08 Mayıs 2024 01:44

TBMM Genel Kurulunda AKP hariç diğer partilerin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, DEM Parti, İYİP ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

TBMM Genel Kurulunda CHP, DEM Parti, İYİP ve Saadet Partisi'nin öğretmen atamalarıyla ilgili verdiği grup önerileri kabul edilmedi. Genel Kurulda, Saadet Partisi'nin "öğretmen atamaları ve mülakat", İYİP'in "mülakatın kaldırılması ve öğretmen istihdamı", DEM Parti'nin "adil yargılanma" ve CHP'nin "öğretmen istihdamı" ile ilgili grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Eylül 2023'te toplam öğretmen açığının 68 bin olduğunu açıkladığını belirterek, "Yalnızca bu yıl emekli olan öğretmen sayısı 23 bin 670 ve atanacak öğretmen sayısı ise 20 bin. Yani iktidarınız bu yıl, emekli olan öğretmen kadar öğretmen atamış değil” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlerin feryadının duyulmasını isteyen Özçağdaş, "Yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum ettiğiniz 1 milyon 155 bin öğretmenin sorunlarını çözün, insanca yaşam şartları sağlayın. 22 yıllık iktidarınız boyunca 68 binden 1 milyona yaklaştırdığınız atanmayan öğretmenlerin sorunlarını çözün. Söz verdiğiniz gibi mülakatları kaldırın. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik emek sömürüsüdür, bir devletin ayıbıdır; bu uygulamalardan vazgeçin, atamaları yapın" diye konuştu.

DEM PARTİ: NİTELİKLİ EĞİTİM İSTİYORUZ

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, vatandaşların, OECD ülkelerine göre, bütçelerinden eğitime 2 kat fazla para ayırdıklarını belirterek, "Avrupa'nın birçok yerinde eğitim ücretsiz ve gerçekten nitelikli eğitim yapılıyor. Biz de ülkemizin insanlarına nitelikli eğitim yapılmasını istiyoruz" dedi.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, 2023'te KPSS'ye başvuran öğretmen sayısı 572 bin, atanmaktan umudunu kesip başvuru yapmayanlarla birlikte atanmayan öğretmen sayısının 1 milyonu aştığını söyledi.

İYİP Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu da atanamadığı için köle şartlarında, asgari ücretin de altında maaşla özel eğitim kurumlarında çalışan binlerce öğretmen bulunduğunu söyledi.

AKP Grubu adına söz alan Sivas Milletvekili Rukiye Toy, 2003-2024 yılları arasında toplam 799 bin 517 öğretmen ataması yapıldığını ifade etti.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İYİP ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi.

Genel Kurulda daha sonra AKP Grubu'nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi ele alındı. Kabul edilen öneriyle uluslararası anlaşmaların görüşmelerinin gündemin ön sırasına alınması kararlaştırıldı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi yapılan oylamayla kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda daha sonra uluslararası anlaşmaların uygun bulunduğuna dair kanun tekliflerinin görüşmelerine geçildi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Kırklareli'nde ormanlık alanlara girişler 1 Kasım'a kadar yasaklandı

SONRAKİ HABER

İsrail'in Refah'a saldırıları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa