08 Mayıs 2024 05:00

Eğitim değil ekonomi gözetildi: "Tasarruf" eğitimden

Şimşek programıyla emekçiye kemer sıkma dayatan iktidar, ‘tasarruf’u da eğitimden yaptı. Mehmet Şimşek icazetiyle yapılan 20 bin öğretmen ataması eğitimin ihtiyaçları karşısında devede kulak kaldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul


Uzun zamandır iktidarın açıklamayı ertelediği öğretmen atamaları sayısı yine hayal kırıklığı yarattı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sene başında 68 bin öğretmen ihtiyacı olduğunu duyurmasına rağmen atanacak öğretmen sayısını 20 bin olarak açıklayarak “Atamalar konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığıyla çalışma yürüttük” dedi. Öğretmen atamalarına ilişkin başvuru takvimi 20 Mayıs'ta açıklanacak. Geçtiğimiz hafta sonu yurdun dört bir yanından Ankara’ya gelen ataması yapılmayan öğretmenler ise iktidara ve MEB’e seslenerek ilk etapta en az 68 bin atama yapılmasını istemişti.

"ATANAN RAKAM GİDENİ KARŞILAMIYOR"

MEB’in duyurduğu 20 bin öğretmen atamasının yetersizliğine işaret eden Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay “Bu rakam zaten ihtiyacı karşılayan, kamuoyunu memnun edecek bir rakam olsaydı Erdoğan açıklardı. AKP, bolca vaat, bir miktar hak düzenine devam ediyor” dedi. Her yıl ölüm, istifa, emeklilik gibi nedenlerle 25 bine yakın öğretmenin sistem dışına düştüğünü hatırlatan Özbay “20 bin atama bunu bile karşılamıyor” ifadelerini kullanarak bu rakamların siyasi iktidarın eğitime ve öğretmene verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

"BAKAN KENDİ VERDİĞİ RAKAMI ATAYAMADI"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öğretmen atamalarına ilişkin 68 bin sayısını kendisinin verdiğini hatırlatan Özbay “Bakanın atanacağını açıkladığı 20 bin sayısı kendi verdiği rakamın da 3’te biri. Bir de bu yetersiz atama için bakan Cumhurbaşkanına şükranlarını sunuyor. Ayrıca öğretmen atamalarının Hazine ve Maliye Bakanına bırakılması da AKP’nin eğitime kâr-zarar mantığıyla baktığının kanıtı. Kamuda tasarrufu eğitimden yapmayı planlıyorlar. Bu da AKP’nin eğitimdeki gerici ve piyasacı yaklaşımının bir sonucu” dedi. Bir torpil mekanizması olarak kullanılan mülakat adaletsizliğinde de ısrarın sürdüğüne işaret eden Özbay, Milli Eğitim Akademisi ile de Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) öğretmenleri eğiteceğini duyurmasını eleştirerek “Bu kabul edilemez. MEB’in böyle bir yetkisi de yoktur. Mülakat ta derhal kaldırılmalı” diye konuştu.

"EN AZ 300 BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR"

“Peki eğitim alanında öğretmen ihtiyacı ne kadar?​” sorusuna Özbay, şu yanıtı veriyor: “MEB’in okullarda öğretmen açığını kapatmak için kölelik koşullarında ‘ücretli öğretmen’ adı altında çalıştırdığı 100 bine yakın öğretmen var.  Zorunlu eğitimin parasız ve kamusal olması gerekirken özel okullarda asgari ücret düzenine mahkum edilen 200 bin öğretmen çalışıyor. Bu rakamları dikkate aldığımızda en az 300 bin öğretmene ihtiyaç var. Geçtiğimiz yıllarda Sayıştay ise bunu 138 bin olarak açıklamıştı” dedi.

ATAMASI YAPILMAYAN 1 MİLYONA YAKIN

Eğitim sendikaları Türkiye’de yaklaşık 750 bin öğretmenin atamasının yapılmadığına dikkat çekiyor. Öğretmen olamayacağı için başka alanlarda işe başlayanlarla birlikte bu rakam 1 milyonu geçiyor. KPSS 2023 eğitim bilimleri başvuru sayısı 572 bin olurken bu öğretmenlerin sadece 45 bininin ataması yapılmış. Sadece 2023’te 527 bin öğretmenin ataması yapılmamış.

ÜCRET YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

BUNCA zorluğu aşıp ataması yapılan bir öğretmenin ilk maaşı 32 bin TL civarında. Yani bir öğretmen yoksulluk sınırının altında ücret alıyor. Ayrıca bu öğretmen 3 yıl boyunca sözleşmeli olarak çalışıyor. Ek ders ücreti ise 90-100 TL.

MÜLAKAT ADALETSİZLİĞİ SÜRECEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkiler üzerinde 14 Mayıs seçimleri öncesinde kaldırılacağını vadettiği, seçim meydanlarında duyurduğu mülakat adaletsizliği de öğretmen atamalarında devam edecek. Bakan Tekin, mülakatın kaldırılmayacağını belirterek atamalarda “KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50 olacak” açıklamasında bulundu.

"KOLTUĞU TERK ET" TEPKİSİ

20 bin öğretmen atamasının yapılacağının duyurulmasıyla birlikte #BakanTekinKoltuğuTerket hashtag’i X’te TT oldu. Atama bekleyen öğretmenler yaptıkları paylaşımlarla yetersiz atama sayılarına şu tepkileri verdi:

-9 ay bekledik umutlarımızı yerle bir ettiniz-Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini hesaplayın-Makam aracı sayılarınız, pek çok branşın kontenjan sayısından fazla-Tam bir hayal kırıklığı- Mülakat kaldırılacaktı. Kaldırılmadı-Atama sayısı en yüksek MEB'e verilecekti. Verilmedi- Müfredat daha iyi olacaktı. Daha kötü oldu!

DİN DERSİNDEN "TASARRUF" YOK

20 bin öğretmen atamasında en çok alım yapılacak branşlar arasında matematik, fen, fizik, felsefe yer almazken Din Kültürü dersi kontenjan sayısında 4. sırada yer aldı. İlk 5’te yer alan branşlar şöyle:  

  1. Sınıf öğretmenliği: 3 bin 263
  2. Özel eğitim: 2 bin 499
  3. Rehberlik 1597
  4. Din Kültürü: 1594
  5. İngilizce: 968
ÖNCEKİ HABER

Kitap fuarının boyutları nasıl ölçülür!

SONRAKİ HABER

Ataması yapılmayan öğretmenler: Hayal kırıklığı yaşıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa