02 Mayıs 2024 20:52
Son Güncellenme Tarihi: 03 Mayıs 2024 13:14

İşçi Filmleri Festivali Ankara programı yasaklarla başladı

19. İşçi Filmleri Festivali, Nejla Demirci'nin "Kanun Hükmü" belgeselinin gösterimine getirilen yasakla başladı.

Fotoğraf: Sibel Tekin

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

19'uncu İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara programı yasaklarla başladı. Kuğulu Parkı'ndan geleneksel yürüyüşle başlaması gereken festivale polis müdahale etti, yürüyüşe izin vermedi. Çankaya Kaymakamlığı da festivalin açılış filmi olan Nejla Demirci'nin "Kanun Hükmü" gösterimine izin vermediğini açıkladı.

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali yönetimi, Necla Demirci'nin yanında olduklarını vurguladı. Yönetim, "Sansürün karşısında konumlanmış bir festival olarak bu hukuksuz yasaklama kararını kınıyor, yönetmen Nejla Demirci ile dayanışma içinde olduğumuzu yineliyoruz" dedi.

Yasağa dair açıklama yapan Nejla Demirci ise, "Bir filmi yaparken motivasyonumuz onu izleyeci ile buluşturmaktır. Kanun Hükmü için festival yürütücüleri direniyorlar. Bunun için kendilerine teşekkür ederim. Ancak diğer filmlerin izleyici ile buluşmasına engel olunması istemem. Bakın burada festivalin geleneksel yürüyüşüne dahi izin verilmiyor, oysa bu sanatsal bir yürüyüş, sanat için yürünüyor; yürüyüşü dahi KHK için yapılıyor diye değerlendiriyorlar" diye konuştu.

NEJLA DEMİRCİ: "GELENEKSEL YÜRÜYÜŞE KHK İÇİN YAPILIYOR DENİLEREK İZİN VERİLMEDİ"

Kuğulu Parkı'nda yürüyüş için bir araya gelenler arasında milletvekilleri İbrahim Akın, Ferit Şenyaşar ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da vardı. Polis yürüyüşe izin vermezken, Çankaya Kaymakamlığının da "kamu esenliğinin" sağlanması gerekçesi ile 2911 sayılı Toplantı ve Yürüyüş Kanunu'nun 17. maddesi hükümleri doğrultusunda 2-4 Mayıs tarihleri arasında Kanun Hükmü filminin Çankaya İlçesi genelinde yasaklandığını duyurdu. Yasak kararına dair açıklama yapan Nejla Demirci, "Festival yürütücüleri Kanun Hükmü'nden dolayı direniyorlar. Kendilerini bundan dolayı tebrik ederim. Ancak festivalin bundan dolayı kapanmasını diğer sinema emekçilerinin filmlerinin izleyicisi ile buluşmasının engellenmesini istemem. Burada birçok KHK'li arkadaşım var. Eminim ki onlarda bunu istemezler. Çünkü bir emeği izleyici karşısına çıkarmak kolay olmuyor. Filmler izleyiciye ulaştırmak için yapılır bizim motivasyonumuz budur. Bakın burada festivalin geleneksel yürüyüşüne dahi izin verilmiyor, oysa bu sanatsal bir yürüyüş, sanat için yürünüyor; yürüyüşü dahi KHK için yapılıyor diye değerlendiriyorlar" dedi.

"İLK KEZ İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİNDE BİR FİLM YASAKLANIYOR"

Kitlesel yürüyüşe izin vermeyen polisin tavrı karşısında kitle, birkaç kişilik gruplar halinde film gösteriminin yapılacağı Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde kadar yürüdü. Kanun Hükmü'nün yasaklanması kararına tepki gösteren Belgesel Yönetmeni Sibel Tekin, "Ne diyeyim belgeselden korkuyorlar. Bildiğim kadarıyla İşçi Filmleri Festivalinde daha önce bir filme yasak kararı gelmemişti. İçeriği olan, KHK'li emekçilerin neler yaşadığı ve bir belgesel olması, gerçekleri anlatmasından korktular. Bunu beklemiyorduk, söylediğim gibi sanırım ilk kez Ankara'da bir belgesel yasaklanıyor" dedi. Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik de, "Dün 1 Mayıs'tı bugün 2 Mayıs, yasaklar devam ediyor" diye tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, RSF 2024 Endeksi’nde 158. sırada

SONRAKİ HABER

Türkiye medya özgürlüğünde, "çok vahim" kategorisinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa