07 Mayıs 2024 12:31

Türkeş'ten Kavala yorumu: Sürüncemede kalırsa yatırım gelir mi?

Gazeteci İsmail Saymaz, Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in yeniden yargılamanın başlaması için mahkemeye verdiği dilekçenin ayrıntılarını paylaştı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gazeteci İsmail Saymaz Sözcü'deki yazısında MHP ve AKP'liler arasında tartışmaya neden olan Osman Kavala'nın yeniden yargılanmasına dair bir yazı kaleme aldı. AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş Saymaz'a verdiği röportajda "Sen basit bir davayı yedi sene sürüncemede bırakmış bir ülkenin hukukuna güvenip buraya yatırım yapmayı düşünür müsün yatırımcı olsan?" dedi. Saymaz, Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in yeniden yargılamanın başlaması için verdiği dilekçenin ayrıntılarını da yazdı.

"Hükümeti kaldırmaya teşebbüs suçu" gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Osman Kavala'nın yeniden yargılanma ihtimalini ilk önce Hür­riyet’ten Abdülkadir Selvi'nin yazdığını, AKP Ankara Milletvekili ve Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Tuğrul Türkeş'in de bu görüşe destek verdiğini hatırlatan Saymaz, "Çünkü Adalet Bakanlığı’nda Gezi Parkı Davası’na dair bir arayış var. Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin’in sunduğu yargılamanın yenilenmesi dilekçesi, bu çözüm arayışına çerçeve sunuyor." dedi.

DİLEKÇEDEN

Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin’in bir önceki dönem AKP İstan­bul Milletvekili ve avukat Mürteza Zengin’le aynı büroyu paylaştığı bilgisini veren Saymaz, Hilal Zengin'in 3 Mayıs'ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yargılamanın yenilenmesi için verdiği dilekçenin detaylarına yer verdi. Dilekçede, Kavala’ya Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi gereğince “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan ceza verildiği, hükümetten başbakan ve bakanlar kurulunun kastedildiği, 16 Nisan 2017’deki referandumla Cumhur­başkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiği, başbakanlığın ve bakanlar kurulunun kaldırıldığı, do­layısıyla mağdurun orta­dan kalktığı ifade ediliyor. Mağdurun ancak gerçek kişi olabileceği, Cumhurbaşkanlığının mağdur sayılamayacağı kaydediliyor. Bu da yeni delil olarak gösteriliyor. Mahkemeden başbakanlığın ve bakanlar kurulunun kaldırılıp kaldı­rılmadığının Cumhurbaşkanlığına sorulması isteniyor.

 

Başvuruda, FETÖ’nün 15 Haziran 2013’te 11 sayfalık "Analiz Raporu" hazırladığı, raporu hazırlayanların 17-25 Aralık darbe girişimine katıldığı da ifade ediliyor. Dilekçede; “Bu raporla olaylar ‘uluslararası komplo’ görüntüsü verilerek izah edilmiş, günah keçisi olarak Kava­la’nın ismi hedefe oturtulmuştur. Emniyet’in masa başında ürettiği bu akla ziyan raporu ile FETÖ’cü savcıları harekete geçmiştir.” deniliyor. Dilekçede, raporun 15 Temmuz’dan sonra "kripto yapılar" tarafından işleme konulduğu belirtilerek “15 Temmuz’dan sonra kripto unsurlar hükümet düzeyinde etkin olmaya başlamışlar, Cumhurbaşka­nımızı ondan daha çok savunuyor­muş görüntüsüne bürünerek, FETÖ tarafından hazırlanmış evrakları ‘ye­niden kıymetlendirmek’ bahanesi ile büsbütün her şeyi karartmışlardır.” deniliyor.

 

TÜRKEŞ'TEN AÇIKLAMA

İsmail Saymaz, Osman Kavala'nın yeniden yargılanması tartışmalarına dahil olan AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş ile de görüşmesine yer verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanması gerektiğini söyleyen Türkeş, "Sen basit bir davayı yedi sene sürüncemede bırakmış bir ülkenin hukukuna güvenip buraya yatırım yapmayı düşünür müsün, yatırımcı olsan. Empati yahu! Adamdan gidip para istiyorsunuz. Dese ki ‘Adamın biri hapse düşmüş. Yedi senedir canını kurtaramıyor. Parayı versem kaç senede alırım?​’ Sen yetkili merci olsan bunu değerlendirmez misin? Buna dikkat çekiyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Sarayköy'de jeotermal kuyu patlaması 8 günü geçti, halk tedirgin

SONRAKİ HABER

Şişli'de oturduğu dairenin tahliyesine karşı çıkan kişi binayı yakmaya çalıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa