29 Nisan 2024 12:17

Çeşme Gücücek Koyu’nda rezidans projesi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Çeşme Gücücek Koyu’nun bakanlığın 5 yıldızlı halk projeleri kapsamına alındığını açıklaması sonrası koydaki rezidans projesinin satışları başladı. 

Fotoğraf: BİVA projesinin tanıtım sitesinden alınmıştır

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Ege’de başta Çeşme, Urla ve Foça olmak üzere sahil şeridindeki ilçelerinde çevre tahribatlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Kültür Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Gücücek Koyu’nun bakanlığın 5 yıldızlı halk projeleri kapsamına alındığını açıklamıştı. Ersoy’un mecliste yaptığı açıklamasının ardından, Gücücek Koyundaki projenin satışları başladı. 

TURİZM TESİSİ DEĞİL LÜKS VİLLA

Gücücek Koyu’nda tahribata neden olacak olan rezidans inşaatının “turizm tesisi” adı altında yapılması planlanıyor.  Gücücek Koyunda henüz tarla vasfında olan ve plan değişikliği yapılmayan doğal SİT alanında, BİVARSA Gayrimenkul Firmasının projesine bölgede yaşayan vatandaşlar tepkili. Gücücek Doğayı Koruma Derneği ve Çeşme Çevre Platformu tehlikeyi en başında bertaraf etmek için biz dizi eylem ve etkinlik düzenlemişti.

2017 YILINDAKİ İHALE İPTAL   

Gücücek Koyu’nda 2017 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından plaj işletmesi kurulması için ihale açılmıştı. İhaleye özel işletmelerin yaratacağı tahribatı engellemek için Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği (GÜDODER), 56 milyon TL ile en yüksek teklifi vermişti. İhale bedeli ödenemediği için ihale iptal edilmiş fakat derneğin sesini duyurmak için zaman kazanılmıştı.

HALKIN DENİZİNİ PAZARLIYORLAR

Çeşme Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada “Çevre örgütleri olarak büyük mücadele vererek koruduğumuz Gücücek Koyu, hiçbir kanuni izin olmadığı halde ‘BİVA’ projesi ismi altında özel koy olarak lanse edilip pazarlanıyor. Firmanın reklamlarında ‘El değmemiş doğası’ diyerek methettikleri koya fitness salonları, eğlence mekanları, çok katlı beton bloklar yapacaklarını coşkuyla ilan ediyorlar. Halka ait denizi pazarlıyorlar.  El değmemiş doğanın nasıl canına okuyacaklarını açıkça ilan ediyorlar” diyerek tepki gösterildi.

Reklam