09 Mayıs 2024 14:43

Sağlıkta randevu sorununa yapay çözüm | Onaylı randevu dönemi

Randevu sistemindeki sorunlarla ilgili hastaları suçlayan Sağlık Bakanı Koca, bu bakış açısıyla hazırlanan “Onaylı Randevu Sistemi” uygulamasına başlanacağını açıkladı. Uygulama pazartesi başlıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kendi yarattığı sağlıkta randevu sorununu hastalar ve hekimler üstünden çözmeye çalışan, randevu sisteminde yaşanan sorunlarla ilgili hastaları suçlayan Sağlık Bakanlığı randevu sistemindeki sorunlara için yapay bir çözüm gündeme getirdi. Bakanlık randevu sisteminde . “Onaylı Randevu Sistemi” uygulamasına geçileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı uygulamaya göre, ertesi gün randevusu olan hasta akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Onaylı Randevu Sistemi adı verilen uygulama pazartesi günü başlıyor.

Yeni randevu sistemini düzenlediği "Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı"nda, açıklayan Koca "Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 20.00'ye kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Bu sisteme Onaylı Randevu Sistemi, MHRS'de başlatılan bu yeni döneme de Onaylı Randevu Dönemi diyoruz. Uygulama pazartesi günü başlıyor. Onaylı Randevu Dönemi hayırlı olsun. Yeni dönemde ayrıcalıklı iki hasta grubumuz var, 65 yaş üstü hastalarla kanser hastaları. Bu gruptaki hastalar, onay işlemlerinden istisnadır” dedi.

Onaylı Randevu Sistemi’nin hastanelere, hekimlere zamanı verimli kullanma imkanı sağglayacağını savunan Koca; “Hasta, gelemeyeceği randevuyu iptal edecek. Böylece, randevu sadakatsizliği sebebiyle, şu an boş kalan kapasitemizi hizmet bekleyen hastalar için kullanabileceğiz. Boş kalan her bir randevuda, sistemden randevu alamayıp, talep bırakmış hastalarımıza ulaşacağız. Öncelik, talep bırakan hastalarda olacak" dedi.

Koca taleplerin etkin şekilde karşılanabilmesi için Randevu Koordinasyon Merkezini devreye alındığını da aktardı.

"ÇÖZÜM OLACAĞINA KENDİLERİ BİLE İNANMIYOR"

SES MYK Üyesi Eylem Kaya Erdoğlu, soruna hekim göçü ve sağlıkta özelleştirme politikalarıyla kışkırtılmış sağlık talebinin neden olduğunu ifade ederek uygulamanın çözüm olmayacağını söyledi.

Randevu krizinin en önemli nedenlerinden birinin hekim sayısının yetersizliği olduğuna dikkat çeken SES MYK Üyesi Eylem Kaya Erdoğlu, “Cumhurbaşkanımızın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasından sonra hekimlerimiz gerçekten gitti. Lütfedermiş gibi açıklanan 10 dakikalık muayene süresi bazı branşlar için çok yetersiz. ‘Onaylı randevu’ hiçbir şekilde çözüm olmayacak. Teknik bir düzenlemeyle bu kriz çözülemez” dedi.

Sağlıkta dönüşüm ve özelleştirmelere bağlı olarak kışkırtılmış sağlık talebinin de koruyucu sağlık hizmetlerine yapılacak yatırımlarla azaltılması gerektiğini söyleyen Eroğlu, “Koruyucu sağlık hizmetlerini merkeze alan bir sağlık sisteminin inşa edilmesi lazım. Bakanlığın politikası bu şekilde olmalı ancak biliyorsunuz Sağlık Bakanı Koca aynı zamanda hastane patronu. Sağlıkta sermayeye akıtılacak çok büyük bir miktar var. ‘Sorunları çözüyoruz’ diye bir algı yaratıyorlar ancak buna kendileri bile inanmıyor” dedi.

BAKAN KOCA RANDEVU SİSTEMİNDEKİ AKSAKLIKLAR İÇİN HASTALARI SUÇLAMIŞTI

Doktor sayısının yeterli olmaması, bir doktor olan yerde doktor seçme hakkı oluşmaması ve bazı branş doktorlarının birçok hastanede olmamasından kaynaklanan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve 182 numaralı hasta randevu sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle hastaları suçlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca MHRS’den renduvu alıp gelmeyenlerin hasta kişilerin haklarını gasbettiğini öne sürerek, “MHRS ile ilgili sorunlarımız devam ediyor. Türkiye’de bakılan hastanın yarısı MHRS ile bakılıyor. Diğer yarısı ise randevusuz hastalardan oluşuyor. Acil hastalar dışında randevusuz hastalara hastaneye geldiklerinde bakılmış oluyor. Düzce için bunu düşündüğümüzde 2023 yılında toplam bakılan hasta sayısı 1 milyon 800 bin kişidir. 400 bin kişi acil üzerinden müracaat etmiş. 500 bine yakın kişi ise MHRS üzerinden gelen hastalar. Randevu ile bakılanın 2 katından fazlası randevusuz bakılmış oluyor. Türkiye genelinde MHRS’den randevu alıp gelmeyenlerin sayısı 23 milyon kişi. Düzce’de randevusuna gelmeyen kişi sayısı ise 100 bin kişi. Türkiye genelinde 23 milyon kişi üstelik bir başka hasta vatandaşımızın sağlık hizmetini almasının önüne geçiyor. Bir başka hastanın hakkını gasp etmiş oluyor. Bu anlamda çok hassasiyet göstermeliyiz” şeklinde konuşmuştu.

HASTA MUAYENE SÜRELERİNİ İKİ DAKİKAYA DÜŞÜRME GİRİŞİMİ

Sağlık Bakanlığı randevu sistemi ve muayene sürelerinin düşürülmeye girişiminde bulunmuş bazı hastanelerdeki randevu sisteminin hiçbir hekime bilgi verilmeden 10 dakikada 4-5 hasta bakılacak şekilde düzenlemişti Sağlık emekçileri bu girişime karşı çıkıp Her hastaya yalnızca 1-2 dakika muayene süresi düşüyor. 2 dakikada hekimlik yapılamaz” diye tepki göstermişti. Sağlık Bakanlığı’nın kendi yarattığı randevu sorununu hastalar ve hekimler üstünden çözmeye çalıştığını belirten sağlık emekçileri “Bu sistem hastalarımızın sağlık hakkını gasbediyor” demişti.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fahrettin Koca: 'Onaylı randevu sistemi'ne pazartesi günü geçiliyor

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Kırklareli: Eğitimde şiddete "dur" de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa