09 Mayıs 2024 15:15

Okul müdürünün öldürülmesine tepki: Şiddete ceza öğretmene güvence

Alibeyköy'de okul müdürü İbrahim Oktugan’ın öldürülmesi protesto edildi. Eğitimcileri hedef haline getirilen uygulamalara son verilmesi istenilen açıklamada; “Şiddete ceza öğretmene güvence” denildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul Alibeyköy'de Özel Eyüp Final Akademi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Oktugan’ın 5 ay önce uzaklaştırma cezası almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesine tepkiler çığ gibi büyüyor.

Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Özel Sektör Öğretmen Sendikası, Türk-Eğitim Sen ve Eğitim Bir-Sen’in çağrısıyla okul önünde bir araya gelen eğitim emekçileri, “Artık yeter! Öğretmenlere yönelik şiddete ve öğretmenlerin katledilmesine hayır” dedi.

“Güvenli eğitim güvenli gelecek”, “Şiddete ceza öğretmene güvence”, “Öğretmene uzanan eller kırılsın” sloganı atılan eyleme CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’de katıldı. Yakalarına “öğretmene şiddete dur de” kokartları ve katledilen eğitim emekçisi İbrahim Oktugan’ın fotoğrafını takan eğitim emekçilere, mahalleli de destek verdi.

"İÇİMİZ KAN AĞLIYOR"

Ortak açıklamayı Alibeyköy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Filiz Tiraki gerçekleştirdi.

İki gün önce okul müdürü İbrahim Oktugan görevi başında silahlı bir saldırı sonucu katledildiğini söyleyen Tiraki, “Hepimizin başı sağ olsun. Maalesef içimiz kan ağlıyor! Evde, sokakta, okulda ve hayatın her alanında görülen şiddet, adeta gündelik hayatın bir parçasına dönüştü. Bugün bu trajedinin en vahşi olanı, bir eğitim emekçisi arkadaşımızı yaşamdan ve aramızdan koparıp aldı” dedi.

Tiraki, “İbrahim öğretmen eski bir öğrencisi tarafından görevi başında vurularak katledildi. Oysa eğitim sistemlerinde öğretmenler, toplumda şiddet olaylarının önlenmesinde kritik bir görev ve misyona sahiplerken, ülkemizde uygulanan yanlış eğitim politikalarıyla eğitimin edilgen bir öğesine indirgenmiş ve şiddet ortamının bir mağduru hâline getirilmişlerdir” diye konuştu.

“CEZASIZLIK POLİTİKALARI BU ŞİDDETİN NEDENLERİNDEN BİRİ”

Tiraki, İbrahim öğretmenin de fedakâr meslek yaşamına rağmen eğitim sisteminin güvensiz ve güvencesiz iş ortamlarına itildiğini söyledi.

Tiraki,  öğrenci ve veliler nezdinde öğretmenleri eğitim sisteminin tüm sorunlarının kaynağı olarak gösteren, MEB destekli şikâyet mekanizmaları ile itibarsızlaştıran ve eğitim sistemindeki nitelik kaybıyla öğretmenlik mesleğini değersizleştiren bir sürecin sonucunda bu durumun yaşandığını söyledi.

Tiraki, “Bu süreç sonucunda eğitim çalışanlarına karşı artan şiddet, tüm eğitim sistemini etkilemekte, başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim çalışanları korku ve her türlü güvensizlik duygusuyla baş başa bırakılmaktadır. Bu korku ve güvensizlik duygusunun en önemli nedenlerinin başında eğitim emekçilerine yönelik her türlü baskı, tehdit ve şiddet uygulayan kişilerin cezasızlık politikaları ile korunmaları gelmektedir. Çünkü bu cezasızlık politikaları şiddet suçu işleyen problemli kişilikleri cesaretlendirmektedir. Eğitim emekçilerinin öğrenci, veli, siyasi her türlü baskı ve tehditlerin kıskacına bırakıldığı, güvensiz ve güvencesiz iş ortamlarına itildiği, eğitim iş kolundaki hizmetlerin piyasacı bir anlayışla yürütüldüğü, öğrenci- öğretmen-veli ilişkisinin giderek yozlaştığı bir ortamda eğitim ve öğretim mekanizmasının toplumu dönüştüren ve iyileştiren bir sonuç üretmesi beklenemez” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİMCİLERİ HEDEF HALİNE GETİREN UYGULAMALARA SON”

Tiraki, okullarda yaşanan şiddet olaylarının tekrar etmemesi, eğitimcileri şiddetin hedefi haline getiren uygulamaların son bulması, somut ve kalıcı çözümler üretilmesi için başta Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere, bütün yetkilileri acilen harekete geçmeye ve gerekli yasal önlemleri almaya davet etti.

Tiraki, “Eğitimde öğretmenleri kariyer basamakları üzerinden ayrıştırma dışında mesleki itibar ve eğitim emekçilerine yönelik şiddette karşı hiçbir düzenleme içermeyen göstermelik öğretmenlik meslek kanununda biz eğitimciler için hayati öneme sahip bu konular görmezden gelinmiştir. Buradan bir kez daha sesleniyoruz: Hiçbir konu öğretmenin can güvenliğinin ve itibarının önüne konulamaz. Her geçen gün, her öğretmene yönelik bir şiddet uygulandığında, her eğitim emekçisi arkadaşımızı şiddette kurban verdiğimizde bu konu ile ilgili bir düzenleme yapılmasının ne kadar elzem olduğunu bir kez daha görüyoruz” dedi.

“YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI”

Tiraki, sözlerine şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarına ilişkin; ‘Hiçbir öğretmenimizin bu süreçlerde mağdur olmasına müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca öğretmenlerimizi ve eğitim ortamlarındaki her bir ferdimizi korumaya yönelik varsa gerekli mevzuat güncellemelerini ivedilikle gerçekleştireceğiz’ sözünün üzerinden uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen hiçbir düzenlemenin henüz yapılmamış olması, yaşanılan bu acı olay ile öğretmenlik meslek kanununda öğretmenlere yönelik şiddetin caydırıcı hapis cezaları ile cezalandırılmasını içerecek şekliyle yeniden düzenlenmesini bir kere daha ortaya koymuştur. Eğitim Sendikaları olarak bizler; öğretmenlere yönelik şiddetin sadece yasalarla önlenemeyeceğini, duyarlı velilerimiz ve öğrencilerimizin de bu tür menfur olaylar karşısında net bir tavır almasını, her türlü baskıya, tacize ve şiddete karşı can güvenliğimizi ve itibarımızı koruma konusunda mücadelemizin devam edeceğinin bilinmesini belirtiyor, yitirmiş olduğumuz eğitim emekçisi arkadaşımıza yapılan bu canice saldırıyı lanetliyoruz.”

“FRANCHİSE SİSTEM SON BULMALIDIR”

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Başkanı Eren Edebali, Final Eğitim Kurumları da içinde olmak üzere tüm özel öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı faaliyet yürüttüğünü belirterek, “Burada çalışan eğitim emekçileri öğretmenler sadece patronların çalışanı değildir. Yani Final eğitim kurumları gibi eğitim kurumları sadece bir işverenin eğitim kurumu değildir. Burada Milli Eğitim Bakanlığı'nın tabelada bir imzası var. Burası bir özel okul. Fakat Franchise sistemi üzerinden işletilen bir özel okul. Buranın büyük patronu İbrahim Taşel kendi ismini sorumsuzca keyfi bir şekilde herhangi bir denetime girmeden herhangi bir koşula bağlanmadan yüzlerce iş verene satmaktadır. Bu isim hakkından kar elde etmektedir. İbrahim Taşel aynı zamanda Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı'dır. Bu okul henüz bir ay önce kurucu temsilci tarafından isim hakkını alan İbrahim Taşel'den başka bir kişiye satılmıştır. Eğitim öğretim döneminin ortasında devredilmiştir. Resmi imza atılmamıştır. Alan kişi hala bu okulun içerisinde resmi olmamasına rağmen faaliyetini sürdürmektedir” dedi.

Edebali taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Özel öğretim Kurumlarında Franchise Sistem Son Bulmalıdır!
  • Yaşam Hakkı ve Güvenli Çalışma Koşulları İçin Denetim Şart!
  • Denetim ve Örgütlenme Hakkı İçin Sendikal Yetki Zorunludur!
  • Eğitim İş Kolu Kurulmalıdır ve Toplu İş Sözleşmesi Hakkımızın Gasbı Son Bulmalıdır! (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

UNİCEF: Refah’ta her 850 kişiye bir tuvalet düşüyor

SONRAKİ HABER

Türkiye ve Şili'nin grev karnesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa