3 Mayıs 2024 15:49
/
Güncelleme: 15:18

CHP, MEB önünden seslendi: Bu müfredat taslağı çağdışıdır

AKP’nin dindar ve kindar nesil yetiştirme hedefinin yeni müfredat taslağına da yansıdığına dikkat çeken CHP’li vekiller “Bu taslak geri çekilmeli” çağrısını yaptı.

CHP, MEB önünden seslendi: Bu müfredat taslağı çağdışıdır

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

CHP Meclis Grubu, MEB’in 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' adıyla duyurduğu yeni müfredat taslağının geri çekilmesini isteyerek  MEB önüne yürüdü. Taslağın çağdışı eğitim manifestosu olduğu vurgulandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' adıyla duyurduğu yeni müfredat taslağının geri çekilmesini isteyerek  MEB önüne yürüdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, taslağı dindar ve kindar nesiller yetiştirme hedefinden vazgeçmeyen AKP iktidarının çağdışı eğitim manifestosu olarak niteledi.

“EĞİTİM NİTELİKSİZLEŞTİ”

AKP iktidarında görev yapan 9 Milli Eğitim Bakanının da eğitimin sisteminin değişmesinin şart olduğunu söylediğini, 4'ü büyük olmak üzere 18 kez eğitim programlarında değişiklikler yapıldığını hatırlatan Suat Özçağdaş “Ama eğitime bütçeden ayrılan pay düştü, okullar güvenlik, temizlik, materyal vb. gibi konularda büyük sorunlar yaşar hale geldi” dedi. AKP döneminde eğitimin niteliksizleştiğini, piyasalaştırıldığını ve dinselleştirildiğini belirten Özçağdaş “Yoksul ailelerin çocukları MESEM'lerde asgari ücretin yarısına çalışmakta, kazalara uğramakta, yaşamlarını kaybetmektedir.  Öğretmenler yoksulluk sınırının altında maaşlarla yaşam mücadelesi verirken yükseköğretimde akademik özgürlükler saldır altındadır” diye konuştu.

“CEMAATLERE SELAM ÇAKILMIŞ”

Müfredat taslağını bir eğitim programı değil çağdışı bir manifesto olarak niteleyen Özçağdaş, “Eğitim kelimesi yerine maarif kelimesinin kullanılması, cemaatlere selam çakmaktan başka bir şey değildir. Yusuf Tekin ve kadroları eğitim için bir beka sorunu haline gelmiştir” dedi. Yeni bir öğretim programının katılımcı ve şeffaf bir anlayışla yapılması gerektiğine dikkati çeken Özçağdaş “Oysa bu programda hiçbir ihtiyaç analizi kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Yalnızca ideolojik gerekçelerle kamunun kaynağı, halkın zamanı, çocuklarımızın geleceği çarçur edilmek istenmektedir. Ortak metine, AKP'nin 'kindar ve dindar nesil yetiştirme ideolojisi'nin temel taşları yerleştirilmiş” eleştirisini yaptı. 3000'den fazla sayfası olan bir taslak programın 7 günde incelenerek anlamlı, yararlı ve bilimsel bir görüş verilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Özçağdaş “Amaçları, taslak programın kamuoyunda tartışılmasına imkan vermeden süratle uygulanmaya sokulmasıdır” ifadelerini kullanarak sadeleşme adı altında eğitim programında cumhuriyet, laiklik, Atatürk ve bilimin sadeleştirildiğine dikkat çekti.

“AKADEMİ PROJESİ ÖĞRETMEN KIYIMIDIR”

MEB’in bir diğer yeniliğinin ise lisans eğitimleri boyunca 2 bin saatten fazla ders gören öğretmenlerin mezun olduktan sonra KPSS'de belli bir puanla atanmak yerine Milli Eğitim Akademisine gireceğinin duyurulduğunu hatırlatan Özçağdaş “Burada öğretmenler mülakat ile ilk turda bir elemeye tabii tutulacaktır. Daha sonra akademide 550 saat daha eğitim alacak ve bir elemeye daha tabii tutulacaklardır. Ardından 3 yıl boyunca güvencesiz bir biçimde çalışacak ve sonunda da kriterleri belli olmayan bir elemeden daha geçirilecek. Bu haliyle bu akademi projesi bir öğretmen kıyımıdır. Öğretmen yetiştirme eğitim fakültelerinin görevidir” dedi. AKP’nin yoksulluk sınırı altında yaşamaya mahkum ettiğini öğretmenler ve atama bekleyen öğretmenlerin sorunlarını çözmek için çalışmalar yapması gerektiğini dile getiren Özçağdaş “İktidarı devraldığınızda 68 bin olan ataması yapılmayan öğretmen sayısı 1 milyona yaklaştı. Emek sömürüsü olan ücretli ve sözleşmeli öğretmenlikten vazgeçilmeli. Mülakatsız KPSS puanıyla atamalar yapılmalı” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et