08 Mayıs 2024 20:16

Soma Katliamı’nda kamu görevlileri yargılandı: “10 yıldır adalet gerçekleşmedi”

Soma Katliamı’nda kamu görevlilerinin yargılandığı duruşma sonrası açıklama yapan avukatlar ve aileler, adaletin 10 yıldır gerçekleşmediğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin yaşamını yitirdiği, 162 işçinin ise ağır yaralandığı facianın üzerinden 10 yıl geçti. Soma katliamı davasında kamu görevlilerinin yargılanmasına bugün Soma 2'nci Asliye Ceza Mahkemesinde başlandı.

28 sanığın bulunduğu davanın ilk duruşmasında sanık Çalışma Bakanlığına bağlı iki müfettişin ifadesi alındı. Mahkeme heyeti, baroların ve sendikanın katılma talebini reddetti. Ailelerin katılma talebini Akhisar'dan asıl Soma davası dosyası geldikten sonra inceleyeceğini ifade etti. Bir sonraki duruşma 12 Eylül tarihine ertelendi.

Soma’da kamu görevlilerinin yargılandığı duruşmanın ardından, İzmir ve Manisa Barosu temsilcileri, avukatlar, madenci aileleri, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri Adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, CHP Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Gülden Erhun da katıldı.

“ADALET DÜŞE KALKA GELİYOR”

Açıklamada konuşan Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona, Soma ana davasından 9 yıl 360 gün sonra bugün, faciaya sebep olan kamu görevlileri ile ilgili davanın ilk duruşmasının yapıldığını belirterek, "İhtiyaç olduğunda koşa koşa gelmesi gereken adalet maalesef düşe kalka, topallaya topallaya geliyor. Dünya tarihine geçmiş, bir iş kazası olarak değerlendirilemeyen katliam olarak değerlendirilen Soma davasını Manisa Barosu olarak, meslektaşlarımız, madenci yakınlarımız, ile birlikte takip ediyoruz. Amacımız adaletin bir kutup yıldızı olduğu geri kalan her şeyin onun etrafında döndüğü gerçeği ile adalet istemek" dedi.

Ana davada olası kastın bilinçli taksire dönüştüğünü, sanıkların tahliye edildiğini hatırlatan Rona, "10 yıldır adaletin gerçekleşmediğini görüyoruz. Türkiye Baroları olarak, STK'lar ve siyasi partilerle davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye ekledi.  

“KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI ISRARLI MÜCADELENİN BİR SONUCU”

Duruşmayı izleyen Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan da gazetemize verdiği demeçte, bugün kamu görevlileri bakımından yargı sürecinin Anayasa Mahkemesi kararıyla da olsa başlamasının ısrarlı mücadelenin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Ailelerin, gönüllü avukatların, siyasi partilerin en başından beri Soma için adalet talebiyle mücadeleyi sürdürdüğünü hatırlatan Gürkan, "İşçi cinayetlerinde gerçek sorumluların bütünüyle hesap sormasının önünün kapatılması tutumunu, Soma davasında da yargı sürecinde ve bürokrasinin kararlarında gördük. Dolayısı ile 28 kamu görevlisi için açılan dava bu yönüyle önemli olacak" diye konuştu.

Gürkan, duruşmanın 12 Eylül'e ertelenmesi ile ilgili olarak da "Bu kölece çalışma koşullarının hayat bulması, sömürünün derinleşmesi için 24 Ocak kararlarına uygulama alanı açmak üzere askeri darbeyle iktidara el konulan bu günün sembolik bir bir yanı da vardır. Hem 12 Mayıs'ta Soma'da yapılacak mitingin sahiplenilmesi hem de 12 Eylül'de görülecek davaya güçlü katılım olumlu sonuç almada etkili olacaktır" dedi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR, 18 fabrikasında çay alımını durdurdu, çay üreticileri tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Özgür Özel, ataması yapılmayan öğretmenler için 18 Mayıs'ta Saraçhane'ye çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa