07 Mayıs 2024 14:44

"Engelli bireylerin yaşadığı sorunlar toplumsal bir mesele olarak karşımıza çıkmakta"

DEM Parti Milletvekili Nejla Demir: "Eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal yaşama kadar pek çok alanda engellilerin karşılaştığı sorunlar, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konudur."

Fotoğraf: DEM Parti

Paylaş

DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir eğitimde, istihdamda, sağlıkta ve sosyal hayatta engelli bireylere yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesi, engelli bireylerin yaşadıkları sorunların tespiti ve incelenmesi amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulmasını ve Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

DEM Parti tarafından TBMM'ye sunulan Meclis araştırma önergesinin gerekçesi ise şu şekilde:

"Engelliler Haftası, 1981 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 37/52 sayılı kararıyla kabul edilmiştir. Bu karar ile her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında "Dünya Engelliler Haftası" kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de ise Engelliler Haftası, 1987 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kabul ettiği 3318 sayılı "Engellilerin Korunması Hakkında Kanun" ile resmiyet kazanmıştır. Bu kanun ile Engelliler Haftası'nın her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanması ve bu hafta boyunca engellilerin sorunlarına dikkat çekilmesi öngörülmüştür. Engelliler Haftası, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara çözüm bulma ve engellilerin haklarının korunması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini bize hatırlatmaktadır.

"ENGELLİ BİREYLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ İLGİLENDİRİR"

Günümüzde, toplumun önemli bir parçasını oluşturan engelli bireylerin yaşadığı sorunlar, toplumsal bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Engellilik, birçok farklı alanda yaşamı etkileyen ve çözüm gerektiren zorlukları beraberinde getirmektedir. Eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal yaşama kadar pek çok alanda engellilerin karşılaştığı sorunlar, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konudur. Engellilerin sorunlarının çözümü sadece engellileri değil, tüm toplumu ilgilendirmektedir. Bu sorunların çözümü için tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesi ve engelli bireylerin haklarının korunması için gerekli adımların atılması gerekmektedir.

"ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDA UZMAN ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ YAŞANMAKTA"

  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun 2021 yılı Engellilik İstatistiklerine göre, engelli öğrencilerin yüzde 65'i özel eğitim kurumlarına gitmektedir.
  • Özel eğitim kurumlarının yüzde 64'ü devlet tarafından işletilmekte olup, özellikle fiziki engellere sahip öğrenciler için yeterli altyapı ve uzman öğretmen eksikliği sorun teşkil etmektedir.
  • Engelli bireylerin işgücü piyasasına katılım oranı yüzde 33,6 iken, işsizlik oranı genel işsizlik oranının iki katından fazladır.
  • Engelli çalışanların yüzde 40'ı asgari ücret düzeyinde çalışmakta olup, istihdamda yaşanan ayrımcılık engellilerin ekonomik ve sosyal yaşama entegrasyonunu zorlaştırmaktadır.
  • Ülkede 1 milyon 200 bin engelli bireyin bulunduğu öne sürülmektedir. Ancak, bu bireylere özel sağlık hizmeti sunan yeterli sayıda sağlık kurumu ve personel bulunmamaktadır. Engelli bireyler, sağlık hizmetlerine erişimde engellerle karşılaşmakta ve sağlık kurumlarında yeterince engelli dostu altyapı bulunmamaktadır.
  • Araştırmalara göre, engelli bireylerin yüzde 60'ı sosyal hayata yeterince katılamamakta ve toplumdan izole olma riski taşımaktadır.
  • Engellilerin sosyal aktivitelere ve kamusal alanlara erişiminde yaşanan zorluklar, sosyal yaşamda ayrımcılığın bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. TÜİK'in 2021 yılı Engellilik İstatistiklerine göre, engelli bireylerin yüzde 75'i binalara erişimde zorlanmaktadır.
  • Toplu taşıma araçlarına erişimde yaşanan zorluklar ve kamusal alanlarda engellilere özel düzenlemelerin yetersiz olması, engellilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu sorunların çözümü için acil adımlar atılması gerekmektedir. Bu noktada, tüm toplumun iş birliği içinde hareket etmesi ve engelli bireylerin haklarının korunması büyük önem taşımaktadır.

Eğitimde, istihdamda, sağlıkta ve sosyal hayatta engelli bireylere yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesi, engellilerin yaşadıkları sorunların tespiti ve incelenmesi amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulmasını ve Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

16 yaşındaki Buşra kardeşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

SONRAKİ HABER

Gazetecilerin de aralarında olduğu 7 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa