaşam için 1 Mayıs’ta Ravago işçisi olarak sesimizi yükselteceğiz."

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dünya işçileri 1 Mayıs’a hazırlanıyor: Sömürüye ve savaşa karşı greve, sokağa!

SONRAKİ HABER

Dikmen Platformu: Ekmek barış ve özgürlük için 1 Mayıs’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa