On binlerin protesto ettiği 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nı İsviçre kazandı
İsrail’in katılımı nedeniyle tepki çeken 2024 Eurovision Şarkı Yarışması finalinde protestolar ve boykot yaşandı.
Fotoğraf: Atila Altuntaş/AA
İsrail'in katılımı nedeniyle yoğun protesto edilen İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nı İsviçre'nin temsilcisi Nemo kazandı.
2024 Eurovision Şarkı Yarışması finalleri İsveç'in Malmö kentinde devam etti. Finallerin başlamasına saatler kala Büyük Meydan'da (Stor Torget) toplanan yaklaşık 30 bin kişi, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çıkarılmasını istedi. "Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Soykırımı durdurun" ve "Sonsuza kadar Filistin" yazılı pankartların yanı sıra Gazze'de öldürülen çocukları temsilen maketler taşınırken, "Özgür Filistin", "İşgale son" ve "Katil İsrail" şeklinde sloganlar attı.
Burada yapılan konuşmada, 200 güne yakındır İsrail'in çocuk, bebek, yaşlı, kadın demeden Filistinlilerin üzerine bomba yağdırdığına dikkati çekilerek, soykırımcı İsrail'in Eurovision'a davet edilmesi de iki yüzlülük olarak nitelendirildi.
Davetlilerin Filistin bayrağıyla içeri alınması yasaklandı.
İSRAİL'İ PROTESTO EDENLERDEN 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de olduğu bir grup Filistin destekçisi, İsrail'in yarışmaya katılımını protesto etti. Polisin müdahale ettiği eylemde Greta Thunberg dahil çok sayıda kişi gözaltına alırken, birçok kişiyi de olay yerinden uzaklaştırdı. Arena önünde toplanan yaklaşık 300 kişi polisi protesto etti.
NORVEÇ TEMSİLCİSİ, FİNALDE ÜLKESİNİN OYLARINI SUNMA GÖREVİNDEN ÇEKİLDİ
Eurovision Şarkı Yarışması'nın 2023 Norveç temsilcisi Alessandra, finalde ülkesinin oylarını sunma görevinden çekildiğini duyurarak, Filistin'e desteğini bildirdi. Alessandra, Instagram hesabından paylaştığı videoda Eurovision'un geldiği noktayı eleştirdi.
Görevinden çekildiğini duyuran Norveçli şarkıcı Alessandra, "Eurovision'un sloganı olan 'United by Music' (Müzikle Birleş) benim de müzik yapma sebebim insanları birleştirmek, bir araya getirmek. Ama şu anda bu sözlerin içi boşaltıldı. Bir soykırım yaşanıyor. Hepinizden gözlerinizi açmanızı istiyorum. Kalbinizi açın. Bırakın sevgi sizi gerçeğe götürsün. Gerçek tam önünüzde. Özgür Filistin" dedi.
FRANSIZ MİLLETVEKİLİ PORTES: YARIŞMA İPTAL EDİLSİN
Fransa'da Filistin'e desteğiyle bilinen muhalif Milletvekili Thomas Portes, İsrail’in finale kalmasını eleştirerek, yarışmanın bu yıl iptal edilmesi çağrısında bulundu.
Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (LFI) Milletvekili Portes, X hesabından yaptığı paylaşımında, 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'in temsilcisi şarkıcı Eden Golan'ın "soykırım" yapan bir ülkeyi temsil ettiğini vurguladı.
"Eurovision, ordusunu etnik temizlik yapmak ve binlerce sivili katletmek için kullanan bir devletin medya ve siyasi platformu olmamalı" diyen Portes, bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması'nın iptal edilmesini istedi.
C’est donc bien la candidate d’un pays, donc d’un gouvernement qui commet un génocide. L’Eurovision ne doit pas servir de tribune médiate et politique à un état qui utilise son armée pour faire du nettoyage ethnique et massacrer des milliers de civils.
— Thomas Portes (@Portes_Thomas) May 11, 2024
Cette édition de… https://t.co/nVjR9dRTdh
EUROVİSİON’A KARŞI FİLİSTİN ŞARKI YARIŞMASI
Malmö'deki 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali devam ederken şehre kurulan sahnelerde Filistin şarkı yarışması düzenlendi. Şehrin Plan B bölgesinde kurulan sahnede 14 yerel sanatçı sahne aldı.
FalastinVision Organizatörü Ellen Hansson Khorsand, yaptığı yazılı açıklamada, Eurovision'u izlemek istemeyenler için alternatif şarkı yarışması düzenlemeyi uygun bulduklarını söyledi.
Yarışmalarının "soykırım içermeme garantisi" olduğunun altını çizen Khorsand, "Yarışmamız insan haklarını savunmak ve doğru olanı yapmak için düzenleniyor” dedi. Khorsand, Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) düzenlediği Eurovision'un politik tarafsızlığını yitirdiğine işaret ederek, "Zira Gazze'de yaşanan vahşi soykırım kimsenin gözünden kaçmış olamaz” ifadelerini kullandı.
BELÇİKA VRT TELEVİZYONUNDAN İSRAİL PROTESTOSU
Belçika'nın VRT televizyonu, Eurovision Şarkı Yarışması'nın final yayınını bölerek İsrail'in insan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerini kınayarak ateşkes talepli bir mesaj yayımladı.
Yerel basında yer alan haberlere göre, Flamanca yayın yapan VRT, "Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes” ifadelerine yer verdi.
Eylemi organize eden ACOD-VRT ve Acod Culture işçi sendikalarınca yapılan açıklamada, İsrail'in yarışmaya katılmasına izin verilmesiyle "Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) kendi değerlerine saygı göstermekte büyük güçlük çektiğinin gözler önüne serildiği" eleştirisi yapıldı.
Açıklamada yarışmanın en büyük sponsorunun İsrailli bir şirket olduğuna işaret edilerek, "Bu 'apolitik yarışmanın’ İsrailli bir şirket tarafından finanse ediliyor olması, tıpkı İsrail'in katılımı gibi, EBU'nun açık bir siyasi ifadesidir" denildi.
İsrail'in "soykırım işlediğinin" vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi; "İsrail ciddi insan hakları ihlallerinde bulunmakta, uluslararası hukuku hiçe saymakta ve Ekim 2023'ten bu yana 13 bini çocuk olmak üzere 35 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır."
İRLANDALI SANATÇI THUG'DAN TEPKİ
2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın İrlanda temsilcisi Bambie Thug, İrlanda Radyo Televizyonuna (RTE) verdiği röportajda, İsrail'in yarışmaya katılmasına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Diğer ekiplerin Avrupa Yayın Birliği (EBU) kurallarını ihlal etmelerine ve içeri alınmalarına kızgın olduğunu söyleyen Thug, "Bu yüzden, performansımı daha önce yaptığımdan daha da ileri götürmek için kalbimde kesinlikle bir savaş tamtamı çalıyor." ifadelerini kullandı.
Thug, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda da yarıştığı ilk yarı finalden itibaren İsrail devlet televizyonu KAN'ın "neden olduğu olaylarla ilgili EBU'ya birçok kez şikayette bulunduğunu" kaydetti.
EBU'nun, birinci yarı final sırasında KAN televizyon kanalının yorumcusunun kendisi için sarf ettiği sözlerin "davranış kurallarını ihlal ettiğini" bildirdiğini aktaran Thug, "Bu kural ihlalinin ardından EBU tarafından ne gibi bir işlem yapılacağını duymak için sabırla bekliyordum. O zamandan bu yana EBU Genel Müdürü Noel Curran'ın daha önceki teyitle çelişen bir açıklamasını gördüm." ifadelerini kullandı. Thug, resmi bir açıklama beklediğini kaydetti.
İsrailli KAN televizyon kanalının yorumcusu, Thug'ın birinci yarı final performansı öncesi, şarkıcının "İsrail hakkında olumsuz konuşmayı sevdiğini" savunarak, saldırgan ifadeler kullanmıştı. Curran ise "İsrailli yayıncının, EBU'nun yarışmaya ilişkin kurallarından hiçbirini ihlal etmediğini gördük." açıklamasını yapmıştı.
Bambie Thug, daha önce de Filistin'e desteğini belirtmiş, "Filistin destekçisi olmak, antisemitik olduğum anlamına gelmiyor. Savaşa, işgale, baskıya, masum sivillerin ve çocukların öldürülmesine karşı olduğum anlamına geliyor." ifadesini kullanmıştı.
7 Mayıs'ta düzenlenen birinci yarı finalde sahne alan şarkıcı, Filistin'e desteğini göstermek amacıyla vücuduna eski Celtic dillerinden Ogham yazı sisteminde yazdığı "Filistin'e Özgürlük" ve "Ateşkes" ifadelerinin EBU tarafından silinmeye zorlandığını doğrulamıştı.
İSVİÇRE KAZANDI
Yarışmayı, İsviçre'nin temsilcisi Nemo, "The Code" isimli şarkısıyla 591 puan toplayarak kazandı. Nemo yaptığı konuşmada, "Çok teşekkür ederim ve umarım bu yarışma vaadini yerine getirebilir, haysiyet ve barış için mücadele eder" dedi.
Hırvatistan ikinci, Ukrayna üçüncü oldu. İsrail yarışmayı beşinci sırada tamamladı.
İsrailli şarkıcı Eden Golan'ın performansı boyunca seyircilerce yuhalandığı ve "Özgür Filistin" sloganlarının atıldığı videolar sosyal medyada geniş yer buldu. İsrail sunucusunun ülkesinin jüri oylarını sunmak için arenaya canlı bağlandığı sırada da protesto ıslıkları ve yuhalama sesleri yükseldi. Jüri oyları sırasında protesto edilen bir diğer isim de Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) süpervizörü Martin Österdahl oldu.
SANATÇILAR ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI
Yaklaşık dört ay önce 1400’den fazla Finlandiyalı sanatçı, İsrail’in bu yıl İsveç’in Malmö kentinde düzenlenen yarışmaya katılmaması için imza topladı. İmza metninde Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçları nedeniyle Rusya’nın men edildiği hatırlatılarak “Savaş suçları işleyen ve işgali sürdüren bir ülkeye, müzik adına imajını parlatması için halka açık bir alan tanınması değerlerimize uygun değildir. Aynı zamanda diğer katılımcı ülkeler de İsrail’in politikalarına destek vermiş oluyorlar” denildi.
Belçika, Portekiz, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Norveç, Danimarka, Litvanya, Finlandiya ve San Marino'yu Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil edecek sanatçılar, Gazze'de acil ve sürdürülebilir ateşkes çağrısında bulundu.
Avrupa Yayın Birliğinden (EBU) 2 Mayıs'ta yapılan açıklamada, Eurovision Şarkı Yarışması'nda davetlilerin Filistin bayrağıyla içeri alınmayacağı bildirmesi büyük tepki topladı.
Geçtiğimiz perşembe ise sokak eylemleri başladı. İkinci yarı final esnasında aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de olduğu on binlerce kişi İsveç’in Malmö kentindeki Büyük Meydan’da (Stor Torget) bir araya gelerek “Gazze'de çocuklar öldürülüyor”, “Soykırımı durdurun”, “Sonsuza kadar Filistin” yazılı pankartlarla yürüdü. BFM TV'ye konuşan Thunberg, “İsrail'in, soykırım yaptığı bir dönemde Eurovision'a katılmasına izin verilmesi skandal ve affedilemez” dedi.
(HABER MERKEZİ)