Türkiye en fazla mültecinin olduğu ülkeler arasında yedinci kez ilk sırada
BM Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yayınladığı 2024 Dünya Göç Raporu’na göre Türkiye, en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülkeler arasında yedinci kez ilk sırada yer aldı.
Fotoğraf: Can Erok/DHA
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yayınladığı 2024 Dünya Göç Raporu’na göre Türkiye, en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülkeler arasında yeniden ilk sırada yer aldı.
VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre, her iki yılda bir yayınlanan raporda Türkiye’nin, 2015 yılından beri art arda yedinci kez en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke olarak zirvedeki yerini koruduğuna dikkat çekildi.
2022 yılındaki raporda olduğu gibi, Türkiye’nin hala, başta Suriyeliler olmak üzere yaklaşık 3 milyon 600 bin mülteciye evsahipliği yaptığı kaydedildi.
EN FAZLA GÖÇ HAREKETİNİN YAŞANDIĞI İKİNCİ SINIR
2024 Dünya Göç Raporu’nda, ülkeler arasında en yoğun göçün yaşandığı insani koridorlar da sıralandı. Bu sıralamanın başında, “ABD- Meksika” sınırındaki göç hareketi yer aldı. Türkiye- Suriye sınırı, dünyada en fazla göç hareketinin yaşandığı ikinci yoğun insani koridor olarak gösterildi.
TÜRKİYE'DEN EN ÇOK ALMANYA’YA GÖÇ YAŞANDI
Raporda, Türkiye'den en fazla göçün Almanya’ya olduğu “Türkiye-Almanya’’ insani koridorunun da dünyada en yoğun göç hareketinin yaşandığı 16. koridor olduğu belirtildi.
2024 Dünya Göç Raporu’nda, Suriyeli mültecilerin en fazla göç ettiği ülkeler olan Türkiye ve Lübnan ekonomilerinde yaşanan kırılma ve gerilemelere de dikkat çekildi.
Raporda, 2023 yılında Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeyinde meydana gelen şiddetli depremler yüzünden 50 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, geçtiğimiz Mart ayı itibariyle depremin yaşandığı iki ülkede çoğu evlerini kaybeden 2 milyon 700 bin kişinin ülke içinde yer değiştirdiği ya da ülke dışına göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.
“281 MİLYON KİŞİ ÜLKELERİNDEN FARKLI NEDENLERLE GÖÇ ETTİ”
2024 Dünya Göç Raporu’nda dünya genelinde tahminen 281 milyon kişinin uluslararası göçmen statüsünde olduğu, bu sayının 117 milyonunun yerinden edilerek göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3,6'sını mültecilerin oluşturduğu da belirtildi.
Ayrıca raporda çatışma, şiddet, doğal ve diğer afetler nedeniyle rekor sayıda kişinin yerinden edildiği, dünyanın demografik yapısının yanısıra mülteci göçünün yaşandığı ülkelerde sosyal, kültürel ve ekonomik değişimlerin de yaşandığı kaydedildi. (HABER MERKEZİ)