Öğrencilerin Filistin’le dayanışma eylemleri sürüyor
ABD’nin Columbia Üniversitesinde nisan ortalarında başlayan ve dünyanın dört bir yanına yayılan Filistin’e destek gösterileri, polis müdahalelerine rağmen sürüyor.
Fotoğraf: AA
ABD’deki üniversitelerin birçoğunda, yönetimlerin talebiyle polisin müdahale ettiği protestolarda şimdiye kadar 2 bin 500’den fazla kişi gözaltına alındı. Dünyanın dört bir yanındaki üniversite öğrencileri, Columbia Üniversitesinde başlayan gösterilere destek vermek ve İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etmek amacıyla kampüslerinde toplanıyor.
Ohio Başsavcısı Dave Yost, Ohio’daki üniversite yöneticilerine, gösteriye katılan öğrencileri, ağır suç cezası üzerinden tehdit açıklaması yaparken, ABD Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Cori Bush, Filistin’e destek için kurdukları çadır kamp polis baskınına uğrayan George Washington Üniversitesi (GWU) öğrenci temsilcilerini kabul etti. AA’nın aktardığı habere göre, Philadelphia eyaletindeki Pennsylvania Üniversitesi kampüsünün merkezindeki College Green yakınlarında oluşturulan Gazze Dayanışma Kampı’nda Filistin’e destek gösterileri sürüyor.
AVRUPA’DA EYLEMLERE SERT MÜDAHALE
Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde polisin sert müdahalelerine rağmen gösteriler devam ediyor. Oxford Üniversitesinde, İsrail’in saldırını protesto eden öğrenciler, kurdukları kamptan çıkarak Filistin’e destek için Sheldonian Tiyatrosu önünde bir saatlik yürüyüş düzenledi. Oxford fakülte üyeleri ve çalışanlarının 303’ü, Filistin’e destek için kurulan kampı destekleyen açıklamayı imzaladı. Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı Deborah Prentice, King’s College’da kurulan Filistin’e destek kampının kaldırılmayacağını ve üniversitenin, insanların ifade özgürlüğü ve protesto haklarını desteklemekte kararlı olduğunu açıkladı. Avusturya’daki Viyana Üniversitesinde 3 gündür süren Filistin’e destek gösterisine polis müdahale etti. 3 öğrenci gözaltına alındı. Hollanda’da Amsterdam ve Utrecht üniversitelerinde başlayan eylemlere, polis sert müdahalede bulundu.
Öğrencilerin kamp kurduğu Amsterdam Üniversitesine ait Binnengasthuis binasına müdahale eden polis, 32 kişiyi gözaltına alarak, buraya giden tüm yolları araç trafiğine ve yayalara kapattı. Binanın tamamen boşaltılmasının ardından eyleme ve gözaltına alınanlara destek vermek üzere Binnengasthuis binasına gelmek isteyenlere polis izin vermedi. Almanya’da öğretim üyeleri, Filistin’i destekleyen öğrencilere yönelik şiddeti eleştirdi. İnternet üzerinden yayımlanan ve 200’ün üzerinde öğretim üyesinin imzaladığı açık mektupta, toplanma ve ifade özgürlüğünü işaret edildi.
İspanya’da da Filistin’e destek vermek için hafta başından bu yana öğrencilerin kampüste kamp kurduğu Barcelona Üniversitesinin senatosu, rektör başkanlığında toplandı. İtalya’nın başkenti Roma’da, köklü yüksek eğitim kurumlarından Sapienza Üniversitesinde, Filistin’e destek için bir araya gelen öğrenciler, rektörlük yakınındaki yeşil alanda 30 çadır kurdu. Belçika’daki Brüksel Özgür Üniversitesi, iki İsrailli kurumun da katıldığı “yapay zeka” konulu Avrupa Birliği (AB) projesinden ayrılma kararı aldığını duyurdu.
ASYA-PASİFİK’TE GÖSTERİLER SÜRÜYOR
Avustralya’daki Queensland Üniversitesinin St. Lucia’daki kampüsünde de Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Japonya’daki Tokyo Üniversitesinin Komaba kampüsünde bazı öğrenciler, Filistin halkına destek vermek için çadır kurdu. Güney Kore’de kurumlar sosyal medya paylaşımlarına göre, Seul ve Yonsei üniversitelerinde Filistin’e destek için yürüyüş düzenlendi ve bazı çadır kurdu. Bangladeş’in başkenti Dakka’da öğrenciler, ABD Büyükelçiliği yakınlarında bir araya gelerek Filistin’e destek gösterisi düzenledi.
“İSRAİL VE ABD ATEŞKESİ ZAMAN KAZANMAK İÇİN KULLANIYOR”
Yabous Araştırma Merkezi Müdürü Süleyman Beşşarat, AA muhabirine verdiği röportajda, Hamas’ın, Katar ve Mısır’a, Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmesi, buna karşın İsrail’in Refah’ta saldırılara devam kararı alması gibi son gelişmeleri yorumladı. Refah Sınır Kapısı operasyonunun, İsrail için müzakere masasında “siyasi bir kart” haline geldiğine de dikkat çeken Beşşarat, bu kartın da Amerikan güvenlik şirketiyle alakalı çıkan haberlerdeki “Gazze limanlarının gelecekte uluslararası bir kuruluş tarafından kontrol edilmesi” hedefine ulaştığını ifade etti.
Refah için muhtemel senaryolara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Beşşarat, İsrail üzerinde uluslararası baskıya neden olacak büyük bir gerginlik olmadan ateşkes müzakerelerinin uzatılmasında İsrail ve ABD’nin hemfikir olduğunu söyledi. Beşşarat, “Yani ABD, sahadaki hedeflerini uygulayabilmesi ve Gazze’nin yönetilmesinde kontrolü askeri çerçeveden siyasi çerçeveye kaydırması için İsrail’e daha fazla zaman vermek istiyor” dedi. İsrail ile ABD’li yetkililer arasında gerçekleşen görüşmelerin, gelecek senaryolar için koordinasyon bağlamında gerçekleştiğini belirten Beşşarat, bu senaryolardan birisinin uluslararası baskı altında bir anlaşmanın hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.
GAZZE’DE CAN KAYBI 34 BİN 904’E YÜKSELDİ
HAMAS’ın İsrail’e karşı başlattığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonunun ardından İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik hava saldırıları sürerken hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bin 904’e yükseldi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze’nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 4 katliam gerçekleştirdiği, saldırılarda 60 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 110 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 904’e çıktığı aktarılan açıklamada, yaralı sayısının 78 bin 514’e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı. (DIŞ HABERLER)