09 Mayıs 2024 16:17

Foça Belediyesi, “lüks villa” projesi olan Ekoköy’ü savundu

Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin, "ekoköy" adı altında “lüks villa” inşa edilen projenin yapı ruhsatlarının iptaline ilişkin açtığı davada CHP'li Foça Belediyesi projeye sahip çıktı.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Mimarlar Odası'nın mahkemeye taşıdığı, yıkım projesi olarak adlandırdığı, içinde CHP’li eski vekiller ve İZSİAD üyelerinin de yer aldığı ekoköy projesi ile ilgili CHP'li Foça Belediyesi, mahkemeye sunduğu savunmada, nüfus yoğunluğuna neden olacak olan lüks konut projesine sahip çıktı.

Projeyi “Ekoköy değil "ekokırım” olarak tanımlayan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu ise Foça Belediyesi’nin, davada projeyi savunmasının ardından yaptığı açıklamada; “Ekolojik tarım turizmi” adı altında yapılan gerçekte ise lüks konut projesi olan söz konusu projede kanuna karşı hile yapıldığını belirtti.

Açılan davada Mimarlar Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesinin, 1/25000   ölçekli çevre düzeni planında, 11 Nisan 2022 tarihli plan notlarında yapılan değişiklikle tarım arazilerinde “ekolojik tarım turizmi” adı altında yapılaşmaya olanak sağladığını ifade etmişti.

FOÇA BELEDİYESİ 14 RUHSAT VERDİ

Foça Belediyesi’nin bir önceki dönem CHP’li Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’ün onay verdiği, birçok yönüyle tartışmalı Ekoköy Projesi’nde 510 dönümlük arazide bugüne kadar 14 adet yapı ruhsat verildi.

Evrensel’in ilk kez 22 Aralık 2022 tarihinde gündeme getirdiği Ekoköy Projesi, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu tarafından yapılan eylem ve etkinlikler ile kamuoyunun dikkatini çekmişti.

FOÇA BELEDİYESİ EKOKIRIMA SAHİP ÇIKTI

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin açtığı davada, yeni seçilen CHP’li Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı yönetimi, 5. İdare Mahkemesine sunduğu savunmada, nüfus yoğunluğuna neden olacak olan lüks konut projesine sahip çıkarken, bir önceki dönem verilen tartışmalı “yapı ruhsatlarını” savundu.

Foça Belediyesi, Mimarlar Odası Başkanlığı'nın, davada hukuken geçerli bir menfaati bulunmadığı iddiasında bulunurken, Platform Yürütmesi’nden yapılan açıklamada, “Benzer bir davada Danıştay 14. Dairesi ehliyet yönünden reddine karar vermişti. Söz konusu kararın temyizi üzerine İdari Dava Daireleri Kurulu oy birliği ile ‘Mimarların dava açma ehliyeti var’kararı verdi” denildi.

“‘EKOKÖY’ İÇİN İZİN VERDİK”

Foça Belediyesi Mahkemeye sunduğu savunmada; İzmir İl Tarım Orman Müdürlüğünden toprak sınıfının belirlenmesi için görüş bildirilmesi istenildiğini ve “Ekolojik Tarım Turizmi” yapmak için görüş talep ettiklerini belirtti. Savunmada, "12967 sayılı yazımız ile söz konusu parsellerin Ekolojik Tarım Turizmi yapmak için uygun olup olmadığı hususunda İzmir İl Tarım Orman Müdürlüğünden görüş talep edilmiştir” denildi.

Platformun açıklamasında ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün söz konusu parsellerin ayrılmasına izin verdiği belirtilerek, “Tarım arazisi parçalanmıştır. Bu işlem sırasında hangi kriterler değerlendirilmiş ve uygunluk verilmiştir? Kamu yararı ve Toprak Koruma Kanunu dikkate alınmamıştır” denildi.

ENCÜMENİNDEN KARAR ALINMIŞ

Belediye savunmasında, Belediye Encümenince; alınan görüşler ve İzmir İl Tarım Orman Müdürlüğü’nün 07.10.2021 tarihli yazısıyla “Ekolojik Tarım Turizmi yapılmak üzere tarım dışı amaçlı kullanılması uygun görülmüştür” görüşüne istinaden onay verildiği bilgisi paylaşıldı.

Platform Yürütmesi'nin yaptığı açıklamada, “Belediyenin hangi uzmanları tarafından değerlendirildiği, önerilen seraların yapım yöntemi, içerisinde yürütülecek tarım faaliyetleri için yeterli olup olmadığı ve denetimin nasıl yapılacağı bilinmiyor” yorumu yapıldı.

PLAN NOTLARINA AYKIRI

Ekolojik Tarım Turizmi plan notunda, “Bu alanlarda hiçbir surette arazinin doğal yapısını bozacak şekilde hafriyat yapılamaz” denildiği halde proje ile her parselde 10 ayrı sera yapılırken çok ciddi hafriyat yapılıyor.

Tarımın verimliliği ve sürdürülebilirliği ön planda olması gerekirken fazla yapılaşmaya yol açan projenin bölgede nüfus yoğunluğu nedeniyle farklı sorunları beraberinde getireceğini belirten Platform açıklamasında, “Arazide kot düzenlemesi ve istinat duvarları yapılırken, yapı bahçeleri doğal zemin doldurularak veya kazılarak tahrip edildi. Bu durumda ruhsat verilmesi mümkün olmamasına rağmen ruhsat işlemi Foça Belediyesi tarafından gerçekleştirildi” denildi.

NE OLMUŞTU?

Foça’da, ‘Türkiye’nin en büyük ekolojik köylerinden biri’ olma parolasıyla İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) tarafından yapımına başlanan 510 dönümlük “Mid Phokaia Ekoköy”  projesine  nüfus yoğunluğuna neden olacağı ve ekolojik zararları nedeniyle Meslek Odaları ve Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu tarafından karşı çıkılıyor.

Daha önce İzmir Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tarafından, 504138 ada, 4655 nolu parsel ile 504147 ada 4652 nolu parsellerdeki projelerin iptali için ortak basın açıklaması yapılmış, sonrasında ise Mimarlar Odası tarafından yargıya taşınmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Yolcu uçağının inişte ön lastiği patladı; 190 kişi tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Kadınlar için kaynakçılık kursuna başvurular devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa