08 Mayıs 2024 08:37
Son Güncellenme Tarihi: 08 Mayıs 2024 10:37

İsrail'in Refah'a saldırıları sürüyor

İsrail ordusunun havadan ve topçu atışlarıyla Refah ve Gazze kentlerine düzenlediği saldırılarda ikisi çocuk çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Paylaş

İsrail ordusunun topçu atışlarıyla hedef aldığı Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah kentindeki belediye binasında yangın çıktı.

Görgü tanıkları ve sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu havadan ve topçu atışlarıyla Refah kentinin farklı bölgeleri başta olmak üzere Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına devam ediyor.

İsrail güçleri, Refah'taki belediye binasını aralıksız şekilde topçu atışlarıyla hedef aldı. Saldırı nedeniyle belediye binasında yangın çıktı. Bina ve çevresindeki yapılarda ciddi hasar meydana geldi.

İsrail güçleri Refah kentinin güneyinde Filistinli "Kışta" ailesine ait evi hedef alması sonucu ikisi çocuk çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti, birçoğu da yaralandı. İsrail savaş uçakları, Refah'ın kuzeydoğusundaki Abdulal ailesinin evini de vurdu. Refah'ın orta kesiminde bir eve düzenlenen saldırıda ise bir Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Öte yandan Gazze kentindeki El-Ehli Hastanesi kaynakları, İsrail güçlerine ait insansız hava araçlarının (İHA) kentin güneydoğusundaki Zeytun mahallesinde bir grup Filistinliyi hedef alması sonucu bir kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını aktardı. Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampının güneyinde yer alan, Filistinli Reyyan ailesinin evi de İsrail güçleri tarafından hedef alındı. Deyr Belah kentinin doğusunda düzenlenen saldırıda da iki Filistinli yaralandı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise Netzarim'in doğusundaki İsrail askeri bölgesini havan toplarıyla hedef aldığını duyurdu. Kassam Tugayları yaptığı yazılı açıklamada, Refah'ın doğusundaki Şevke mahallesinde bir binada barikat kuran İsrail askerleriyle çatışma yaşandığını aktardı. Ayrıca Refah'ın doğusunda yer alan İsrail güçlerinin, kısa menzilli füze sistemi ve ağır kalibreli havan toplarıyla hedef alındığını kaydetti.

ABD: İSRAİL SINIR KAPILARINI YENİDEN AÇMAYI TAAHHÜT ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Dışişleri Bakanlığı'nda, Kerem Ebu Salim ve Refah sınır kapılarının akıbetine dair gazetecilere yaptığı açıklamada, "İnsani yardımların ulaşmaya devam edebilmesi için, bunun gerçekten gerçekleşmesi için çalışıyoruz." dedi. İsrail'in Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın açmayı taahhüt ettiğini belirten Miller, "Refah için de aynı şey geçerli. Refah'ın yakıt sevkiyatı için yeniden açılacağını söylediler ki bu, su kaynakları, insani yardım ulaştıran kamyonlara yakıt ve fırınları çalıştırmak için son derece önemli. Ancak bunun tamamen yeniden açıldığını görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD'nin İsrail'e bomba sevkiyatının, Tel Aviv yönetiminin Gazzelilerin sığındığı Refah kentine kara saldırısı kararı almasının ardından geçen hafta durdurulduğu ileri sürüldü. ABD basınında yer alan haberlere göre, gizlilik endişesi nedeniyle ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, İsrail'e sevkiyatın 900 kilogramlık 1800 ve 225 kilogramlık 1700 bombadan oluştuğunu, bu bombaların yoğun yerleşim bölgelerinde nasıl kullanılacağından endişeli olduklarını söyleyerek, İsrail'in Refah'a karadan saldırmaya karar vermesinin ardından ABD'nin geçen hafta sevkiyatı durdurma kararı aldığını öne sürdü. Yetkili, sevkiyatın daha sonra yapılıp yapılmaması konusunun belirsiz olduğunu kaydetti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

TBMM Genel Kurulunda AKP hariç diğer partilerin grup önerileri kabul edilmedi

SONRAKİ HABER

Yerlikaya: Umut Öken’in suç örgütü çökertildi, 33 kişi yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa