02 Mayıs 2024 18:12

EMEP'li Bayhan: Sömürge madenciliğini kutsayan kanun teklifine hayır diyoruz!

Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne dair söz alan EMEP İstanbul Milletvekili Bayhan, "Sömürge madenciliğini kutsayan kanun teklifine hayır diyoruz!" dedi.

Fotoğraf: EMEP Basın

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan'ın Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne dair söz aldı. Teklifin, Türkiye'nin yeraltı ve yerüstü kanaklarının yerli ve yabancı tekeller tarafından yağmalanmasını kolaylaştıracağını söyleyen Bayhan teklife "hayır" dediklerini vurguladı.

Sözlerine 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyen işçi ve emekçilere yönelik polis müdahalesini kınayarak başlayan Bayhan, teklifin dört temel hedefi olduğunu söyleyerek "Neresinden tutarsanız tutun sonuç doğamızın çölleşmesine ve yeni işçi katliamlarının yaşanmasına çıkıyor" diye konuştu.

Bayhan Mecliste yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“1 Mayıs Taksim yasağını ve estirilen sermaye terörünü lanetliyoruz. İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününü bir kez daha kutluyoruz.

Maden kanununda yapılan düzenlemelerin temelde dört hedefi var. Birincisi, bu ülkenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının yerli ve yabancı tekeller tarafından yağmalanmasını, yüksek kar ve ranta çevrilmesini daha da kolaylaştırmaktır.

İkincisi, bunlara akarsu ve göller dahil yeni kaynaklar eklemektir. Üçüncüsü, işbirlikçi kapitalistlerin ve sarayın komisyonunu artırmaktır. Dördüncüsü, emek gücünün ucuza ve güvencesiz sömürülmesini daha da büyütmektir.

Neresinden tutarsanız tutun sonuç doğamızın çölleşmesine ve yeni işçi katliamlarının yaşanmasına çıkıyor. Bunu yerli ve milli enerji üretiminde yeşil dönüşüm ve zenginleşme diye pazarlıyorsunuz. Bu büyük bir aldatmacadır. Sömürge madenciliğini kutsamaktır.

Emek Partisi olarak bunu reddediyoruz ve kanun teklifine HAYIR diyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de Basın Özgürlüğü Günü: Tutuklama, yargılama, sansür, yoksulluk…

SONRAKİ HABER

Jeotermal kuyudan sızıntı 4'üncü gün de devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa