30 Nisan 2024 09:44

İkizköylüler susuz bırakıldı: “Maden şirketi suyu kullanım önceliğine sahip”

Akbelen Ormanı’nda maden çalışmaları sürerken, İkizköy’e çeşitli bahanelerle 3 gündür su verilmiyor.

Fotoğraf: Ayhan Karahan

Paylaş

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC Holdingin ağaçları kesmesi sonrası başlayan maden çalışmaları sürüyor. Maden sahasında patlatılan dinamitlerden dolayı evlerinde çatlaklar oluşan, zeytinlik ve tarım alanları toz içinde kalan köylüler şimdide susuz bırakıldı.

İkizköy muhtarı Nejla Işık yaptığı açıklamada bölgede üç gündür su kesintisi yaşandığını duyurdu. Işık, “Bahçe dikimi yapmak için aldığımız fideler kurudu. İnekler, koyunlar, hayvanlarımız susuz. MUSKİ’yi 3 gündür arıyoruz. Bize söylenene göre santralin deposundaki pompa arızalıymış. 3 gündür nasıl bu arza giderilmedi? Bu işin peşini bırakmayacağız. İkizköy’ün su ihtiyacını acilen giderin. Size boyun eğmeyeceğiz, köyümüzü terk etmeyeceğiz” dedi.

“YER ALTI SULARIMIZI NEDEN YOK EDİYORLAR?​”

Belediye yönetimine, MUSKİ ve DİS’ye seslenen Işık, şunları söyledi; “Bizim susuzluğumuzu giderin. 5 senedir haykırıyoruz Bodrum’un suyu gidecek, bizim suyumuz gidecek diye. Neden biz termik santrallere su sağlamak zorundayız, yer altı sularımızı neden yok ediyorlar? Ne zaman uyanacağız ne zaman harekete geçeceksiniz? Yeter artık.”

Astım hastası olan bir İkizköylü Ayşe Yener de “Üç gündür suyumuz yok. Alerjik astım hastasıyım. Şirketin tozu, kirli havası beni bu hale getirdi. Tam karşımızda şirketin kamyonları çalışıyor. Toz, duman biz ölüyoruz. Yetmedi şirketin deposu patlamış tamir olmadı diyerek köyümüze su vermiyorlar” diyerek, tepkisini dile getirdi.

“BİZ SUYUMUZU İSTİYORUZ”

Biz başka İkizköylü ise sular kesit olduğu için yaşadıklarını anlatarak, içecek su bulmakta bile zorlandıklarını söyledi. “Bizi suyla, dinamitle, tozla korkutamazsınız. Biz suyumuzu istiyoruz” dedi.

İkizköylü Esra Işık da “Geçen hafta da birkaç gün kesinti olmuştu, şimdi yeniden 3 gündür İkizköy Akbelen'de sular tamamen kesik. Güttüğümüz hayvanlarımız susuz, evlerimiz susuz, çocuklarımız susuz, yaşlılarımız susuz. Maden şirketi suyun öncelikli kullanım hakkına sahip. Önce şirket kullanıyor, sonra yerleşim yerlerine gidiyor sular. Şirketin su deposunun patladığı ve tamir edilmediği için suların hâlâ kesik olduğu duyumlarını alıyoruz. Yetkililer günlerdir bir şey yapmıyorlar. Ne şirket ne MUSKİ ve DSİ gibi kamu kurumları sorumluluğu üstleniyor. Herkes kulağının üstüne yatmış, zaten köyü satıp terk etmesini istedikleri köylülerin su sorununa çözüm bulmuyorlar. İkizköylüler susuzluğa, İkizköylüler deprem şiddetindeki dinamitlere, İkizköylüler nefes alamayacakları toza mahkum ediliyor” diye konuştu. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÖP Sözcüler Kurulu üyesi Juliana Gözen gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ta Taksim’i emekçilere yasaklayan Valilik, ulaşımı da engelleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa