Oslo’da Filistin ile dayanışma festivali ve Nakba eylemi yapıldı
İsrail’in Filistin’de sürdürdüğü katliamlar dün Norveç’in başkenti Oslo’da, Sandefjord, Tromsö ve Kristiansand'ta protesto edildi.
![Oslo’da Filistin ile dayanışma festivali ve Nakba eylemi yapıldı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/262328.jpg)
Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel
Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo
İsrail’in Filistin’de başlattığı katliamlar dün Norveç’in başkenti Oslo’da, Sandefjord, Tromsö, Kristiansand gibi kentlerde bir kez daha protesto edildi.
Oslo'da Norveç Filistin Komitesi tarafından organize edilen "Batı Şeria’yı ziyaret et" adlı festival Akerselva kenarında yapıldı. Festivalde müzik dinletisinin yanı sıra, Filistin kültürünü tanıtan yemek, giysi vb satışı da yapıldı. Festivale katılanlar daha sonra Youngstorget alanında yapılan eyleme katıldı. Norveç Filistin Komitesi tarafından düzenlenen ve 6 binin üzerinde insanın katıldığı “Nakba” eyleminde İngilizce olarak “Stop The Genocide” Katliamı Durdur" pankartı açıldı. Eylemde belirlenen temel sloganlar, "Filistin direnişini destekle", "Yeni Nakba’lara asla!", "Soykırımı durdurun! Filistin'i tanıyın!", "Filistinli mültecilerin evlerine dönme hakları var!", "Petrol fonu işgalden çekilsin!", "Norveç'in İsrail'le olan tüm silah ticaretini durdurun!" "Boykot İsrail!” oldu. “Filistin için öğrenci devrimine katıl”, “İşgal sona ermeli”, “Bütün gözler Refah’ta”, "Psikologlar soykırıma karşı”, "Kültür çalışanları soykırıma karşı", “Yaşasın Filistin”, “Özgür Filistin”, “Akademik boykot şimdi” gibi pankartlar da taşındı.
Norveç Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb, ABD Yahudilerin Barış İçin Sesi’nden Rob Lipton, Filistinli DJ ve aktivist Nour Alsholi, 9 yaşlarında olan İlyas Hasan, Norveç Halk Yardımı’ndan Maria Abdallah birer konuşma yaptı.
Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel
"FİLİSTİNLİLERİN VARLIĞI TEHDİT DEĞİL"
Norveç Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb, "218 gün soykırım, 76 yıllık Nakba, Filistin'deki etnik temizlik bitmiyor. Tarihimizi ve varlığımızı silmeye devam ediyorlar. Ama bugün burada toplanan sizler Filistinlilerin bir halk olduğunu, Filistin'in bir ülke olduğunu ve Filistinlilerin varlığının bir tehdit olmadığı gerçekliğini biliyor. Hiç kimse bunu inkâr edemez. Filistinliler tohum gibi dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda, savaştan, vatansızlıktan kaçarak. Ama nereden geldiklerinden, ana yurtlarının zeytin tarlalarından kaktüs meyvelerinden ve şehrin tarihi sokaklarından her zaman eminler. Kekik ve zeytin ağaçları gibi burada kalıyoruz. Biz Filistinlilerin ülkemizle, topraklarımızla, halkımızla bir bağı var. Tıpkı Filistin topraklarında yabani olarak yetişen zeytin ağaçlarının ve kekik bitkilerinin kökleri gibi. Bizim bir de mücadele tarihimiz var. Bugünkü gibi, ülkemiz için onlarca yıllık mücadelemiz var. Nakba günü, Siyonistlerin 531 Filistin köyünün yıkıntıları üzerinde kendi devletlerini kurdukları ve halkımızın üçte ikisine mülteci haline getirdikleri günü hatırlatır." diye konuştu.
"FİLİSTİN DEVLET OLARAK TANINMALI"
Gazze’de en az 35 bin kişi öldürüldüğünü ve 10 bin kişinin yıkıntıların altında kaybolduğunu belirten Khateeb, "Ama aynı zamanda 218 gün süren muazzam bir seferberliğe de tanık olduk ve bugün sadece Oslo’da değil tüm dünyada sokaklarda yürüyoruz. Artık ABD de Norveç de dünya genelinde yetkililere meydan okuyan yetkililerin Gazze’deki sivillerin öldürülmesine yönelik desteğini ve suç ortaklığını kabul etmeyeceklerini söyleyen bir öğrenci hareketi görüyoruz. Filistin’deki soykırıma karışı küresel hareket belki de Vietnam Savaşı’ndan bu yana, savaşa karşı olan en büyük kitlesel harekettir. Ve vazgeçmeyeceğiz! Norveç, Birleşmiş Milletler Genel kurulunda, Filistin devletinin kurulması yönünde oy kullandı. Bir sonraki adım, Filistin’i bir devlet olarak tanımaktır. Norveç, İsrail işgalindeki tüm yatırımlarını da geri çekmelidir emeklilik paramızın Filistin topraklarının sömürgeleştirilmesinde kazanç olarak kullanılmasını kabul edemeyiz. Ve bugün burada toplanan bizler İsrail mallarını boykot etmeye devam edeceğiz. Filistin özgür oluncaya kadar buradayız" diye belirtti.
ÖĞRENCİLERİN ÇADIR EYLEMİ SÜRÜYOR
Norveç’te üniversite öğrencilerin Filistin için kurdukları kamp çadırları da artıyor. Oslo Üniversitesi’nde ilk başta kurulan kurulan 16 kamp çadırı sayısı 40’a çıktı.
Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel
ABD'deki öğrencilerden etkilenen öğrencilerin talepleri şöyle:
- İsrail üniversiteleriyle kurumsal işbirliği sonlandırılsın,
- İşgalden kar elde eden şirketlerle yapılan satın alma anlaşmaları feshedilsin,
- Filistin eğitim kurumlarının yeniden inşası desteklensin.
Evrensel'i Takip Et