İtalya’da devlet televizyonu çalışanları grevde
İtalya’da kamu yayıncısı RAI’de çalışan gazeteciler, 24 saat iş bıraktı. USiGRai, “Özgürlüğümüzü kaybetmektense bir veya daha fazla maaşımızı kaybetmeyi tercih ederiz” dedi.
Fotoğraf: USiGRai
İtalya’da kamu yayıncısı RAI’de çalışan gazeteciler, 24 saat iş bıraktı. Başbakan Giorgia Meloni'nin aşırı sağ hükümetinin "boğucu kontrolüne" karşı RAI’de çalışan gazeteciler bugün greve gitti.
RAI’de çalışan yaklaşık 2 bin kişiyi temsil eden sendika RAI Gazeteciler Birliği (USiGRai) grevi savunan bir video yayımladı. Videoda, "Özgürlüğümüzü kaybetmektense bir günlük veya daha fazla maaşımızı kaybetmeyi tercih ediyoruz" denildi.
USiGRai, RAI'yi hükümetin sözcüsü haline getirme girişimi ve gazetecilik çalışmaları üzerindeki boğucu kontrolü gerekçe göstererek geçen ayın sonlarında grev çağrısı yapmıştı. Çağrıda Meloni'yi eleştiren yazar Antonio Scurati’yi "sansürleme" kararına özellikle dikkat çekmişti.
USiGRai’nin grev çağrısının diğer nedenleri ise geçici sözleşmeyle çalışan gazetecilerin sözleşmelerinin yenilenmemesi, emekli olan veya doğum izninde olan çalışanların yerine yenilerinin alınmaması, yeni işe alınanlar için de kamu sınavı yapılmaması ve maaş kesintileri.
RAI YÖNETİMİ GREVE "SİYASİ" DEDİ
RAI yönetimi de USiGRai’yi "yalan haber yapmak” ve "ideolojik ve politik motivasyonla hareket etmekle” suçladı. Sendikanın kamu hizmetini siyasi istismara maruz bıraktığını savunan RAI yönetimi, sendikanın bununla şirket imajına zarar verdiğini söyledi.
RAI yönetimi "sansür” iddialarını yalanlarken, platformu "modern bir dijital medya şirketine" dönüştürmeye çalıştıklarını söyledi.
İtalya Ulusal Basın Federasyonu (FNSI) grevcilere destek açıklaması yaptı. Ancak RAI gazetecilerinden oluşan ve USiGRai’den daha küçük bir sendika olan UniRai (Özgür Gazeteciler RAI), grevin "siyasi" olduğunu belirtip kınadı.
EFJ VE IFJ'DEN GREVE DESTEK
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Maja Sever, grev üzerine yaptığı açıklamada, yıllardır İtalya'da kamu yayıncılığının daha bağımsız olması yönünde çağrı yaptıklarını hatırlattı.
Sever, “İtalya hükümeti, Avrupa'daki kamu yayıncılarının bağımsızlığını pekiştirecek yeni Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası'nın ruhunu takip etmek yerine, İtalya vatandaşlarının özgür, bağımsız erişim hakkına hiçe sayarak RAI'yi siyasi olarak ele geçirmeye çalışıyor” dedi.
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger de “Basın özgürlüğü ve etik ilkeleri hükümet tarafından baltalanan RAI gazetecileriyle tam dayanışma içindeyiz. RAI'nin temel gazetecilik ilkelerine saygı duyması gerektiğini hatırlatırız. Sizin mücadeleniz bizim mücadelemizdir” ifadelerini kullandı.
Sınır Tanımayan Gazetecilerin (RSF) 3 Mayıs'ta yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksine göre İtalya 180 ülke içerisinde 46. Sırada. İtalya aynı endekste 2023’te 41. sıradaydı. (HABER MERKEZİ)