02 Mayıs 2024 21:25

Türkiye medya özgürlüğünde, "çok vahim" kategorisinde

Tüm dünyadaki basın özgürlüğü endeksine göre Türkiye, medya özgürlüğünü özellikle tutuklu gazeteciler, online sansür ve cezasızlık üzerinden baltalamayı sürdürdüğü için “çok vahim” kategorisinde.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş / Evrensel

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Raportörü Erol Önderoğlu ise RSF’nin her yıl yayımladığı tüm dünyadaki basın özgürlüğü endeksine göre Türkiye’nin, medya özgürlüğünü özellikle tutuklu gazeteciler, online sansür ve cezasızlık üzerinden baltalamayı sürdürdüğü için “çok vahim” kategorisinden yıllardır çıkamadığını söyledi.

Son yıla özgü olarak, siyasi otoritenin yargı, kamu yayıncılığı ve tehditkar söylem üzerinden gazeteciliği hedef almaya hız verdiğine dikkat çeken Önderoğlu “Ne yazık ki Türkiye, RSF Endeksi’nde ilerlemeyi kendi elleriyle değil, başka ülkelerin daha radikal baskı ortamına savrulması ‘sayesinde’ sağlıyor. Bu da, canlı sivil toplumu veya medya özgürlüğü için verilen sektörel çabalar dikkate alındığında çok acı” dedi.

TGC: GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKIN

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da yaptığı basın açıklamasında “İfade özgürlüğünden söz edebilmek için cezaevinde tutuklu gazetecileri serbest bırakın, haberin serbest dolaşımını engellemeyin” çağrısı yaptı.

“Gazeteciler 2024 yılında da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü yine işsizlik, sansür, otosansür, tehdit, fiziksel saldırı, dava, haksız gözaltı ve tutuklulukların baskısı altında karşılıyor” diyen TGC, iktidarın basın özgürlüğünün var olduğunu savunduğunu ancak 1 Mayıs’ta gazetecileri engellemek için ekiplere ‘süpürün’ emrini verdiğini hatırlattı. TGC şöyle dedi: “Gazeteciler dönemlerin tanığıdır, tarihe not düşerler. Bu nedenle ısrarla diyoruz ki ‘Gazetecilik suç değildir’. Gazetecilik halkın haber alma, bilgilenme hakkına hizmet eden saygın, onurlu bir meslektir. Umuyoruz ki gelecekte, demokrasinin yeşerdiği, cezaevlerinde gazetecisi bulunmayan aydınlık ve barışçıl bir ülkede 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü gururla kutlayacağız.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçi Filmleri Festivali Ankara programı yasaklarla başladı

SONRAKİ HABER

Leyla Zana hakkında ceza talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa