“Uluslararası Grev Raporu” 1 Mayıs’ta yayınlanacak: Dünyanın eylemi, dünyanın analizi…
Emek Çalışmaları Topluluğu'nun hazırladığı raporda Brezilya, Şili, Çin, İtalya, Türkiye ve ABD’deki işçi eylemleri listeniyor.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Emek Çalışmaları Topluluğu (EÇT), dünyada gerçekleşen işçi eylemlerine dair ‘işçi eylemleri raporu’ hazırladı. 2022 yılında Rotterdam’da düzenlenen 5. Uluslararası Grevler ve Toplumsal Çatışmalar Konferansının ardından gerçekleşen çalıştayın ardından 2023 yılında ‘uluslararası bir rapor’ hazırlama çalışmaları başladı. Çok sayıda ekibin katıldığı çalışma sonuncunda hazırlanan rapor, 1 Mayıs’ta yayımlanacak.
Rapor ile dünyanın her yerindeki işçi grevlerinin görünürlüğünü artırmak ve anlamlandırmak amaçlanırken, raporlar önümüzdeki yıllarda da hazırlanmaya devam edilecek.
Raporda Brezilya, Şili, Çin, İtalya, Türkiye ve ABD’deki işçi eylemleri listeniyor ve analiz ediliyor.
Raporun önsözünde ise, “Bu raporun kökenleri, 2022 yazında Rotterdam'da düzenlenen V. Uluslararası Grevler ve Toplumsal Çatışmalar Konferansına dayanmaktadır. Takip eden sonbaharda, Hollandalı ve Türkiye'den araştırmacılar, güncel işçi sınıfı protestolarını bir tür protesto olayı analizi kullanarak araştıran araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçlayan çevrimiçi bir çalıştay düzenlediler. Yaklaşık bir yıl sonra, Aralık 2023'te ikinci bir çalıştay düzenleyerek grevlere ilişkin uluslararası bir rapor hazırlanması fikrini tartıştık. Bu kez organizatörler arasında ABD ekibi de vardı. Bu rapor, bu ikinci çalıştayın ve önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğimiz ortak çalışmanın sonucudur.
Dünyanın her yerindeki işçi grevlerinin görünürlüğünü artırmayı ve bir nebze olsun anlamlandırmayı amaçlıyoruz. Bu raporun hazırlanması çok emek gerektirse de, önümüzdeki yıllarda da hazırlamaya devam etmek istiyoruz. Grevlere 2023 yerine 2022'de odaklanmamızın nedeni, protesto olay analizi araştırma yönteminin emek yoğun yapısından kaynaklanmaktadır. Bir dahaki sefere keşfedeceğimiz takvim yılına yaklaşmayı umuyoruz.
Ayrıca diğer ülkelerden yeni araştırma gruplarının kolektif çabalarımıza katılmasını da memnuniyetle karşılamayı umuyoruz” ifadeleri yer aldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)