07 Mayıs 2024 19:53

Dersim'de Kırmızıdağ köylüleri kazandı: Belediye “halkın görüşlerini kabul ediyoruz” dedi

Dersim'de 55 bin ağacın kesilerek katı atık tesisi kurulması projesine karşı halkın tepkisini dikkate alan belediye, projenin yapımından vazgeçilmesine karar verdi.

Fotoğraf: Orhan Kurul/EVRENSEL

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim'de belediye tarafından Sütlüce köyü yakınlarında yapımı planlanan katı atık tesisi projesi nedeniyle 55 bin ağacın kesileceğini, yaban hayatının yok olacağını, doğanın tahrip edileceğini ve kutsal mekanların yok edileceğini ileri sürerek, tesisin yapılaması planlanan bölgede yapılmaması için mücadele eden köylüler, mücadelelerini kazandılar. Bugün gerçekleşen belediye meclis toplantısında, projede yer değişikliğinin mümkün olmaması halinde, mevcut alanda projenin yapımından vazgeçilmesine karar verildi. Karar oy çokluğuyla alındı.

KÖYLÜLER PLATFORM OLUŞTURMUŞ, EYLEMLER GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

Dersim'de köylerine katı atık bertaraf tesisi kurulmasını istemeyen köylüler, uzun süredir mücadele ediyorlardı.  Köylüler, bu mücadelenin birliği olarak da Kırmızdağ Çevre Platformu'nu oluşturmuş ve bir dizi eylem gerçekleştirmişlerdi. Bugün gerçekleşen belediye meclis toplantısında köylülerin, gündeme alınmasını istediği talep oy birliğiyle kabul edilerek gündeme alındı.

ÖNERGE OY ÇOKLUĞUYLA KARAR ALTINA ALINDI

Bu gündem önerisinde şu ifadeler yer aldı: "Merkez Sütlüce köyü Kemer  bölgesinde yapımı planlanan katı atık bertaraf ve düzenli depolama projesinin Sütlüce Kemer bölgesinde uygulanmasının, yer seçimi nedeniyle ekolojik ve sosyolojik sorunlara neden olacağı, yöre köylülerinin mevcut alandaki projeye itiraz etmeleri ve proje alanının şehir merkezine olan yakınlığı nedeniyle, mevcut projede yer değişlikliği yapma imkanın mevcut olup olmadığı hususunda muhatap kurumlarla görüşmeler yapmaya, Projede yer değişikliğinin mümkün olmaması halinde ise mevcut alanda projenin yapımından vazgeçilmesine ve bu amaçla; 5393 sayılı Belediye  Kanunu’nun 18. Maddesine göre yetkili olan  Tunceli Belediye Meclisinin Tunceli Merkez Belediyesi adına  DERKAB yani Dersim Katı Atık Birliğinden ayrılması yönünde karar almasına"

Gündemin belediye meclis toplantısında okunmasının ardından yapılan oylamada, verilen gündem önerisinin oy birliğiyle kabul edilmesine karar verildi.

'HALKIN MÜCADELESİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDU'

Kararı Evrensel'e değerlendiren köylülerin avukatı Özgür Ulaş Kaplan, şu ifadeleri kullandı: "Bu tarz birliklere katılma, bu tarz birliklerden ayrılma kararları belediye kanunu ilgili maddesi gereğince belediye meclisi tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bu anlamda belediye organını bağlayıcı bir karar. Bu meclis kararıyla artık Dersim Belediyesi şu yönde bir irade gösterdi: Biz burada halkın uzun süredir tepki gösterdiği, demokratik mücadele verdiği ve taleplerin dile getirdiği bu meselede halkın görüşlerini kabul ediyoruz. Bu görüşlere saygı gösteriyoruz. Halkın istemediği ve çeşitli sorunları yaratacak bu projeden vazgeçiyoruz ve bu amaçla da DERKAB'da üye vermeyeceğiz ve bu birlikten de çekileceğiz şeklinde görüş açıkladılar. Belediye başkanı bu şekilde görüş açıkladı.”

Halkın mücadelesine ve taleplerine saygılı oldukları ve göz önünde bulundurarak buna göre karar aldıkları için bu belediye başkanlarına teşekkür ettiklerini söyleyen Kaplan, “Bu bizim taleplerimizin dillendirildiği, bu taleplerimizin yerine getirildiği bir önergedir. Bu anlamda sorun bir anlamda çözülmüş oluyor. Dersim Belediyesi bu birlikten çekilme kararı alacak bu mevcut önergenin neticesine göre. Ayrıca bir de mevcut projede DERKAB Birliği'nde diğer ilçe belediyeleri de var. Şimdi biz aynı talepleri ilçe belediyelerine de dile getireceğiz. İlçe belediyelerinden de Dersim Merkez Belediyesi'nin göstermiş olduğu refleksi aldığı kararın benzerini kendi meclislerinden aynı şekilde çıkartarak bu birliğin tamamen artık feshedilmesini ortadan kaldırılmasını talep edeceğiz” dedi.

Projenin ana yürütücüsü ve öncüsü konumunda olan Dersim Merkez Belediyesi olduğu için bu aşamadan sonra sadece ilçe belediyeleriyle bu projenin yürütülmesinin fiili olarak da mümkün olmadığını dile getiren Kaplan, “Diğer hususlarının yürütülmesi, teknik boyutlarının yürütülmesi, maddi boyutlarının yürütülmesi mümkün değil. Bu anlamda biz ilçe belediyelerinde aynı kararı alacağını düşünüyoruz. Daha önce de kamuoyuna bu konuda taahhütlerde bulunmuşlardı. İlçe belediyeleri de benzer kararı aldığı takdirde bu sorun ortadan kalkacaktır. Dersim Belediyesi bu amaçla bu çöp sorunun da çözümü için farklı yöntemlerin de önümüzdeki süreçte uygulamaya geçeceği konusunda görüş açıkladı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

JeoFest İzmir | Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi

SONRAKİ HABER

Başakşehir'de inşaat işçilerinin kaldığı konteynerlerde yangın çıktı, ölen ya da yaralanan olmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa