07 Mayıs 2024 00:30

7 Mayıs Dünya Astım Günü: Her yıl 400 bin kişi astıma bağlı olarak yaşamını yitiriyor

Her yıl 7 Mayıs’ta farkındalık oluşturmak için düzenlenen “Dünya Astım Günü”nün bu yılki teması "Astımda Eğitim Güç Verir: Bilgi Anahtardır".

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Dünyada 350 milyon kişinin astım hastası olduğu, her yıl 400 binden fazla kişinin ölümünün astıma bağlı olduğu biliniyor.

2017 yılında yapılan “Türkiye Hane Halkı Sağlık Araştırması: Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Risk Faktörleri Prevalansı” çalışmasında 15 yaş ve üstü yetişkinlerin yüzde 6,9’unun şimdiye kadar bir doktor tarafından astım tanısı aldığını ortaya koydu.

Araştırma sonucuna göre bu sıklık kadınlarda yüzde 8,7 erkeklerde ise yüzde 5 olarak belirlenirken, TÜİK tarafından yayımlanan 2022 yılı verileri ise solunum sistemi hastalıkları, yüzde 13,5 ile ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Bu ölümlerin yüzde 0,3’ü astım nedeniyle gerçekleşiyor.

ASTIMDA EĞİTİMİN ÖNEMİ NEDİR?

Dünya Astım Günü nedeniyle bildiri yayımlayan Türk Toraks Derneği, yapılan araştırmalarda, pek çok astımlı hastanın hastalık hakkında detaylı bilgilerinin olmadığına dikkat çekti.

Hastanın, hastalığını iyi yönetebilmesinin en önemli basamağının hastalığını tanıması olduğu belirtilerek, “Bu nedenle hastaların; astım nasıl bir hastalıktır, hastalığı neler kötüleştirir ve bunlardan nasıl korunulur, hastalığın atakları olduğunda neler yapmalıdır, tedavide kullanılan ilaçlar nelerdir ve nasıl kullanılmalıdır, bu ilaçların yan etkileri nelerdir gibi pek çok alanda eğitilmeleri önemlidir” uyarısında bulundu.

ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astım; ataklar halinde tekrarlayan bir hastalık olarak biliniyor. Nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Uzmanlar, doğru tanı için yakınmaların değerlendirilmesinin yanı sıra solunum fonksiyon testlerinin yapılması ve geriye dönüşümlü hava yolu darlığının gösterilmesinin önemine vurgu yapıyorlar.

ASTIM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Hastalığın ağırlığına uygun ilaç tedavilerinin verilmesine dikkat çekilen bildirgede, “Hastanın, verilen tedavileri önerilen şekilde ve doğru teknikle uygulaması; astım tetikleyicilerinden uzak durulması; birlikte seyreden diğer hastalıkların da tedavi edilmesi ile astımın belirtileri kontrol altına alınır” denildi.

Astım ilaçlarının büyük bir kısmının solunum amyolu ile kullanılan ilaçlar olduğunu söyleyen Uzmanlar, “Daha az yan etki ile hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Bu ilaçları içeren cihazların önerilen şekilde, doğru kullanılması tedavinin etkin yapılabilmesi için çok önemlidir” bilgisini paylaşıyorlar.

ASTIMI KONTROL ALTINA ALMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Astım hastalarının hastalığı kontrol altında tutmaları için biz dizi önlem sıralarlarken en önemli koruyucunun hastanın kendisinden başladığı belirtiliyor.

İlaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılması, solunum yolu enfeksiyonları, allerjenler, sigara dumanı ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmamakHastaların, ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanması Obez hastaların kilo vermesi, sağlıklı ve dengeli beslenmesi Düzenli egzersiz, solunan ortamın havasını temiz tutma astımın kontrolünü kolaylaştırır.

ÖNCEKİ HABER

Rusya nükleer silah tatbikatı yapacak

SONRAKİ HABER

Almanya’da AP seçim kampanyası Neonazi şiddetiyle başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa