08 Mayıs 2024 17:43

DEM Partili Serhat Eren, 10 kontenjanı olan Kürtçe öğretmen atamasını Meclis’e taşıdı

Kürtçe öğretmen atamasının kontenjan sayısının 10 olmasını Melis gündemine taşıyan DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, Bakan Tekin’e “Sadece 10 kontenjan verilmesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, öğretmen atamalarında Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmançki (Zazaki) lehçeleri için 10 öğretmenin atamasının yapılacağının açıklanmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 20 bin öğretmen içerisinden Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmançki (Zazaki) lehçeleri için 10 öğretmenin atamasının yapılacağı açıkladığını hatırlatan Eren, “Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl 25 Kurmanci, 15 Kirmançki lehçelerinde olmak üzere toplam 50 Kürtçe öğretmeninin ataması yapılmıştı. Her yıl yüzlerce öğretmen adayı Kürdoloji bölümlerinden mezun olurken ne yazık ki çok az bir kısmı atanarak görevlerine başlayabilmektedirler. Şu ana kadar Kürt Dili Edebiyatı ve Zaza Dili Edebiyatı bölümlerinden 1500’ün üzerinde öğrenci mezun olmuştur. Bu yıl Kürtçe öğretmen atamaları için ayrılan kontenjan ihtiyaçlara cevap olmadığı gibi atama bekleyen binlerce öğretmen adayını da hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi.

“SADECE 10 KONTENJAN VERİLMESİNİN GEREKÇESİ NEDİR?​”

Eren, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;

  • Her yıl yüzlerce öğrencinin mezun olduğu Kürdoloji mezunlarına bu yıl 20 bin atama içerisinden sadece 10 kontenjan verilmesinin gerekçesi nedir?
  • 20 bin atama kadrosundan sadece 10’unun Kürtçeye ayrılması anadilde eğitim hakkının önündeki engellerden biri değil midir?
  • Kürtçe seçmeli ders seçen öğrencilerin eğitimi için şu ana kadar atanan öğretmen sayısı kaçtır? Bu sayı yeterli midir?
  • Kürtçe’yi seçmeli ders kapsamından çıkarıp zorunlu ders kapsamına ne zaman alacaksınız?
  • Anadilde eğitim hakkının anayasal ve yasal güvence altına alınmasına ilişkin bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
  • Seçmeli Kürtçe derslerin önündeki engelleri kaldırmak için bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?
  • Uzmanların seçmeli Kürtçe dersin, Yaşayan Diller ve Lehçeler ismiyle yer almasının dersin bilinmesini engellediği belirmektedirler. Kürtçe dersi kendi ismiyle müfredata eklenmesi için bir çalışmanız var mıdır?
  • Neden seçmeli Kürtçe ders bilim derslerinin yer aldığı grupta yer almaktadır? Kürtçe dersin alakasız bir grupta olması, seçilmesinin önünde bir engel oluşturmakta mıdır?
  • Okullarında Kürtçe öğretmen olmadığı için seçmeli ders seçemeyen öğrenci sayısı kaçtır?
  • Okullarda verilen Kürtçe seçmeli ders Kürtçeyi öğrenmek isteyen bir öğrencinin ihtiyaçlarını karşılamakta mıdır?
  • Neden Lise düzeyinde Kürtçe seçmeli ders olarak eğitim müfredatında yer almamaktadır? Ortaokullarda öğretilen Kürtçe dil eğitiminin sekteye uğramaması için Liselerde de Kürtçe eğitimin verilmesi için bir çalışmanız var mıdır?
  • Kürtçe öğretmen olarak atandıktan sona yönetmelikle belirtilen yeterli ders saatini dolduramadığı için alan değişikliği yapmak zorunda kalan kaç kişi vardır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MEB’in 20 bin öğretmen atamasına eğitimciler tepkili

SONRAKİ HABER

İstanbul Tabip Odası yeni Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa