Almanya'da Tesla'ya karşı protestolar büyüyor
Berlin yakınlarında bulunan ABD'li milyarder Elon Musk'un sahibi olduğu Tesla'da fabrika yakınlarına kurulan kampın polis tarafından zor kullanılarak dağıtılması protesto edildi.
Fotoğraf: @tdha_stop_tesla/X
Yücel ÖZDEMİR
Köln
ABD'li milyarder Elon Musk'a ait elektrikli araç üreten Tesla tekeli tarafından Berlin yakınlarındaki Grüneheide'de kurduğu büyük fabrikaya tepkiler büyüyor. Tekelin fabrika alanını büyütme, yılda bir milyon araç ürütimi hedefiyle fabrikanın üzerinde kurulduğu alanda ormanlar kesme planlarına karşı başlayan gösteriler ve eylemler kitlesel bir boyut kazanmaya başladı.
Fabrikanın yakınlarında 8 Mayıs günü kurulan kampta eylemciler Tesla'nın üzerine kurulu bulunduğu alanı genişletme, üretimi arttırma planlarına karşı çıktılar. Pazar gününe kadar devam etmesi planlanan kampa 10 Mayıs cuma günü polis müdahale etti. Cop ve göz yaşartıcı bomba kullandı. Göstericileri Tesla'nın ana kapısına kadar yürümesini zor kullanarak engelleyen polis 16 kişiyi şiddet kullanarak gözaltına aldı. Çoğunluğu gençlerden oluşan gruplar tarafından kampa 1200 kişi katıldı.
11 Mayıs cumartesi günü ise bu kez eylemciler Tesla'nın önünde gösteri yapmayı başardı. Saat 14.00'te Fangschleus tren istasyonundan Tesla'nın önüne kadar yapılması gösteri öncesinde ve sırasında polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Berlin dışından eyleme katılmak isteyenlerin kente girişi engellendi. Tüm önlemlere rağmen 2 bin kişi Fangschleus tren istasyonundan Tesla'ya kadar yürüdü. Yol boyunca polisle göstericiler arasında zaman zaman gerilimli anlar yaşandı. Mavi balonların taşındığı eylemde Tesla'nın bölge halkının içme suyunu tehdit ettiğinin mesajı verildi. Taşınan pankart ve dövizlerde “Su, orman, adalet” çağrısı yapıldı.
Aktivistler protestoların amacının Tesla'nın bölgedeki doğaya yönelik tehlikelere dikkat çekmek olduğunu vurguluyor. "Disrupt Tesla" adlı inisiyatifin sözcusu yaptığı açıklamada, “Tesla, VW ya da Mercedes gibi otomobil şirketleri ve onların siyasi destekçileri doğal yaşam kaynaklarımızı yok etmekten sorumlu. Bunu engellemeliyiz ve engelleyeceğiz” dedi.
Grünheide Yurttaş İnsiyatifi Tesla'yı ve fabrikanın bulunduğu Brandenburg eyalet hükümetini halkının çıkarlarını yeterince dikkate almamakla eleştiriyor.
Eylemleri düzenleyen bir başka inisiyatif olan “Tesla den Hahn abdrehen“ (TDHA - Tesla musluğu kapat“ inisiyatifi de bölge sularının tehlike altında olduğuna dikkat çekiyor. Bir sözcü yaptığı açıklamada "Tesla'nın lüks arabaları dünya çapında kıt olan içme suyunu kirletiyor ve tüketiyor. Grünheide'de yapılan bir ankette vatandaşların çoğunluğunun karşı oy kullanmasına rağmen, ormansızlaştırma da dahil olmak üzere tesisin genişletilmesinin hala planlanıyor olmasını kabul edilemez. Verimsiz ve iklime zarar veren özel taşımacılıktan vazgeçilmeli“ dedi.
Çevreci örgütler tarafından yapılan açıklamalarda ayrıca bölgede 170 bin insanın içme suyunun Tesla'nın fabrikasının bulunduğu Grüneheide'den geldiğine dikkat çekerek, suların tehlikede olduğunu ifade ediyorlar. Ormanların kesilmesinin yanı sıra fabrikadaki kimyasalların sulara karşıma olasılı bulunduğunu söylüyorlar.
FABRİKA ALANI 500 HEKTAR BÜYÜTÜLMEK İSTENİYOR
Tesla'nın Avrupa'daki tek ve en büyük fabrikasının bulunduğu Grüneheide'de 12 bin kişi çalışıyor. Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon araç üretildi. Geçtiğimiz aylarda Tesla fabrikasına yapılan molotofkokteylli saldırı nedeniyle üretim bir süreliğine durmuştu. Saldırı sonrasında olanları yerinde incelemek üzere Grüneheide'ye gelen Elon Musk, fabrikanın üzerinde üzerinde bulunduğu alanı 300 hektardan 500 hektara çıkarmak istediklerini söylemişti. Bunun yapılması durumunda 100 hekrat üzerinde bulunan çam ormanı da yok edilecek.
Tesla halen yılda 250 bin aracın üretildiği fabrikada önce 500 bn sonra da bir milyon araç üretmeyi hedefliyor. Tekelin nihai hedefi ise yılda 2 milyon araç üretecek kapasiteye ulaşmak.
8 bin kişinin yaşadığı Grüneheide'de halk ise bu büyüme ve genişleme planlarına karşı. Belediye yönetiminin gözü ise Tesla'dan gelecek olan vergilerde. Ancak halk buna rağmen bölge ormanlarının kesilmesine üretimin artırılmasına karşı. Üretimin artmasıyla birlikte bölgede ulaşım yoğunlaşacak ve çevre kirliliği çok daha yükselecek.
Bu planlara karşı imza toplayan vatandaşlar 16 Mayıs'ta yeniden referandum için sandık başına gidecek. Daha önce yapılan referandumda halkın yüzde 62,1'i Tesla'nın bölgeye fabrika yapmasına karşı oy verdiği halde bu uygulanmamıştı. Haziran başında ise bölgede yerel seçimler var. Tesla'nın planlarına destek veren partilerin oy kaybetmesi bekleniyor. Bölgede 2019'dan bu yana Tesla'nın fabrika kurmasına karşı mücadele sürüyor. Bölge halkının verdiği mücadelenin çevre hareketinin gündemine girmesiyle birlikte protestolar Almanya çağında dikkat çekmeye başladı. Eylemlerin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.