02 Mayıs 2024 22:30

19. İşçi Filmleri Festivali İstanbul'da açılışını gerçekleştirdi

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Beyoğlu Sineması'nda açılışını yaptı. Açılış konuşmasını yapan Erkan Ülker, "Patronlara uyku uyutmayan işçileri, Filistin halkını selamlıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Ekim Deniz Akarslan/Evrensel

Paylaş

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Beyoğlu Sineması'nda açılışını yaptı. Festival gönüllüsü Erkan Ülker festival düzenleme komitesi adına yaptığı konuşmada 1 Mayıs'ta direnenlere selam gönderdi ve "Depremin üzerinden bir yıldan fazla süre geçmiş olmasına rağmen suya bile ulaşmakta zorluk ceken halkımızı, patronlara uyku uyutmayan işçileri, geleceksizleştirilen gençlerimizi, yaşamları için direnen kadın ve LGBTİ'leri, emperyalizme karşı topraklarını savunan Filistin halkını buradan selamlıyoruz" dedi.

Festival ile DİSK'in aynı yaşta olduğuna dikkat çeken DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, "Güvencesizliğin karşısında bir barikatı örmeye çalışıyor Türkiye emek hareketi. Dün Saraçhane’deki tablo da biraz böyleydi" dedi.

İRANLI YÖNETMEN SALİMİ: YAŞANANLARI GÖSTERMEK SORUMLULUĞUMUZ

Açılışa katılan İranlı yönetmen İranmher Salimi festivalde gösterimi yapılacak filmi 'Unnamed' hakkında "Dünyanın her bir tarafında insanlar çeşitli zorluklar yaşıyor, yaşamlarını devam ettirebilmek için. Bizim gibi insanların belirli konularda görevleri, yaşananları gösterme sorumluluğu olduğunu düşünüyorum" dedi. Film yapım sürecine dair ise "Birçok engelle karşılaşacağımızı düşünüyorduk, film çekerken yarıda kesileceğini bekliyorduk. Film çekmek zaten kolay değil, hele böyle bir konuyu çekerken birçok engelle karşılaşıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Oyuncu Serdar Orçin Salimi’ye hediyesini verdi ve daha önceki festivallerden birinde tekstil işçilerinin direnişinin olduğunu, işçilerin 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganıyla salona girdiklerini hatırlatarak "Yarınlarda meydanlarda şarkılar türküler söyleyebileceğimiz 1 Mayıslar diliyorum" ifadelerini kullandı.

"İKTİDAR ZORBALIK ÖRNEĞİ GÖSTERDİ"

Sunucu Güzide Arslan, Antalya Film Festivali'nde yaşanan sansür skandalını hatırlatarak "İktidar zorbalık örneği gösterdi, festival yönetimi süreci yönetemedi ve 60 yıldır gözdemiz olan festivalin iptal edilmesine şahit olduk. Bu hikayeden anlamlı ve kıymetli tek mesaj ise oradan bir dayanışmanın çıkmasıdır" dedi.

"HÂLÂ ÖĞRENCİSİZİM AMA BİR UMUT VAR"

Kanun Hükmü belgeseline konu olan KHK ile ihraç edilen Öğretmen Engin Karataş yaptığı konuşmada "İşten atıldığımı öğrendikten sonra ertesi gün derse başladım, gözüm hep kapıdaydı, akşama kadar ders işledim, öğretmen bulamamışlar. İkinci gün öğretmen verdiler ama ben yine gittim derse, atacaklarsa öğrencilerimin önünde atsınlar istedim. Üçüncü gün de girdim kapıdan, engellemeye çalıştılar, okula giremeyeceğimi anlayınca hayatım boyunca yaşadığım, edindiğim tecrübelerle sokakta protestoya başladım. Nejla Demirci de gelip beni izlemiş gizlice, hala öğrencisizim ama bir umut var, o da sizlersiniz" ifadelerine yer verdi.

"OYUNCU İŞÇİDİR"

Yıllardır set emekçisi olan Eyüp Boz'a Oyuncu Ece Dizdar plaket verdi. Dizdar "Dünyada her yerde oyuncunun işçi kabul edildiği ve haklarının ona göre verildiği bir durum varken Türkiye’de ve buna benzer ülkelerde bu hala yok. Oyuncu işçidir" dedi.

"YAŞASIN 1 MAYIS"

Set emekçisi Eyüp Boz ise katledilen Filistinlileri anarak "Amerika’da birçok yerde eylem yapanları anmak istiyorum. Yaşasın işçi sınıfı, yaşasın 1 Mayıs, yaşasın İşçi Filmleri Festivali" dedi.

Oyuncu Menderes Samancılar Onur Plaketini Yönetmen Kıvanç Sezer'den aldı ve "Biz kimlere saygı duyacağımızı biliyoruz. Bizden önce burada oturmamızı sağlayan ülkenin kahramanlarına teşekkür edeceğim. Bunların arasında Mustafa Kemal de Mahir Çayan da Deniz Gezmiş de Arif Keskiner de var. Festival emekçilerine teşekkür ederim" dedi ve "Yaşasın devrim ve sosyalizim" ifadesiyle konuşmasını sonlandırdı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emine Şenyaşar: Dünya bizi duydu ama Türkiye duymadı

SONRAKİ HABER

Bakanlık mahkeme kararlarını tanımadı, 29 Mayıs Sitesi'nin elektrik sayaçları söküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa