Ankara’da sağanağa rağmen emekçiler talepleriyle 1 Mayıs alanındaydı

Yağmura rağmen coşkulu geçen Ankara’daki 1 Mayıs’a sendikaların katılımı sınırlı kalırken, siyasi parti ve örgütlerin katılımı güçlüydü.

01 Mayıs 2024 11:55
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mayıs 2024 13:35
Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Kübra KIRIMLI

Ankara

Ankara’da sağanağa rağmen AKM önünde toplanan binlerce emekçi, Tandoğan meydanına yürüdü.

İktidarın kemer sıkma politikalarına karşı “fatura emekçiye değil, zenginlere” diyen emekçilerin eğitimde gerici politikalara ve savaşa karşı tepkileri de alana yansıdı.

Başkentte 1 Mayıs kutlamaları ilçelerde başladı. Çoğu fabrikanın bulunduğu Sincan ilçesinde emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla tren istasyonunda toplanıldı. Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Başkanı Gülhan Şimşek'in yaptığı ortak açıklamada, savaşlara karşı barışın ancak işçi sınıfının mücadelesi ile mümkün olacağı vurguladı. Kapitalizmin her türlü krizinin yükünün işçi ve emekçilere yüklendiği bu düzene "artık yeter" denmesi gerektiği ifade etti.

OSTİM İŞÇİLERİ: KEMERDE SIKACAK YER KALMADI

Batıkent Emek ve Demokrasi Güçlerinin adresi Batıkent Gimsa önüydü. OSTİM’li işçiler “Kalmadı kemerde sıkacak yerimiz, Temmuzda ek zam isteriz!” pankartıyla 1 Mayıs’a katılırken, çıraklar “Ne MESEM’de sömürüye ne iş yerinde köleliğe geleceğimiz için mücadeleye” yazılı bir pankart açtı.

"HERKESE İŞ VE GÜVENCELİ ÇALIŞMA"

Mamak’ta Tuzluçayır Meydanında yapılan  1 Mayıs’ta kutlamasında ise “Emekçiler yeni saldırı yasalarıyla karşı karşıya. Sermayeye ucuz işgücü cenneti yaratılırken, çalıma koşulları tamamen güvencesiz hale getirilmek isteniyor. Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi talepleriyle alanlardayız” denildi.

PARTİLERİN KATILIMI DAHA FAZLAYDI

İlçelerdeki kutlamaların ardından Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanıldı. Sağanak yağmura rağmen 1 Mayıs alanına gelen emekçiler Tandoğan meydanına yürüdü. Ankara’da önceki yıllarda olduğu gibi siyasi parti ve örgütlerin katılımı fazlaydı. Emek Partisi, Sol Parti, TKP, TİP, Halkevleri, Dem Parti ve CHP’nin yanı sıra birçok siyasi parti de kortej kurdu. KESK’e bağlı sendikaların kalabalık kortejlerle katıldığı 1 Mayıs alanında, DİSK’e bağlı sendikaların katılımı kitlesel değildi. Genel-İş üyesi kadın işçilerin bando takımı, konfederasyon kortejinin en önünde yürüdü.

Türk-İş yıllardır bir şehirde merkezi miting düzenleme ısrarını devam ettirdi, Ankara’da 1 Mayıs’a ilişkin herhangi bir çağrıda bulunmadı. Türk-İş’ten Tes-İş, Yol-İş, TÜMTİS, Petrol- İş ve Tez-Koop-İş sendikaları alana geldi. Yol-İş üyesi karayollarında çalışan taşeron işçiler kadro talebinin yer aldığı dövizler taşıdı. TMMOB kortejinde mimar ve mühendislerin dövizlerinde, İliç maden katliamı, rantla mücadele ve Gezi Direnişine ilişkin pankartlar dikkat çekti.                             

Emek Gençliği üyeleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs miting alanına sloganlarla koşarak giriş yaptı.

"ÜNİVERSİTELER BİAT ETMEYECEK"

Eğitim emekçileri gerici müfredata tepki gösterirken, kortejde en çok ÇEDES ve MESEM’E karşı taleplerle yer aldı. Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi’nde akademisyenler, Filistin’deki katliamlara karşı pankart açtı, “Üniversiteler biat etmeyecek” denildi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nda sömürü koşullarına karşı güvenceli iş talebi ve taban maaş talebi öne çıktı.

Üniversite yönetiminin bahar şenliklerinde Devrim Stadyumunu yasaklamaya çalışmasına karşı “Şenlik ODTÜ’nün, ODTÜ bizimdir” sloganlarıyla yürüyen ODTÜ öğrencileri, “Savaşa, baskı ve yasaklara karşı sınıfın saflarında” yazılı pankart ardında toplandı.

Sağlık emekçileri sağlık hizmetlerinin eşit, parasız ve ulaşabilir olmasını isterken, şiddete karşı “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” sloganları attı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) basın ve ifade özgürlüğü, gazetecilerin özlük haklarına ilişkin taleplerle yürüdü. TGS “Haberin devamı, habercinin refahı” pankartı açtı.

"NE TENCERE KAYNIYOR, NE EV BULUNUYOR"

Miting konuşmasını yapan Birgül Kaya işçi ve emekçilerin güvencesiz ve geleceksiz bir yaşama mahkum edilmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Açlık sınırının altında asgari ücrete ve emekli aylıklarına dikkat çeken Kaya, “Vergi yükü işçinin, emekçinin, emeklinin sırtında. Sermayenin ise vergileri sıfırlanıyor, kıdem tazminatına göz dikmelerine riayet etmemiz bekleniyor. Mutfakta tencere kaynamaz oldu, barınacak ev bulamaz olduk” dedi. Savaşlara kaynaklar sağlanırken milyonlarca mültecinin ucuz iş gücü olarak sermayenin hizmetinde sömürüldüğünü belirten Kaya, “İktidarlarını kan ile inşa etmeye devam edenler, savaş politikalarına itiraz edenleri, barış isteyenleri esaret altına alıyor” dedi. İktidarın 12. kalkınma planıyla ve orta vadeli programıyla işçilere “kemer sıkın” dediğini söyleyen Kaya,  “Bizler çoğunluğuz bizler üretenleriz, emekliğimizde ve çalışırken insanca yaşamak isteyenleriz, çocuklarımızın geleceğinin çalınmasına izin vermeyenleriz” diye konuştu.

 

Ankara’daki 1 Mayıs kürsüsünde şu taleplere yer verildi:

  • Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler artırılmalı, en düşük emekli aylığı en az asgari ücrete çekilmeli,
  • Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli,
  • Elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergilerden muaf tutulmalı,
  • Örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalı,
  • Özelleştirmelerden vazgeçilmeli, eğitim, ulaşım, sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetleri devlet eliyle ücretsiz verilmeli,
  • Çocuk işçiliğine karşı koruyucu tedbirler ivedilikle alınmalı,
  • İstanbul Sözleşmesi, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi derhal uygulanmalı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde işten atılan ANTIP AŞ işçileri adına yapılan konuşmada, “Bizleri 3 aydır mağdur ettiler, kıdem hakkımızı gasp ettiler. Biz diyoruz ki haklarımızı söke söke alırız. Birleşmezsek mücadele etmezsek haklarımızı aramayacağımızı öğrendik” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Batman’da bölge mitingi: İnsanca ve onurlu yaşam için mücadeleyi büyüteceğiz

SONRAKİ HABER

Paul Auster hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa