Cabbar’dan Denizlerin mücadelesini anlatan fotoroman
"Aşk Olsun Sana Çocuk-Deniz Gezmiş'in Yaşamı ve Mücadelesi" fotoromanın yaratıcısı Ali Cabbar kitabını okurlarıyla buluştu.
Sanatçı Ali Cabbar’ın hazırlamış olduğu “Aşk Olsun Sana Çocuk (Deniz Gezmiş’in Yaşamı ve Mücadelesi) fotoromanının imza günü ve söyleşisi gerçekleştirildi.
Teşup Kitabevinde yapılan söyleşide konuşan Cabbar, Denizlerin mücadelesinin çeşitli öz eleştirilerden geçmiş olsa da “gençlik hevesi” gibi söylemlerin karşısında Hüseyin İnan’ın ‘Biz genciz ama aptal değiliz’ sözünün başka bir mesajı barındırdığını, devrime ulaşamayacak olsalar bile bir yol açma çabası içerisinde olduklarını ifade etti. Cabbar, Denizlerin mücadeleye başlamasının üniversite sıralarına dayandığını, demokratik üniversite talebini yükselttiklerin belirterek, “Kendi üniversitelerinde söz sahibi olabilmek için mücadeleye atılan Denizler, üniversite işgallerinden kitlesel eylemler örgütlediler. Ancak bu mücadelenin kazanımlarının sürekli iktidar tarafından geri alınmasıyla politik mücadeleyi yükselttiler ve mücadelelerine antiemperyalist bir çizgiden devam ettiler” dedi.
‘O KUŞAK EDEBİYATI İZLEYEN BİR KUŞAKTI’
Fotoromana Denizlerin idamının 50. yılında, onları anmak ve mücadelelerini anlatmak için ufak bir kitap hazırlamak istemesiyle başladığını söyleyen Cabbar, Denizlerden her zaman etkilendiğini, ortaokul sıralarındayken yakalanma haberlerini takip ettiklerini, üniversite sıralarında ise Denizlerin safında mücadeleye katıldığını söyledi. Cabbar, “Bu kitabı da aslında daha görsel ağırlıklı ve küçük hazırlamak istedim. Ancak yazmaya başladığımda okudukça okudum, konular başka konuları açtı. Bu yüzden de kitapta sürekli daha fazla şey yer aldı. Kitap hâlâ gelişiyor. O dönemin şahitlerinden ve mücadeleci insanlarından dinlediğim anılarla, yaptığım okumalarla daha da uzayacak. Bu olaylar arasında ilişkiyi anlamak ve anlatmak, Türkiye’yi daha iyi anlamak ve anlatmak, Denizlerin mücadelesini daha bütünlüklü ve ilişkiler içerisinde anlatmak amacıyla bu fotoromanı yazdım. Kitabın içerisinde sadece politika yok, sanat dünyasında ne olduğunu da anlatıyor, o kuşak edebiyatı ve şairleri izleyen kuşaktı. O dönemde Orhan Veli ölüyor mesela, Sabahattin Ali devlet ajanları tarafından katlediliyor. Türkiye’yi anlayabilmek için bunları da bilmek gerekiyor” şeklinde konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et