09 Mayıs 2024 10:33
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mayıs 2024 12:50

Katledilen Sevilay Karlı'nın davasında ilk duruşma: Failden tanıdık 'haksız tahrik' savunması

Kendisini tehdit ettiğine dair başvurduğu mahkemenin takipsizlik kararı verdiği eski eşi tarafından öldürülen Sevilay Karlı’nın davasının ilk duruşması bugün görüldü

Fotoğraf: Sıla Altun/Ekmek ve Gül

Paylaş

Sıla ALTUN
İstanbul

Hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı, boşandığı erkek tarafından öldürülen Sevilay Karlı davasının ilk duruşması bugün görüldü. Dava İstanbul Anadolu Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Adaletin sağlanması için Sevilay Karlı davasını kadın dernekleri de takip etti. Duruşmada, Ümit Karlı'nın tutukluluğunun devamına ve bir sonraki duruşmanın 13 Haziran'a ertelenmesine karar verildi.

Duruşmada savunması alınan Ümit Karlı, pek çok kadın cinayetinde haksız tahrik indirimi almak için faillerin kullandığı "başkasıyla görüşüyordu" savunmasını yaptı. Ümit Karlı, Sevilay'ın baska biriyle görüştüğüne dair çocuklarından şikayet aldığını iddia etti, olay günü işe giden Sevilay Karlı'nın önünü kestiğini söyledi. Fail, savunmasında Sevilay'ın "hayatıma karışamazsın" demesi üzerine ona saldırdığını ifade etti. Hakim, boşanma sonunda sadakat yükümlülüğü olmadığını ve Sevilay'ın kiminle görüşeceğine karışmayacağını ifade etti.

Fail, hakimin görüşmeye neden bıçak götürdüğü sorusuna "Telaşla çıktım" diye cevap verirken hakim bunun üzerine "Telaşla evden çıkan insan bir şeyler unutur. Yanına bıçağı özellikle almaz" dedi.

ÇOCUKLAR TAHRİK İNDİRİMİ İÇİN BAHANE

Tanık olarak dinlenen failin akrabaları, Sevilay Karlı'nın görüştüğü iddia edilen kişiden çocuklarının hoşlanmadığını, bu yüzden psikolojilerinin bozulduğunu ima eden ifadeler kullandılar.

Sanık avukatı, her ne kadar boşanma gerçekleşmiş olsa da anne ve babalık durumunun devam ettiğini belirtip, çocukların gelişimlerini bahane göstererek haksız tahrik indirimi ve sanık Ümit Karlı'nın serbest bırakılmasını talep etti.

TUTUKLULUGUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, Ümit Karlı'nın tutukluluğunun devamına ve duruşmanın 13 Haziran'a ertelenmesine karar verdi.

Sevilay Karlı ve ailesinin avukatı Avukat Fatih Recep Akkuş, ilk duruşmayı "Haksız tahrik indirimi almaya çalışıyorlar ancak burada yaşanan çok açık bir biçimde kasten öldürme vakası. Mahkemede haksız tahrik almak için öne sürdükleri görüşme mevzusu da şu: Sevilay ve Ümit görünürde anlaşmalı bosansalar da kadın korkusundan çocukların velayetini Ümit'e bırakıyor. Sevilay çocuklarla görüşmeye giderken başına bir şey gelir korkusuyla yanında başka biriyle gidiyor, haksız tahrik almaya çalıştıkları mesele de bu. Henüz kanıtlar toplanmaya devam ediyor, duruşmada bahsedilen şahıs da tanık olarak getirilecek" diye değerlendirdi.

KADINLAR SEVİLAY İÇİN ADLİYEDE

Duruşma öncesi Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla adliye önünde buluşan kadınlar, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi'nden kadınlar, Sevilay'ın ailesi ve arkadaşları basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı yapan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, Sevilay'ın davasına sahip çıkmak için burada olduklarını belirtti. Doğan, Sevilay Karlı'nin katledildiği Şubat ayında 36, Mart ayında 25, Nisan ayında ise 32 kadının katledildiğini hatırlatarak "Savaşta değiliz. Bir ülkede sadece üç ayda bu kadar kadının katledilmesinin nedenleri nelerdir?" diye sordu. Bu durumun arkasında politik nedenler olduğunu ifade eden Doğan, kadın cinayetlerinin bu düzeyde artmasına "kadınları yok sayanların, medeni hakları gasbedenlerin, kadınların eşitlik mücadelesine ket vuranların" olduğunu söyledi.

Ardından söz alan Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Başkanı Gülten Dokuyan, yasalarda kadınlar korunuyor gibi görünse de kadınların hayatta kalma mücadelesinde ve kadın cinayeti davalarında işlerin böyle yürümedigini belirtti. Dokuyan, Sevilay'ın davası sonuçlanana kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.

Dokuyan'ın ardından konuşan Sevilay'ın babası, Celal Karlı, Sevilay'ın üç çocuğu olduğunu ve torunlarından birinin hâlâ kendisine annesinin nerede olduğunu sorduğunu söyledi. Buna nasıl cevap vereceğini bilemedigini söyleyen Karlı, "Çocuğa senin baban katil, senin baban cani mi diyeyim?! Devlet nerede? Neden bizi yalnız bırakıyor? Neden kadınlar öldürülüyor?" diye isyan etti. Karlı, "Ben bir baba olarak acı içinde yaşıyorum. Kızım 3-4 defa dilekçe verdi karakola. Ama yine de yakalanmadı. Suç üstü yakalanmadı yine de götürülüp tutuklanmadı. Benim ne yapmam lazım bir baba olarak? Nerede bizim cumhurbaşkanımız, nerede milletvekilleri?" dedi.

NE OLMUŞTU?

Sevilay Karlı, can güvenliği olmadığına dair boşandığı Ümit Karlı hakkında uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Ümit Karlı'nın, Sevilay'a attığı mesajlarda işe giderken onu öldüreceğini söylemesi üzerine Sevilay'ın 9 Ocak'ta Karlı'yı şikayet etmişti. Elinde delil olarak da ses kaydı olan Sevilay'ın yaptığı şikayete dair sanığın suçu kabul etmemesi gerekçe gösterilerek "Kovuşturmaya yer yoktur" kararı verilmiş ve bu kadar Sevilay Ümit Karlı tarafından öldürüldükten sonra 15 Mart'ta Sevilay'ın evine tebliğ edilmişti.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET POLİTİKTİR VE BÜTÜNCÜL BİR DEVLET POLİTİKASI OLMADAN ÖNLENEMEZ!”

Sevilay Karlı’nın duruşmasıyla ilgili Mecliste açıklama yapan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Kadına yönelik şiddet politiktir ve bütüncül bir devlet politikası olmadan önlenemez! Tek bir kadının daha hayatının haklarının yok edilmemesi için sokakta, mecliste, adliyede ve her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz!

Sevda Karaca’nın açıklaması şöyle;

“Bugün göz göre göre gelen bir kadın cinayeti davasının duruşması görüldü. Sevilay Karlı, eski eşi Ümit Karlı tarafından boşandığı için öldürüldü. Biz Sevilay’ın ölüm haberini; gazetelerden çok sık okuduğumuz “koruma kararına rağmen öldürüldü” başlığıyla öğrendik. 35 yaşındaki Sevilay öldürüldüğünde, bir koruma kararı bir de ceza şikayeti vardı.

Göz göre göre dedik çünkü katili neredeyse cinayetin gününü ve saatini söylemişti ama yargı da kolluk da elini kolunu bağlayıp bekledi.

Sevilay eski eşinin kendisini ölümle tehdit ettiğini, “seni işe giderken öldüreceğim” diyen mesajlar gönderdiğini, işe giderken önünü kesip tehditler ettiğine dair ses kayıtlarını savcılığa sundu.

Sevilay 9 Ocak’ta şikayetini yaptı, savcılık 15 Şubat’ta hızlıca “somut delil yok” diyerek takipsizlik kararı verdi, katil 26 Şubat’ta Sevilay işe giderken önünü keserek Sevilay’ı 11 yerinden bıçaklayıp öldürdü. Takipsizlik kararı Sevilay öldürüldükten sonra tebliğ edildi!

Ne yazık ki Sevilay Karlı ilk de tek de değil. 2023 yılında 28 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. Dün Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda sunum yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç her adliyeye kadına yönelik şiddet bürolarının kurulduğunu söyledi ama tabelada kaldı. Çünkü koruma kararları göstermelik. Çünkü yargı makamları kadına yönelik şiddet konusunda görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmiyor. Dün Bakan’ın da itiraf ettiği gibi yasalar etkin uygulanmıyor.

Bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş’a ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a

  • Koruma kararı için başvuran kadın sayısını,
  • Koruma kararına rağmen öldürülen kadın sayısını,
  • Koruma kararını ihlal eden erkeklere nasıl yaptırımlar uygulandığını,
  • 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması için neler yaptıklarını sorduk.

Bir kez daha söylüyoruz: Kadına yönelik şiddet politiktir ve bütüncül bir devlet politikası olmadan önlenemez! Tek bir kadının daha hayatının haklarının yok edilmemesi için sokakta, mecliste, adliyede ve her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz!”

BAKANLARA SORULAR

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca; konu hakkında verdiği soru önergesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları yöneltti:

  1. Ocak 2023-Mayıs 2024 tarihleri arasında;
    a-Kaç kadın 6284 Sayılı yasa çerçevesinde tedbir kararı için kolluğa ve yargı makamlarına başvuru yapmıştır? Bu başvurulan kaç tanesinden kadınlar lehine karar çıkmıştır?
    b- Hakkında 6284 sayılı yasa çerçevesinde tedbir kararı olmasına karşın öldürülmüş; kaç kadın yaralanmıştır?
    c- 6284 sayılı yasa kapsamında verilen tedbir kararlarını ihlal eden erkek sayısı kaçtır? Bu kişilere ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?
    d- Öldürülen kadın sayısı kaçtır? Bakanlığınız kaç tane kadın cinayeti dava dosyasına müdahil olmuştur? Bakanlığınız Sevilay Karlı cinayeti dosyasına müdahil olacak mıdır?d- Kadınlar tarafından şiddet, tehdit ve hakaret suçlarından şikayet edilen kaç erkek hakkında kovuşturmaya yer yoktur kararı verilmiştir? Bu şikayetleri yaptıktan sonra kaç kadın öldürülmüştür?
  2. 6284 sayılı yasa kapsamında verilen tedbir kararlarının etkin uygulanmasında Bakanlığınız ne tür çalışmalar ve denetimler yapmaktadır?
  3. Kadına yönelik şiddete ilişkin yapılan şikayetler konusunda yargı makamlarının işlemleri nasıl denetlenmektedir? Görevini etkin bir şekilde yerine getirmeyen kolluk ve yargı mensuplarına ne tür yaptırımlar uygulanmaktadır? 
ÖNCEKİ HABER

Birecik'te DEM Parti binasına ikinci saldırı

SONRAKİ HABER

Aksaray'da işçi servisi kaza yaptı: 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa