"Sağlık 2 dakikaya sığmaz"
Şehir hastanesinde 2 dakika arayla muayene randevusu verilmesine sağlık emekçileri isyan etti: “Halkın sağlık hakkı gasbediliyor. Bu sağlık sistemi artık kendisi hastadır.”

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İLGİLİ HABERLER

TTB: Sağlık Bakanının kendi özel hastanelerinde hastalar kaç dakika muayene edilmekte

İstanbul Tabip Odası: Hasta randevu aralığı 2 dakikaya düştü
İstanbul Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nde, hastalara iki dakikada bir muayene randevusu verilmesine karşı çıkan sağlık emekçileri hastane önünde bir araya gelerek “Sağlık 2 dakikaya sığmaz. 5-4-3-2-1… Sağlık bitti” tepkisi gösterdi.
İstanbul Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) çağrısıyla hastane önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, hastanedeki randevu sisteminin hiçbir hekime bilgi verilmeden 10 dakikada 4-5 hasta bakılacak şekilde düzenlendiğinde dikkat çekerek “Böylece her hastaya yalnızca 1-2 dakika muayene süresi düşüyor. 2 dakikada hekimlik yapılamaz” dedi.
“SAĞLIK HAKKI GASBEDİLİYOR”
Yaşananlara ilişkin Sağlık Bakanı ve başhekimliğin ‘sistem hatası, şehven oldu’ gibi açıklamalarına tepki gösteren İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Dr. Ertuğrul Oruç “Ama yaşananlar sistem hatası değil. Saat 12’yi geçmesine rağmen pek çoğu meslektaşımız poliklinikten çıkamıyor. Çünkü 10 dakikaya sıkıştırılmış dört beş hastaya bakmaya çalışıyorlar. Onlar ne kadar bakabilir, hastalar da ne kadar şifa bulabilirlerse” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın kendi yarattığı randevu sorununu hastalar ve hekimler üstünden çözmeye çalıştığını belirten Oruç “Bu sistem hastalarımızın sağlık hakkını gasbediyor” diye konuştu.
“HATALI OLAN SİSTEMİNİZ”

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Yaşananın sistemsel bir hata değil sağlık sisteminin hatası olduğuna vurgu yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Çünkü mevcut sağlık sistemi hastayı müşteri, sağlık kuruluşlarını da bir ticarethaneye dönüştürdü. Bu gördüğünüz kamu hastanesi de bir ticarethane mantığıyla yürüyor. Ne kadar hasta bakılıp, ne kadar işlem ve tetkik yapılırsa SGK’dan pay alıyor. Vatandaşın sağlığına değil de hastalığına dua edilen bir sistem var ama bu yürümüyor” dedi.
“HASTA OLAN BU SİSTEMDİR”
Hastanelerin birer işletme değil sağlık kurumları olduğunu ve buraların bir fabrika gibi yönetilemeyeceğini yıllardır dile getirdiklerini hatırlatan SES Anadolu Şube Eşbaşkanı Hatice Yayla “Ama bugün sağlık sistemi ranta ve özelleştirmeye dayalı olarak sağlık emekçilerinin ve hastaların sağlık hakkını yok sayan bir sisteme dönüştü” dedi. Muayene sürelerinin kısaltılmasının her bir sağlık emekçisinin iş yükünün yüzlerce kat artması demek olduğuna dikkati çeken Yayla “Muayene sürelerinin kısaltılması demek sağlıkta şiddetin artması demek. Bu hastalıklı sağlık sistemine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Dr. Meltem Günbeyi ise 2 dakikalık muayene dayatmasını kabul etmeyeceklerini belirterek “Hastalarımıza şifa vereceğimiz şartlarda hekimlik yapmak istiyoruz. Sağlık çalışanları köle, hastalar müşteri değildir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et