30 Nisan 2024 11:43
Son Güncellenme Tarihi: 30 Nisan 2024 12:52

Numan Kurtulmuş ile görüşen Özgür Özel: Anayasaya uymuyorken yeni anayasa yapsanız ne olur

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "yeni anayasa" görüşmeleri kapsamında ilk ziyareti CHP'ye gerçekleştirdi. Özgür Özel "Mevcut Anayasaya uymuyorken yeni anayasa yapsanız ne olur" diye konuştu.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa ve içtüzük değişikliği konusunda ziyaretlerine bugün CHP Grubunu ziyaret ederek başladı. Özgür Özel, Kurtulmuş ile TBMM'deki makamında bir araya geldi. Görüşmenin ardından ikili ortak açıklama düzenledi.

KURTULMUŞ: İÇERİĞİ KONUŞMADIK, USUL KONUŞTUK

Görüşmeyi "verimli ve yapıcı" diye niteleyen Numan Kurtulmuş şunları belirtti: "Bugün ilk görüşmesi gerçekleştirdik. Sürece ilişkin nasıl bir yol izleneceğine ilişkin bundan sonra birlikte müzakare ile bir süreç oluşturulması gerektiği fikrini ifade ettim. Başından beri Anayasanın içeriği ile ilgili bir cümle konuşmadım. Önce yapılacak işin usüllerinin tespit edilmesi ve onun sonucu olarak da doğru bir istikamette müzakerelerin sürdürülmesidir. Partilerin anayasaları olmaz, anayasa teklifleri olur. Parlamentoda oluşabilecek en yüksek konsensusla, mümkünse 400'ün çok üstünde bir ittifakla bir toplumsal mutabakat metni olarak Türkiye'nin yeni anayasası ortaya çıksın.  Diğer başkanları da ziyaret ederek hep bereber bir yol bulacağız. Eğer gerçekleştirebilirsek örneğin Mayıs ayının sonuna dek grubu bulunan siyasi partilerden usule ilişkin fikirleri almak isteriz. Belki yaz döneminde bütün siyasi partiler görüşlerini, anayasa tekliflerini olgunlaştırarak önümüzdeki sene Meclis açıldığında müzakere ortamı başlar. Bu Meclis, Anayasa yapma yetkisine sahiptir. Bu Meclis, kurucu Meclis değil Anayasa yapamaz görüşleri demokratik değil."

ÖZEL: MEVCUT ANAYASAYA UYMUYORKEN YENİ ANAYASA YAPSANIZ NE OLUR?

Ardından söz alan Özgür Özel ise şu ifadeleri kullandı: "Biz 31 Mart seçimlerinden Türkyie'nin birinci partisi olarak çıkmış sorumluluğun farkında olan bir partiyiz. Siyaset halkın gündemine duyarsız olamaz. Bugün insanların yoksulluk gibi açlık gibi işsizlik gibi güvencesizlik gibi üst düzeyde beklentileri varken yeni bir anayasa beklentisi toplumun taleplerinin neresindedir onu bir tartmak lazım. Prensip olarak başkan olsam da partimin yetkilileriyle görüşmeden yanıt veremem. Başkanın bugün yaptığı değerlendirmeleri MYK ve yetkili organlarla ve grubumuzla değerlendireceğiz. Bir şeyin yenisini teklif ediyorsak örneğin yeni bir elbise alalım, giyeceksek alalım. Biz Anayasaya uyacaksak değiştirelim. En iyisini yapalım sonra yine uymayalım. Geçen sefer de iyisi yapıldı ama yapılan o anayasaya uyulmadı, uyulmuyor. Bir yeni anayasa konuşurken bir kere mevcut anayasaya tam uyum beklemek bizim hakkımızdır. Bu konudaki hassasiyetlerimizi ilettik. Anayasaya uyulmuyorken yeni anasaya yapsanız ne olur yapmasanız ne olur?"

Kurtulmuş, 23 Nisan Resepsiyonu'nda yaptığı açıklamada "yeni anayasa" konusunda TBMM'de grubu bulunan bütün siyasi partilerle görüşeceğini bildirmişti.

Kurtulmuş'un ikinci durağı DEM Parti olacak. 2 Mayıs Perşembe, saat 12.00’de ziyaret edecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Türkiye yüzyılı maarif modeli"nin tarih, tin, erdem, uygarlık ve insan anlayışı temelden hatalı

SONRAKİ HABER

Hamas: İsrail Gazze’den askerlerini çekmeyi hâlâ reddediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa