Çukurova Üniversitesi öğrencileri: Seçim bitti, sıra taleplerimizde
31 Mart sonrası konuştuğumuz Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin ifadeleri geçmişe göre daha umutlu olmakla birlikte sıralanan sorunlarda elbette değişen bir yan yok.
Fotoğraf: Evrensel
Nazlıcan KAPLAN
Güney AKIN
Adana
31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin yaşadığı yenilgi gençler arasında kısmi bir umut kapısının aralanmasına yol açtı. Farklı bölümlerden Çukurova Üniversitesi öğrencileri ile hem seçim sonuçlarını hem de geleceğe dair taleplerini konuştuk. Üniversitelilerin ifadeleri geçmişe göre daha umutlu olmakla birlikte sıralanan sorunlarda elbette değişen bir yan yok. Güvenli üniversiteler ve yurtlar, üniversiteye dair karar süreçlerine dahil olmak, kendilerini geliştirebilecekleri alanlar yaratılması… Tüm bu taleplerin gerçekleşmesinin yolu ise elbette ortak mücadele.
"TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI SINIRLI"
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi İrem, “Fikirlerimi çekinmeden ve yargılanmadan açıklayabileceğim bir üniversite istiyorum. Seçimlerden sonra daha güvenli bir üniversite olması için altyapı ve yol çalışmalarının güvenli bölge tanımına uygun yapılmasını istiyorum” diyor. Gazetecilik Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Umut da temel hijyen ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandıklarını ifade ediyor. Üniversiteye toplu ulaşımın da kısıtlı olduğunu ifade eden Umut, ulaşım imkanlarının artırılmasını, yürümek zorunda olan öğrenciler için güvenlik önlemleri alınmasını istiyor. Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Esra da güney kampüse ulaşım olanaklarının sınırlı olduğunu ifade ederek “Sabah 9’daki derslere yetişmeye çalışırken zorluklar çekiyoruz” diyor. Gazetecilik öğrencileri için atölye çalışmalarının, pratik uygulamaların önemli olduğunu söyleyen Esra, “Fakültemize ait stüdyo bulunmasına rağmen aktif olarak kullanamıyoruz” eleştirisinde bulunuyor.
Gazetecilik Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Mustafa Kaan, siyasi, ekonomik ve ayrımcı uygulamalar nedeniyle üniversitelerde çoğulculuğun sağlanamadığını ve cinsiyet, ideoloji ve etnik kökene dair ayrımcılıkların sonlanmasını istediğini dile getirdi. Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Ceylan ise “Öğretmen-öğrenci ilişkilerinin daha iyi olduğu bir eğitim sistemi istiyorum. Gençliğin seçimden sonra daha umutlu ve istekli şekilde mücadele edeceğini düşünüyorum” yorumunda bulunuyor.
"ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ YETERSİZ"
Üniversitede binası olmayan fakülteler olduğuna dikkat çeken Veterinerlik Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Elif ise “Uygulama ve pratik derslerinin işlenmesine engel olunacak durumların ortadan kalkmasını isterdim” diyor. Bazı bölümlerde öğretim görevlisi sayısının ve özellikle yemekhanede hijyen koşullarının yetersiz olduğunu söyleyen Elif, “Bu öğrencilere verilen değeri gösteriyor” ifadelerini kullanıyor.
Yerel seçim sonuçlarının kendisinde umut yarattığını dile getiren Anestezi Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Gül de “Artık haklarımız, taleplerimiz için birlikte olmak gerekiyor. Nasıl bir hayat istiyorsak bunun için birlikte mücadele etmeliyiz. Güvenlikli üniversiteler istiyoruz, üniversite öğrencilerinin sözünün geçtiği olanaklar arttırılmalı. Üniversiteler için bütçeler arttırılmalı ve bu bütçeler yalnızca öğrencilerin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda harcanmalı. Gencinden yaşlısına zor ekonomik koşullarda yaşamaya çalışıyoruz. Eğitimin ve sağlığın ücretsiz olduğu, laik bir ülke istiyorum” dedi.
Yerel seçimlerin gençlerin yaşamsal sorunlarına çözüm üretemeyeceğini düşünen Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Aydın Boran ise “İktidar değişirse bir şeyler değişebilecek seviyeye gelir” diyor.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Ali ise seçim sonuçlarına dair “En çok gözüme çarpan mesele yerel seçimlerde reklam için harcanan astronomik rakamların benim düşük maaşım ve düşük alım gücüm arasında bir bağ olduğunu görmem oldu” yorumunda bulunuyor.