02 Mayıs 2024 11:20
Son Güncellenme Tarihi: 02 Mayıs 2024 18:50

Özel-Erdoğan görüşmesi sona erdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ile Erdoğan arasındaki görüşme sona erdi. AKP Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Fotoğraf: TCCB

Paylaş

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme sona erdi. AKP Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Özel'e görüşmede eski New York Büyükelçisi Namık Tan eşlik etti. AKP’de de Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş görüşmede yer aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakarak partisinin genel merkezine geçti.

BOŞ KOLTUK RAHATSIZLIĞI VE İADE ZİYARETİ

Özel görüşme öncesi yaptığı açıklamada Tan’ın hem görüşmeden önce protokol kurallarını kontrol edeceğini hem de görüşmede not tutacağını söyledi. CHP kaynakları, görüşmenin "olumlu bir havada" geçtiğini aktardı.

Öte yandan Erdoğan-Özel görüşmesi için hazırlanan protokolde boş bir koltuğun bulunması dikkat çekti. Halk TV muhabiri Sibel Mazrek'in paylaştığı bilgilere göre, Özgür Özel'in boş koltuğa ilişkin rahatsızlığını dile getirmesinin ardından Erdoğan'ın özel kalemi Hasan Doğan'a dönerek konuya ilişkin adım atılması gerektiğini belirttiği ve CHP Genel Merkezi'ne bir iade ziyareti planlamasını istediği aktarıldı.

Ayrıca AKP kaynakları, Erdoğan’ın yanındaki koltuğun boş olmasını, “O koltuk normalde Genel Başkanlık makamına ait bir koltuk. Ancak bizim bir Cumhurbaşkanımız olduğu için Sayın Erdoğan, tam merkezdeki koltukta oturmayı tercih etti” diye açıkladı.

HEDİYELEŞTİLER

CHP kaynaklarının aktardığı bilgilere göre Özel, Erdoğan'a Paşabahçe'nin "Gururla" serisinden "Cumhuriyet Ateşi" isimli objeyi hediye etti.

"Cumhuriyet Ateşi", Atatürk'ün genç Cumhuriyet’in Avrupa’ya gönderdiği öğrencilerden Sadi Irmak'a hitaben söylediği “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, gür alevler halinde geri dönmelisiniz” sözünden ilhamla oluşturulmuş bir eser olarak biliniyor.

Özel, ayrıca yanında Manisa’daki Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nden getirdiği mesir macunu hediye etti. Erdoğan'ın da Özel'e üzerinde Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsu bulunan çanta içinde bir hediye verdiği öğrenildi ancak hediyenin detayı paylaşılmadı.

TOPLANTININ GÜNDEMİNDE NE VARDI?

Görüşmede Özel'in belediyelerin borçları, hak ihlalleri, Gezi davası, ekonomik darboğaz, atanamayan öğretmenler, kamuda işe girişlerdeki mülakatlar, emekli maaşları, AİHM kararları ve dış politikayı ele alması bekleniyordu.

1 Mayıs'ta Saraçhane'de açıklama yaparak alandan ayrılan Özgür Özel'in, Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını; Erdoğan'ın ise "yeni anayasayı" gündeme getirmesi yine beklenenler arasındaydı. Özel yeni anayasa ile ilgili “öncelikle mevcut anayasaya uyulması" gerektiğini ifade ediyor.

Erdoğan yeni anayasa ile ilgili CHP'yle uzlaşma olup olmayacağı sorusuna "Cumhuriyet Halk Partisi'nin böyle bir değişime destek verebileceği düşüncesinde ve inancındayım. Bu görüşme sağlandığında tabii ki anayasa konusu da bizim görüşme başlıklarımızın arasında yer alacaktır. Doğrusu ben de bize çok ama çok dar gelen bu mevcut anayasayla ilgili liderler olarak neler yapabiliriz, bunları konuşmakta fayda var diye düşünüyorum." diye yanıt vermişti.

Erdoğan ve Özel, 23 Nisan'da TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonda bir araya gelmişti. Görüşme 15 dakika sürmüştü. Özel “Çok uzun yıllardır terk edilmiş birtakım devlet geleneklerinin tekrar Türkiye’ye kazandırmak için son seçimin birinci partisi olarak üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getireceğiz. Hepsini Sayın Erdoğan’la görüşeceğiz. Önceliklendirerek oturacağız, görüşeceğiz. Sonuç alırsak bu diyalog kanalını açık tutacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

AKP ve CHP genel başkanları en son 2016'da bir araya gelmişti.

SELVİ'DEN "GEZİ DAVASI" İDDİASI 

Öte yandan bugünkü görüşmeyi köşesinde ele alan AKP’ye yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi Gezi Davasının yeniden görülebileceğini öne sürdü. Osman Kavala’nın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatan Selvi, Gezi davasında ceza verilmesine esas teşkil eden ve ortadan kaldırılmak istendiği iddia edilen Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden kastedilenin "Başbakan" ve "Bakanlar Kurulu" olduğunu, 16 Nisan 2017 referandumuyla bu iki makamın zaten ortadan kalktığını, hükümet sistemi değiştiği için yeniden yargılama yapılabileceğini yazdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KYK yurdunda kalan öğrenciler yemeklerden kurt, böcek, salyangoz, tırtıl çıkmasına isyan etti

SONRAKİ HABER

"Kalp krizlerinin nedeni aşılar değil, hava kirliliği"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa